Στο επίκεντρο της έρευνας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τη συντριβή του ελικοπτέρου στη Σίφνο η πιθανή τεχνική βλάβη στο ουραίο στροφείο και οι συνθήκες προσέγγισης στο ελικοδρόμιο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τη συντριβή του ελικοπτέρου στη Σίφνο, με τους εμπειρογνώμονες του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να εξετάζουν για τρίτη ημέρα τα συντρίμμια και τα στοιχεία από το ελικοδρόμιο, αναζητώντας απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή στους τρεις επιβαίνοντες. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης στο ουραίο στροφείο, ενώ παράλληλα διερευνάται η πορεία που ακολούθησε το ελικόπτερο κατά την προσέγγισή του και η σχέση της με τις ανεμολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Την ίδια ώρα, το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει αναλάβει τη συλλογή του οπτικοακουστικού υλικού, των καταθέσεων και των μαρτυριών, τα οποία θα συνδυαστούν με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η μοιραία πτώση.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για τα αίτια της τραγικής συντριβής του ελικοπτέρου στη Σίφνο, με τους εμπειρογνώμονες του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τη συλλογή στοιχείων από τον χώρο του ελικοδρομίου και τα συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Η έρευνα

Οι εμπειρογνώμονες αναζητούν στοιχεία που θα μπορούσαν να φωτίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η πτώση, προκειμένου να καταλήξουν στα αίτια του δυστυχήματος και να συντάξουν το σχετικό πόρισμα.

Στο ελικοδρόμιο βρίσκεται και ο υπεύθυνος της εγκατάστασης, ο οποίος κατά την ημέρα της συντριβής ανέμενε την προσγείωση του ελικοπτέρου. Όπως περιγράφει στους εμπειρογνώμονες, παρακολούθησε την πορεία του ελικοπτέρου κατά την προσέγγισή του, την περιστροφή και την είσοδό του σε περιδίνηση, πριν από τη συντριβή.

Ο υπεύθυνος του ελικοδρομίου είχε δώσει νωρίτερα κατάθεση στα δύο στελέχη του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που βρίσκονται στο νησί για τη διερεύνηση του δυστυχήματος και τη σύνταξη του πορίσματος.

Παράλληλα, αστυνομικοί βρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας, όπου έχουν εντοπιστεί τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, αναζητώντας στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις για το τι προκάλεσε την πτώση.

Στο Ανθρωποκτονιών η δικογραφία

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική έρευνα, τη συλλογή του οπτικοακουστικού υλικού, των καταθέσεων και των μαρτυριών έχει αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Το υλικό θα συνδυαστεί με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και θα διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Παράλληλα, αναμένεται να αποχωρήσουν σήμερα από το νησί οι σοροί των τριών επιβαινόντων του ελικοπτέρου.

Στο επίκεντρο το ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της τραγωδίας, το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο αφορά τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και να υπάρχει οριστικό συμπέρασμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εξετάζεται το ενδεχόμενο η βλάβη να αφορούσε το ουραίο στροφείο του ελικοπτέρου. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είχε εξεταστεί και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο είχε πραγματοποιήσει χαμηλή πτήση και κατευθυνόταν ευθεία προς το ελικοδρόμιο. Η συγκεκριμένη πορεία εξετάζεται σε σχέση με τις ανεμολογικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετική διαδρομή: να κινηθεί ανατολικά και στη συνέχεια νότια, προσεγγίζοντας το ελικοδρόμιο από τη νότια πλευρά.

Οι έρευνες συνεχίζονται, με τα ευρήματα από τον χώρο της συντριβής, τις μαρτυρίες και το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό να αναμένεται να συνθέσουν την εικόνα που θα οδηγήσει στο τελικό πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας.