Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε έντονες παρασκηνιακές διεργασίες για το Κυπριακό, με νέα πολυμερή διάσκεψη και πιθανό σχέδιο λύσης έως το 2026.
Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται να διαμορφώνονται γύρω από το Κυπριακό, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδηοηε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης σχεδίου λύσης πριν από το τέλος του 2026. Ο Κύπριος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διπλωματικές και παρασκηνιακές επαφές, ενώ ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, εκτιμώντας ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα για την επανεκκίνηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η σύγκληση νέας Άτυπης Πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό μέσα στο καλοκαίρι, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αυξημένη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο και διεθνείς παρεμβάσεις που ενδέχεται να καθορίσουν τις επόμενες εξελίξεις στο εθνικό ζήτημα.
Ανοικτό άφησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το ενδεχόμενο να κατατεθεί σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού πριν από το τέλος του 2026, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ERTnews.gr.
Παρασκηνιακές διεργασίες
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και, όπως άφησε να εννοηθεί, μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές εξελίξεις στη διαδικασία.
Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην πρόσφατη συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, από τη συνάντηση αυτή φαίνεται να δόθηκε «πράσινο φως» για την προώθηση ουσιαστικών συζητήσεων στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι αναμένεται η σύγκληση νέας Άτυπης Πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, εντός του καλοκαιριού. Η προετοιμασία της, όπως είπε, συνοδεύεται δυνητικά και από κινήσεις υψηλού επιπέδου στο παρασκήνιο.