Η χώρα και οι πολίτες της πλήρωσαν ακριβά τα… φροντιστήρια του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ξεπεράσει τις… αυταπάτες του, να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να μάθει τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά θέματα. Και βρέθηκε με χρέη και εκκρεμότητες αλλά και δεσμεύσεις όπως αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία επιβεβαιώνεται πόσο ετεροβαρής και προβληματική ήταν.

Το να κληθεί να πληρώσει και τα «φροντιστήρια» του Στέφανου Κασσελάκη για να μάθει τι ακριβώς συνέβη και τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ποιες είναι οι σχέσεις της σε διεθνές επίπεδο, τι συμβαίνει με την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και το Κυπριακό, είναι μάλλον υπερβολικό. Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να «μαθαίνει γρήγορα» -όπως υποστηρίζουν αυτοί που περιστοιχίζονται δίπλα του- όμως αποδεικνύεται πως δεν μαθαίνει αυτά που πρέπει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μάθει -με μεγάλη ευκολία- τον λαϊκισμό, έχει αποστηθίσει όλα όσα πρέπει για την τοξικότητα, έχει γίνει ξεφτέρι στις ύβρεις, τις προσωπικές επιθέσεις και τις στοχοποιήσεις. Και ως εκεί. Τα υπόλοιπα μάλλον δυσκολεύεται να τα εμπεδώσει. Ειδικά στα εθνικά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις αδυνατεί να συλλάβει την ουσία και κυρίως τα διακυβεύματα.

Φάνηκε από τα όσα έχει πει για την Κύπρο, επιβεβαιώθηκε με τα όσα υποστηρίζει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη θέση του ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε και το γεγονός πως αναπαράγει ό,τι του σερβίρουν οι συνεργάτες του με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και τα μνημόνια, η έγκριση των οποίων εκκρεμεί δίνοντας ένα διαπραγματευτικό χαρτί στην ελληνική πλευρά.

Αυτό που είπε για τη Χαμάς θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς το αποκορύφωμα της άγνοιας ή της αδυναμίας κατανόησης. Το να υποστηρίζει πως πρόκειται για μισο-τρομοκρατική οργάνωση εκφεύγει κάθε λογικής. Υπερβαίνει τα πάντα. Όταν ένας πολιτικός αρχηγός υποστηρίζει πως ένα μέρος μόνο της Χαμάς είναι τρομοκράτες, κάτι δεν πάει καλά. Εκτός αν είναι σαν τους… ημιπιτσιρικάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να είναι ημιτρομοκράτες. Μπορεί, δεν αποκλείεται.

Πέρα από την πλάκα όμως αυτά είναι λίγο επικίνδυνα. Και ορθά ο πρέσβης του Ισραήλ του απάντησε ότι είναι σαν να λέει κάποιος ότι είναι τρομοκράτες μόνο ένα μέρος του ISIS.