«Αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και δεν μας εκφράζει», τονίζει τα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και εκ των στελεχών της Κίνησης των 87, Σπύρος Δανέλλης, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, «Η κρίση είναι πολύ βαθιά και αυτό που μας ένωσε στους περίφημους 87, δεν είναι ότι ταυτιζόμαστε στα πάντα ούτε ότι φτιάξαμε μια νέα φράξια όπως κατηγορούμαστε ή μια νέα ομάδα επιρροής που θέλουμε να κάνουμε ή να δείξουμε. Απλά μας έφεραν κοντά, ξαναλέω ότι διαφωνούμε σε πάρα πολλά μεταξύ μας και έχουμε διαφωνήσει και στο παρελθόν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για πολλά, αλλά μας ένωσαν κοινές αγωνίες και κοινές διαπιστώσεις ότι το πλοίο έτσι πάει στα βράχια καιρό τώρα. Και βέβαια μας ενώνει και μια κοινή αμηχανία στο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εξόδου από αυτή την πολυεπίπεδη κρίση».
Την παραπάνω τοποθέτηση εξέφρασε ο Σπύρος Δανέλλης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και εκ των στελεχών της Κίνησης των 87, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, για τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Κασσελάκη όπου κάλεσε ως ευπρόσδεκτο όποιον θέλει να «ξαναμετρηθούν», ο κ. Δανέλλης σημείωσε πως το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανάρτησης ήρθε «σε πλήρη αντίφαση με τον Κασσελάκη, τον πριν μερικές ώρες, που είπε ότι δεν σηκώνει το γάντι στην πρόκληση του Παύλου Πολάκη ότι υπάρχει ζήτημα ανεπάρκειας της ηγεσίας και άρα άμεσης αλλαγής ηγεσίας».
«Αυτή η σύγχυση που επικρατεί, βεβαίως πρέπει να απαντηθεί πριν από όλα, από τον ίδιο. Αν νομίζει ότι αυτά που υποσχέθηκε όταν εμφανίστηκε από το πουθενά στο πολιτικό στερέωμα, ότι είναι εκείνος που θα ρίξει τον Μητσοτάκη αν ισχύει και σήμερα αυτή η υπόσχεση και αν δεν ισχύει γιατί. Και βεβαίως πώς βλέπει το μέλλον ενός χώρου που είχε μία ταυτότητα, ήθελε να εκπροσωπήσει στο πολιτικό στερέωμα μια συγκεκριμένη αντίληψη και ιδεολογία και βρέθηκε σήμερα στη σημερινή πραγματικότητα, όπου πρέπει να απολογούμαστε για συμπεριφορές, για επιλογές, για διαδικασίες οι οποίες ήταν ανήκουστες για αυτό το χώρο. Εν πάση περιπτώσει, για να μην αδικούμε τον Κασσελάκη, η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίστηκε επί ημερών Κασσελάκη, απλά πολλαπλασιάστηκε και δημιουργήθηκαν νέες εκφράσεις αυτής της κρίσης» ανέφερε ο κ. Δανέλλης.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα, αν επομένως η κρίση υπέβοσκε και επί προεδρίας του κ. Τσίπρα, ο κ. Δανέλλης δήλωσε «ε βέβαια υπάρχει πρόβλημα και ξαναλέω, είναι πολυεπίπεδη, δεν είναι μονάχα ταυτοτική ιδεολογική, είναι και βαθιά πολιτική κρίση. Και για αυτό το λόγο βλέπετε και την κατιούσα από το 15 κι ύστερα ποια είναι η κλιμάκωση και της αναξιοπιστίας που υπάρχει στην κοινωνία και που αυτό φαίνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα, τα διαδοχικά από το 2019 μέχρι σήμερα, για να φτάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα που δεν ξέρω δημοσκοπικά τι θα μας έδειχνε, αλλά νιώθω και ξέρω και ακούω και συμμερίζομαι αυτά που συζητάμε μεταξύ μας ή το κλίμα που υπάρχει στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ή στους πολίτες τους προοδευτικούς που δεν μπορούν να κατανοήσουν την πολιτική έκφραση και την πολιτική εκπροσώπηση αυτού του χώρου στη μεγαλύτερη στιγμή πολιτικής κρίσης στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Γιατί αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι η μεγαλύτερη κρίση και η μεγαλύτερη απειλή που έχουμε από δω και μπρος».
Αχαρακτήριστη, χουλιγκάνικη η συμπεριφορά του Νίκου Παππά
Ο κ. Δανέλλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε ως προσβλητικό το ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους 87 για το πού ανήκουν πολιτικά και ηθικά και αντέτεινε το εξής ερώτημα προς τον κ. Κασσελάκη.
«Εκείνος πρέπει να απαντήσει γιατί δεν τον ενοχλεί, ας πούμε, αυτή η αχαρακτήριστη χουλιγκάνικη συμπεριφορά του Νίκου Παππά, του ευρωβουλευτή, που αυτά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, το επίπεδο στο οποίο εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να κινηθεί έτσι ο διάλογος ή μάλλον η συμβολή σε έναν διάλογο, ο Θεός να τον κάνει διάλογο, υποκοσμικού χαρακτήρα ενός αιρετού. Αν νομίζει ότι έτσι απαντάνε, συμμεριζόμενος το ύφος, γιατί αυτό λέει, των συνομιλητών του και γιατί να είναι συνομιλητής με τέτοιο υπόκοσμο, υπάρχει ένα ζήτημα, βεβαίως, ηθικής και το οποίο όμως μας κόβει τα φτερά. Δηλαδή εγώ πώς να αναφερθώ σε αυτό που θεωρούσα ότι ήταν η κορωνίδα, ήταν η μεγαλύτερη προίκα που η Αριστερά είχε διαχρονικά στον τόπο μας, που ήταν το ηθικό πλεονέκτημα. Πώς να το επικαλεστώ ξανά; Ή όταν ο τοξικός διάλογος, ο Θεός να τον κάνει διάλογο ξαναλέω, στα κοινωνικά δίκτυα κυρίως, όλος αυτός ο οχετός, όλη αυτή η χυδαιότητα, πώς μπορεί να υιοθετείται και να θεωρείται κανονικότητα από ανθρώπους που πιστεύουν στην Αριστερά και από τα στελέχη που εκπροσωπούν τον κόσμο αυτό της Αριστεράς;» υπογράμμισε ο κ. Δανέλλης.
«Δεν μπορούμε όλα να τα δεχόμαστε και όλα να τα καταπίνουμε. Ένας πολιτικός και μάλιστα ένας πολιτικός ηγέτης, δεν δικαιούται να κρύβεται πίσω από την κλίμακα μιας παρανομίας και μιας αυθαιρεσίας πολεοδομικής ή δεν ξέρω τι άλλου. Όλες αυτές οι μικρότητες, όλες αυτές οι συμπεριφορές που διαμορφώνουν όμως και τη συνείδηση του πολίτη, γιατί ξεχνάμε ότι ο πολιτικός, πλην όλων των άλλων, είναι και διαμορφωτής γιατί παίζει παιδευτικό ρόλο του ήθους και του ήθους, της έκφρασης της δημόσιας του πολίτη, για όλους αυτούς τους λόγους δεν πάμε καλά. Αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και δεν μας εκφράζει, προφανώς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης.
Ερωτηθείς αν θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας κατά την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, καταρχήν σημείωσε πως δεν μιλά εξ ονόματος κανενός άλλου, παρά μόνον του εαυτού του και ανέφερε «δεν γίνεται να μείνει αναπάντητη η πρόκληση του κ. Κασσελάκη και να ξαναπώ εδώ, γιατί δεν θέλω να τον αδικώ, ο κύριος Κασσελάκης αυτό που ήθελε, δηλαδή, αυτό που έβλεπε ως πολιτική και ως κόμμα με τα δικά του πρότυπα που δεν έχουν καμία σχέση βεβαίως με τις δικές μας αρχές και τους κώδικες της Αριστεράς, δεν το έκρυψε ποτέ. Αυτό το αδιαμεσολάβητο που είναι η πεμπτουσία του λαϊκισμού και του ποπολισμού που δεν θέλει το κόμμα και εγώ δεν υπεραμύνομαι το πώς λειτουργούσε το κόμμα πριν, γιατί οι παραγοντισμοί και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε το κόμμα με τις ομάδες επιρροής και εξουσίας έφερε τον Κασσελάκη στο κόμμα. Να μην τα κρύβουμε αυτά και μην τα ξεχνάμε γιατί δεν θα φύγουμε από τον Κασσελάκη για να πάμε στο χθες».
Σχετικά με την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου σημειώνεται ως αυτονόητο ότι η παρουσία του Προέδρου στο κοινοβούλιο θα δυναμώσει τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δανέλλης έκανε λόγο για «άλλη μια τραγική έκφραση αυτής της αδυναμίας του κυρίου Κασσελάκη να αντιληφθεί βασικές αρχές λειτουργίας της δημοκρατίας».
«Είναι αδιανόητο και δείχνει την παρακμή στην οποία έχουμε πέσει. Είναι αδιανόητο να έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση και να εκβιάζονται υποψήφιοι να παραιτηθούν για να βρεθεί ένατος κ. Κασσελάκης στην Βουλή. Είναι αδιανόητο. Είναι αντισυνταγματικό, είναι αντιδημοκρατικό, είναι έξω από κάθε λογική δημοκρατίας. Για όλους αυτούς τους λόγους λέω ότι ο κ. Κασσελάκης, που δεν κρύβει αυτό που είναι, απλά δεν ανήκει σε αυτόν τον χώρο. Και αυτό είναι απορίας άξιο, πώς τόσοι πολλοί πείστηκαν μέσα στην απόγνωσή τους, ότι ο κύριος Κασσελάκης θα μπορούσε να λύσει τα πραγματικά προβλήματα που υπήρξαν. (…) Μέσω της αυτογνωσίας θα βρούμε τον δρόμο προς τη λύτρωση. Γιατί πρέπει να συζητήσουμε αυτά που μας έφεραν μέχρι τον κ. Κασσελάκη» συμπλήρωσε ο κ. Δανέλλης.