Με αφορμή τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικοί παρατηρητές έχουν χάσει το μέτρο με τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Δεδομένου ότι είναι αρχηγός ενός αριστερού κόμματος που στο άρθρο 2 του προοιμίου του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στρατηγικός στόχος είναι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία», μάλλον χωρίς να το έχει μελετήσει –άλλωστε όλα έγιναν πολύ γρήγορα– επισημαίνει δημόσια με στόμφο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας εκτός από τον καπιταλισμό». 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Αυτό που συζητήθηκε για μια ακόμα φορά ήταν η πολιτική άποψη του Στέφανου Κασσελάκη που κινείται με ευκολία από τα δεξιά στα αριστερά, αδιαφορώντας για τους κανόνες που πιστεύει το κόμμα στο οποίο ηγείται. Σε συνέντευξή του –από τις δεκάδες που δίνει τις τελευταίες ημέρες– διευκρίνισε ότι έγινε ευκατάστατος το 2022. «Μέχρι τότε ήμουν στο άγχος. Ρευστοποίησα την εταιρεία που διοικούσα και από τα αποτελέσματα προέκυψαν τα χρήματα», εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αλλαγή κατεύθυνσης 

Και ενώ το καταστατικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας και αριστερής διεξόδου συνδέεται με την προοπτική του σοσιαλισμού, που αποτελεί τον στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ», ο νεόκοπος πρόεδρος δεν δείχνει να υιοθετεί ότι «ο σοσιαλισμός είναι μορφή οργάνωσης της κοινωνίας που βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και διαχείριση των παραγωγικών μέσων» και αλλάζει την κατεύθυνση του κόμματος που ηγείται προς τον... καπιταλισμό. 

Σε ερώτηση για το αν συμβιβάζεται να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αριστερός ένας άνθρωπος με τη δική του προσωπική περιουσία απάντησε: «Η άποψη ότι ένας αριστερός δεν μπορεί σύννομα να έχει πλουτίσει είναι στερεότυπο του παρελθόντος. Ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας; Μέσα στη χώρα πρέπει να έχουμε ανοιχτές αγορές αλλά ρυθμισμένες. Το πιο αριστερό πράγμα είναι να υπάρχει συλλογικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Μία αριστερή χώρα ξέρει να δίνει μισθούς αξιοπρέπειας, εργασιακά δικαιώματα και φορολογική δικαιοσύνη. Είμαι με πρακτικές λύσεις για τους συμπολίτες μας, αυτή είναι η σύγχρονη Αριστερά». 

Παράλληλα, ενώ διανύουμε τις τελευταίες ημέρες για τις ευρωεκλογές, το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά «ήρεμη θάλασσα» θυμίζει. Σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη και της πολιτικής που χαράσσει αφήνει η Ζωή Καρκούλια, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της Κουμουνδούρου. Σε επιστολή της προς τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου, η Ζωή Καρκούλια κάνει λόγο για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που «δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Αριστερά ούτε καν με τη σοσιαλδημοκρατία και το Κέντρο, και, το χειρότερο, ούτε με τον ίδιο του τον εαυτό». Στη μακροσκελή επιστολή, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας εξηγεί με παραδείγματα που αφορούν το φάσμα της πολιτικής και της κοινωνίας τι εννοεί, υπογραμμίζοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «αλλάζει ψηφισμένες θέσεις του κόμματος», δίχως να έχουν συγκληθεί τα αρμόδια όργανα. 

«Σταδιακή μετατόπιση» 

Σε άλλο σημείο, η Ζωή Καρκούλια σημειώνει: «Θα μπορούσα να συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο παραθέτοντας πολλά ακόμα και ουσιαστικά, θα κλείσω όμως λέγοντας ότι, γενικότερα, μέσα από τις πρακτικές και τις κινήσεις του προέδρου παρατηρείται μια σταδιακή μετατόπιση της φυσιογνωμίας του κόμματος και των αρχών του. Μεταλλάσσεται σε ένα ασπόνδυλο κόμμα, χωρίς επί της ουσίας να έχει όργανα που θα λαμβάνουν αποφάσεις, με πρόφαση την “αδιαμεσολάβητη” σχέση προέδρου - βάσης, με έντονα στοιχεία lifestyle». Καταλήγοντας, ζητά την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου και επειδή ο... ηγέτης κατηγορείται για one man show, το κόμμα ενεργοποιήθηκε και ετοίμασε ένα πρόγραμμα περιοδειών όλων των κεντρικών στελεχών. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βουλευτές. Τα στελέχη αυτά θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τη Ράνια Σβίγκου, τον υπεύθυνο του Οργανωτικού Γραφείου Γιάννη Βουλγαράκη και τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου, Μανόλη Καπνισάκη. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιοδεύει ο Σωκράτης Φάμελλος, στην Περιφέρεια Κρήτης ο Παύλος Πολάκης και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου θα υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση με την αυξημένη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, την ευθύνη έχει η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.