Είναι ουκ ολίγες οι φορές που πέφτω πάνω σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μιλούν για την ανάγκη τα γήπεδα να αλλάξουν προς το καλύτερο και ταυτόχρονα κατακεραυνώνουν την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα.

Πάντοτε τα προσεγγίζω όλα με το ίδιο ενδιαφέρον, αλλά ποτέ δεν έχω, δυστυχώς, αποκομίσει κάποια ουσιαστική πρόταση ή βελτίωση πέρα από αοριστολογίες και κοινοτυπίες, λ.χ. να αλλάξουν τα καθίσματα στις εξέδρες χρώμα.

Αυτό, όμως, που πραγματικά χρειάζονται τα γήπεδα προκύπτει μέσα από μια πολύ δύσκολη φόρμουλα. Βιωσιμότητα, Οργάνωση και Καινοτομία. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για τα στάδια της νέας γενιάς και της ψηφιακής εποχής. Πώς θα φτάσουμε εκεί;

Πρώτον, με την ενεργειακή βελτίωση των αθλητικών οργανισμών με έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις, από τον φωτισμό και τον κλιματισμό έως τη συντήρηση του γηπέδου. Η ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, με τη χρήση IoT και AI, μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας.

Δεύτερον, με εφαρμογές ΑΙ για προβλέψεις συντήρησης. Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της συντήρησης των εγκαταστάσεων. Με τη χρήση αισθητήρων και ΑΙ, τα αθλητικά στάδια μπορούν να προβλέπουν τυχόν βλάβες σε εξοπλισμό ή δομές, μειώνοντας τις διακοπές λειτουργίας και το κόστος συντήρησης.

Τρίτον, με αυξημένη ασφάλεια και διαχείριση πλήθους μέσω χρήσης ΑΙ. Είναι κρίσιμο για τα αθλητικά στάδια να πετύχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας και διαχείρισης του πλήθους. Με τη χρήση καμερών ασφαλείας και AI, τα στάδια μπορούν να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται τυχόν προβλήματα σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας τη ροή των θεατών και μειώνοντας τον συνωστισμό.

Τέταρτον, με ψηφιακές πλατφόρμες για τη βελτίωση της οργάνωσης αθλητικών συλλόγων. Οι αθλητικοί σύλλογοι έχουν να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό αθλητών, μελών και χορηγών. Οι ψηφιακές πλατφόρμες, όπως τα CRM συστήματα, βοηθούν στη βελτίωση της διαχείρισης των συλλόγων και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους αθλητές και τα μέλη.

Πέμπτον, εισάγοντας προσωποποιημένες εμπειρίες θεατών με ΑΙ. Οι αθλητικοί σύλλογοι και τα στάδια μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρουν προσωποποιημένες εμπειρίες στους θεατές. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις προτιμήσεις των φιλάθλων, τα AI συστήματα μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες προσφορές και υπηρεσίες.

Εκτον, με χρήση «πράσινης» τεχνολογίας και ΑΠΕ. Η νέα ψηφιακή εποχή παρέχει ευκαιρίες για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος μέσω «πράσινης» τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα ηλιακά πάνελ και τα συστήματα ανακύκλωσης νερού μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση ενός σταδίου.

Με αυτόν τον συνδυασμό τεχνικών τα στάδιά μας μπορούν να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμα, πιο τεχνολογικά προηγμένα, πιο «πράσινα». Και τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια διαφορετική εμπειρία ως θεατές και ως στελέχη του αθλητισμού. Τον καμβά τον έχουμε, το μόνο που μένει είναι να προσθέσουμε πάνω όμορφα σχέδια και όχι καρικατούρες του παρελθόντος.

*Οικονομολόγος MSc, πρόεδρος ΣΕΦ, πρόεδρος EMCA, πολιτευτής της Β’ Πειραιά με τη ΝΔ, διευθύντρια Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων