«Θεωρώ ανήθικη την απόπειρα του κ. Τσίπρα να συγκαλύψει πίσω από το ναυάγιο της Πύλου τη δική του αποτυχία να παρασύρει για άλλη μία φορά τον ελληνικό λαό σε περιπέτειες, μόνο και μόνο για να επιστρέψει ο ίδιος στην πρωθυπουργία» λέει στο «Μανιφέστο» ο υποψήφιος βουλευτής, Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, εν όψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, καλεί τους ψηφοφόρους «σε συνεχή εγρήγορση κόντρα στον πειρασμό του εφησυχασμού».

Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα το πολύνεκρο ναυάγιο που συνέβη ανοιχτά της Πύλου;


Προσωπικά είμαι συντετριμμένος από αυτή την ασύλληπτη τραγωδία. Θλίβομαι, όμως, εξίσου από τον αριβισμό ορισμένων, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποκομίσουν οφέλη από αυτό το αδιανόητο δράμα. Θεωρώ ανήθικη την απόπειρα του κ. Τσίπρα να συγκαλύψει πίσω από το ναυάγιο της Πύλου τη δική του αποτυχία να παρασύρει για άλλη μία φορά τον ελληνικό λαό σε περιπέτειες, μόνο και μόνο για να επιστρέψει ο ίδιος στην πρωθυπουργία. Ευτυχώς, όμως, ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι εμπιστεύεται τη ΝΔ, που, αν μη τι άλλο, με την αυστηρή πολιτική της στο μεταναστευτικό συνέβαλε στο να συλληφθούν πάνω από 1.000 διακινητές προσφύγων και μεταναστών. Σε ό,τι αφορά στο ναυάγιο της Πύλου, οφείλεται ξεκάθαρα στις εγκληματικές ενέργειες διεθνούς δικτύου λαθροδιακινητών, το οποίο πρέπει να εξαρθρωθεί με συντονισμένη διακρατική δράση. Μόνο όταν ενεργοποιηθεί και αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η ΕΕ θα πάψουμε να θρηνούμε τέτοιου είδους περιστατικά, τέτοιες, ασυγχώρητες για τον σύγχρονο πολιτισμό, ανθρωποθυσίες. 

Είναι δυσκολότερη για τη ΝΔ η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου σε σχέση με εκείνη της 21ης Μαΐου; Και, εάν ναι, γιατί;


Και ναι και όχι! Ναι, είναι πιο δύσκολη η δεύτερη Κυριακή, διότι είναι σχεδόν βέβαιο πως ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα ανέβει. Λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου, το όριο της αυτοδυναμίας ανεβαίνει πάνω από το 38%, ενδεχομένως και το 38,5%. Αυτό σημαίνει ότι μία χαλαρή ψήφος μπορεί μοιραία να οδηγήσει σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Και γενικότερα σε καταστάσεις που δεν θα ήθελα ούτε καν να σκέφτομαι, ακόμη και σαν υποθετικά σενάρια. Από την άλλη, η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας είναι σχετικά πιο εύκολη, κυρίως λόγω της ουσίας – εννοώ τη μεγάλη νίκη της ΝΔ. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου αποτύπωσαν –και σαφώς δημιούργησαν– ένα εντελώς νέο πολιτικό περιβάλλον. Η δυσκολία τώρα πια έγκειται στη φυσιολογική κόπωση των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Ο κόσμος –και ειδικότερα ο κόσμος της ΝΔ– μπορεί να νιώσει ότι κερδίσαμε τις εκλογές και ότι δεν είναι αναγκαίο να ψηφίσουμε για δεύτερη φορά κ.λπ. Ωστόσο, προσωπικά ελπίζω πως θα εισακουστεί το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε διαρκώς όλοι μας στη ΝΔ, καλώντας σε συνεχή εγρήγορση κόντρα στον πειρασμό του εφησυχασμού. Το μήνυμα αυτό υπογραμμίζει το προφανές, ότι δηλαδή αποτελεί εθνική επιταγή και άμεση ανάγκη ένα αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ, το οποίο θα δίνει ξεκάθαρη εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα οδεύσει πρόσω ολοταχώς στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης. 

Δέχεστε σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το οικονομικό πρόγραμμά σας και την επιδοματική πολιτική που ακολουθήσατε. Πώς απαντάτε;


Η κριτική αυτή είναι προσχηματική και εντελώς αβάσιμη. Από ιδεολογικής άποψης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να συγχαίρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα έκτακτα μέτρα που πήρε υπέρ της μεσαίας τάξης. Μήπως όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τη δική τους, κρυφή ατζέντα και οραματίζονται νέα φορολογική αφαίμαξη των μικρομεσαίων; Ως προς αυτό, οι κ.κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης έχουν εκτεθεί από τα ίδια τους τα στελέχη. Ομως, η κριτική στην πολιτική της ΝΔ υπέρ των μικρομεσαίων ασκείται και από τη φιλελεύθερη σκοπιά. Και σε αυτή την κριτική απαντάμε με επιχειρήματα συντριπτικά υπέρ των μέτρων που πήραμε. Διότι οι κρίσεις που ενέσκηψαν ήταν παροδικές. Αργά ή γρήγορα θα περνούσαν, οπότε έπρεπε να υπάρξει μία προσωρινή στήριξη της κοινωνίας. Κατά τη δική μας αντίληψη, έπρεπε να υπάρξει στήριξη η οποία να μειώνει ή και να εξαλείφει εντελώς τις παρενέργειες των δυσκολιών, ιδιαίτερα για τους οικονομικά πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Μια στήριξη που, αντίστοιχα, βάσει μιας δίκαιης αναλογικότητας, να μην αδικεί τα κοινωνικά στρώματα με μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια. Αυτή την πολιτική ακολουθήσαμε, χωρίς να μονιμοποιούμε τα επιδόματα και χωρίς να δημιουργούμε γενιές πολιτών και οικογενειών που ζουν μέσω αυτών των επιδομάτων. Βεβαίως, το βασικό καθήκον της ΝΔ είναι να συνεχίσει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, να προχωρήσουμε με ακόμη ταχύτερο ρυθμό στη φιλελεύθερη πορεία που έχουμε ήδη ξεκινήσει, κυρίως μέσω των 50 και πλέον φόρων που μειώσαμε ή καταργήσαμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας. 

Τι έχετε να πείτε στους ψηφοφόρους που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα;


Οπως αποδείχθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν ήταν αυτή η πλειοψηφική τάση. Η ΝΔ μπήκε στη μάχη των εκλογών με μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική πρόταση. Τόσο από πλευράς προγράμματος, της ομάδας που θα κυβερνήσει, όσο και από πλευράς των ενδεχόμενων πολιτικών συνεργασιών. Θεωρούμε ότι η χώρα χρειάζεται μία αυτοδύναμη κυβέρνηση τετραετίας, μία κυβέρνηση σταθερή, ισχυρή, η οποία θα είναι σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις, όπως ακριβώς είναι το αίτημα των πολιτών αυτή την περίοδο.

Και στους αναποφάσιστους; Γιατί να σας επιλέξουν;


Τους καλώ να ψηφίσουν ΝΔ, διότι είναι η μόνη πολιτική παράταξη η οποία εγγυάται μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Εν μέσω αυτών των εξαιρετικά σφοδρών και παγκόσμιων κρίσεων, δεν χάσαμε την αποφασιστικότητά μας. Με δυναμισμό και με τόλμη υλοποιήσαμε σχεδόν στο ακέραιο το πρόγραμμα, όλα όσα είχαμε υποσχεθεί το 2019. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες, όπως έδειξαν έμπρακτα στην πρώτη κάλπη, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία είναι ακριβώς όπως το περιγράφουμε: ρεαλιστικό, αναπτυξιακό, κοινωνικά δίκαιο, κοστολογημένο ως το τελευταίο ευρώ. Ενα πρόγραμμα που είναι επίσης οραματικό και ωθεί την Ελλάδα μπροστά, με σταθερά και τολμηρά βήματα. Προς ένα μέλλον στο οποίο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευημερία και ένα ισχυρότερο κοινωνικό κράτος να στηρίζει τους πολίτες.