Και τώρα που έσβησαν τα φώτα του προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ και η εθνική ομάδα θα ταξιδέψει αισίως για το Παρίσι, όπου και θα συμμετάσχει στην –πιο ταυτόσημη με την ιστορία της χώρας μας– αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορούμε να μιλήσουμε νηφάλια για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το Στάδιο, την ευθύνη του οποίου από την πρώτη στιγμή μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτα σε νευραλγικό πόστο της Διεύθυνσης και μετά της Διοίκησης, είχε από την αρχή μια συγκεκριμένη στοχοθεσία και στην πορεία απέκτησε ένα δομημένο master plan.

Οι προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν μεγάλες. Πρώτον, να εξυγιάνουμε το Στάδιο από συνεχόμενες θητείες κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που άφησαν το στίγμα τους στα οικονομικά και τη δομή του ΣΕΦ. Δεύτερον, την πανδημική κρίση που μείωσε κατακόρυφα τα έσοδα του Σταδίου και δυσκόλεψε την οικονομική του επιβίωση. Τρίτον, τις ανάγκες συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών ενός Σταδίου που δημιουργήθηκε το 1981 και προφανώς ο χρόνος αφήνει καθημερινά πάνω του το αποτύπωμά του.

Ένεση ρευστότητας

Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση του ΣΕΦ έπαιξε και η πρωτοπόρα πρωτοβουλία του υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για αύξηση της τακτικής επιχορήγησης κατά 70%. Αυτή η σημαντική κίνηση είχε ως μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ, κάτι που στο παρελθόν δεν είχε συμβεί ποτέ, καθώς η επιχορήγηση κάλυπτε μόνο τα απαραίτητα για τη μισθοδοσία και όχι τα πάγια λειτουργικά έξοδα.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και τις συνεπακόλουθες δυσκολίες που αναδύονται μαζί τους. Δημόσια Διοίκηση σημαίνει να υπηρετείς και να δεσμεύεσαι από το Δημόσιο Λογιστικό και τον προϋπολογισμό που έχεις στη διάθεσή σου. Σημαίνει να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του Σταδίου με πλήρη ευθυγράμμιση στους όρους και τους κανόνες ενός δημόσιου διαγωνισμού και να μην αντιμετωπίζεις λ.χ. την τοποθέτηση κλιματιστικής μονάδας με memes και εξυπνακισμούς. Διοίκηση σημαίνει να μην παρασέρνεσαι από κάθε λογής ιαχές, αλλά να σέβεσαι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Επιπλέον, οι απρόβλεπτες συνθήκες οδήγησαν στο να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του Σταδίου, προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερες εκδηλώσεις και υποψήφιους επενδυτές στα περίπου 500 στρέμματά του. Πριν το προολυμπιακό τουρνουά, προηγήθηκαν αθλητικές διοργανώσεις του εργασιακού και αναπηρικού κινήματος, καθώς και εκθέσεις και εκδηλώσεις παντός είδους. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία από τους «Smashing Pumpkins», ενώ από τον Σεπτέμβριο θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο τουρνουά ρομποτικής, το «All Star Game» και πολλές άλλες σημαντικές διοργανώσεις.

Το ΣΕΦ έχει ενταχθεί στην ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Σήμερα, μιλάμε για ένα στάδιο που θα έχει σύντομα αναδιαμορφωμένο ριζικά περιβάλλοντα χώρο για περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές και εμφανείς αλλαγές στις υποδομές του.

Με την παράδοση των μελετών, προχωρά και το νέο κολυμβητήριο που θα μεταμορφώσει το ΣΕΦ σε μεγάλο αθλητικό campus.

Για όσους τολμούν

Το ΣΕΦ, σήμερα, έχει χαράξει τη δική του αναπτυξιακή ρότα και έχει γεμίσει τα πανιά του με τους «ούριους ανέμους» των εμπλεκόμενων φορέων, με τους οποίους συνεργάζεται. Εχει δημιουργήσει το δικό του αγκυροβόλι για όσους θέλουν και πιστεύουν πως ένας αθλητικός οργανισμός είναι κάτι παραπάνω. Για όσους έχουν ιδέες και τολμούν, ξεφεύγοντας από αναχρονιστικά πρότυπα διοίκησης. Για όσους θέλουν να βλέπουν ένα δημόσιο μοντέλο με αλλαγές και βελτιώσεις μέσα στα χρόνια. Η επιτυχία του ΣΕΦ δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στήριξη των εργαζομένων και συνεργατών που μοιράζονται το ίδιο όραμα και εργάζονται σκληρά για την υλοποίησή του. Με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, το ΣΕΦ δεν είναι πια μια γκρίζα ζώνη, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που συμβάλλει ενεργά στην αθλητική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Το ΣΕΦ μας αλλάζει.

* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι οικονομολόγος MSc, πρόεδρος ΣΕΦ, πρόεδρος EMCA, πολιτευτής της Β’ Πειραιά με τη ΝΔ, διευθύντρια Αθλητισμού Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων