Σε αυτή την αχαρακτήριστη δήλωση, η οποία πρώτα απ' όλα προσβάλλει τους πολίτες, προχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Κληθείς να εξηγήσει το γιατί καταβαραθρώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023, καθώς και γιατί νίκησε η Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι «βρεθήκαμε στην κατάσταση εμείς να κυβερνήσουμε σε περίοδο μνημονίου -το 3ο, το περίφημο μνημόνιο τέλος πάντων, όσο πιο ήπιο και αν ήταν- και αμέσως μετά λόγω της πανδημίας, βρεθήκαμε σε μια κατάσταση πλήρους δημοσιονομικής ελευθερίας, που ο πρωθυπουργός ήταν σε θέση να δαπανήσει κατά τα λεγόμενά του, 60 δις Με 60 δις -για να το πω λαϊκά- αγοράζεις εκλογές. Σε μια χώρα με 180 δις. ΑΕΠ, αναπτυξιακό αποτύπωμα μπορεί να μην είχαν, αλλά κέρδισαν τις επόμενες εκλογές».

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να θυμίσει κάποιος στον κύριο Τσίπρα, ότι το «περίφημο 3ο μνημόνιο» που ήταν και «πιο ήπιο», ήταν αποτέλεσμα των «υπερήφανων διαπραγματεύσεων» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έβαλε την χώρα σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο λίγο προτού βγει, αρνούμενος να εφαρμόσει το περιεχόμενο του περιβόητου «e-mail Χαρδούβελη». Από εκεί και πέρα, η φράση «με 60 δις αγοράζεις εκλογές» εκτός από χυδαιότητα και βαριά προσβολή προς όλους τους Έλληνες, είναι και πέρα για πέρα αναληθής. Διότι για να έχει έστω κάποια -έστω σαθρή- βάση αυτό το επιχείρημα, προϋπόθεση θα αποτελούσε ότι όλες οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών -οι οποίες ήταν στο ίδιο καθεστώς- κατάφεραν να διατηρήσουν την εξουσία. Όμως, στην Ιταλία για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μάριο Ντράγκι νίκησε τον Τζιουζέπε Κόντε, ενώ τον Οκτώβριο του 2022, τον Μάριο Ντράγκι διαδέχθηκε η Τζώρζια Μελόνι. Στην Γερμανία, τον Δεκέμβριο του 2021 το SPD του Όλαφ Σόλτς κέρδισε τις εκλογές που μέχρι τότε ήταν κυβέρνηση το CDU με την Άνγκελα Μέρκελ. Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν σε Τσεχία, Σουηδία, Βουλγαρία και Σλοβενία.

Μπορεί με το συγκεκριμένο αφήγημα να «χρυσώνουν το χάπι» αναμεταξύ τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος είναι διατεθειμένος να ακούει τόσο προκλητικές δηλώσεις. Τις εκλογές τις κερδίζουν και τις χάνουν οι κυβερνήσεις με τα πεπραγμένα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην ελληνική κοινωνία ότι προσπάθησε να διαχειριστεί την χώρα μας, διαθέτοντας κυβερνητική επάρκεια ενός «μπεγλεροφόρου καφενόβιου». Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του 2023 -αυξάνοντας μάλιστα τα ποσοστά του-, διότι απέδειξε ότι είναι άξιος της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Δυστυχώς, σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει δικαιολογία. Και όσο αρνείστε να το αποδεχτείτε προκειμένου να αλλάξετε, τόσο θα παραμένετε βαλτωμένοι.

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Παύλος Τσίμας: «Ακόμη μέχρι σήμερα -τουλάχιστον στα δικά μου μάτια- ένας κριτικός απολογισμός αυτής της πενταετίας (σ.σ. κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2014-2019) που το κόμμα πέρασε στη διακυβέρνηση -και ήταν μια "φλεγόμενη πενταετία" αυτή-, έγιναν επιλογές, ελήφθησαν αποφάσεις, μετά ελήφθησαν οι αντίθετες αποφάσεις. Όλο αυτό, έχω την εντύπωση ότι μια αληθινή κριτική αποτίμηση - και αυτοκριτική αποτίμηση, που να την καταλαβαίνει ο κόσμος, να ακούσει τέλος πάντων ότι "αυτό προσπαθήσαμε, εκεί κάναμε λάθος, αυτή ήταν η λάθος επιλογή, αυτό μάθαμε από την εμπειρία μας", αυτό ακόμη δεν έχει γίνει και αναρωτιέμαι γιατί».

Γιώργος Τσίπρας: «Νομίζω ότι έγινε στο περασμένο συνέδριο, υπάρχει ένα αναλυτικό μέρος του "τι έφταιξε" και μεταξύ αυτών, είναι η αυτοκριτική - που δεν κάναμε αυτοκριτική μετά το 2019, αλλά σε αυτό μπορεί να προσθέσει κανείς, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Βρεθήκαμε στην κατάσταση εμείς να κυβερνήσουμε σε περίοδο μνημονίου -το 3ο, το περίφημο μνημόνιο τέλος πάντων, όσο πιο ήπιο και αν ήταν- και αμέσως μετά λόγω της πανδημίας, βρεθήκαμε σε μια κατάσταση πλήρους δημοσιονομικής ελευθερίας, που ο πρωθυπουργός ήταν σε θέση να δαπανήσει κατά τα λεγόμενά του, 60 δις. Με 60 δις, για να το πω λαϊκά, αγοράζεις εκλογές. Σε μια χώρα με 180 δις. ΑΕΠ, αναπτυξιακό αποτύπωμα μπορεί να μην είχαν, αλλά κέρδισαν τις επόμενες εκλογές. Αν έχει να συγκρίνει κανείς μια κατάσταση σφίξης, με μια κατάσταση απόλυτης ελευθερίας σε δαπάνες και ελλείματα. Νομίζω ότι οι πιθανότητές μας, ήταν μικρές. Και το πήραμε πρέφα πολύ αργά, ας πούμε».

Παύλος Τσίμας: «Ακόμη και έτσι να είναι, όπως το λέτε, από την πανδημία έχει περάσει πια ένα ικανό χρονικό διάστημα, άρα -»

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι, γιατί όλα αυτά δαπανήθηκαν μέχρι τις εκλογές του 2023. Δεν είναι τα χρήματα μόνο της πανδημίας, τα 60 δις. Είναι όλη η ιστορία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πάγωσε το σύμφωνο σταθερότητας και μπορούσε να δαπανά ο καθένας χρήματα».