Εκπροσοπώντας την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης των δεουσών τιμών για τους πεσόντες και αγνοούμενους αξιωματικούς και οπλίτες με αφορμή την 49η επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974 ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις πραγματοποιηθήκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Αρχικά, ο κ. Χαρδαλιάς παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ενώ ακολούθως παρέστη στο Μνημόσυνο Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος Γ΄.

Χαρδαλιάς: Αθήνα και Λευκωσία εργαζόμαστε συντονισμένα για την επανένωση της Κύπρου 

Παρέστησαν επίσης, συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα και την Κύπρο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου, ο βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου κ. Ανδρέας Λουκάς, ο υπαρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ, ο διοικητής ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς, αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου και άλλοι.

Στη συνέχεια, σε δήλωσή του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Δεν ξεχνάμε ούτε λεπτό τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της βίαιης εισβολής. Δεν ξεχνάμε, ότι 49 χρόνια μετά, το 37% της νήσου μας παραμένει υπό τουρκική κατοχή. Αθήνα και Λευκωσία, συντονισμένα, εργαζόμαστε πυρετωδώς για την επανένωση της Κύπρου και την εξεύρεση μίας βιώσιμης, δίκαιης, λειτουργικής λύσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κινείται στη βάση της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων, και κυρίως, θα πρέπει να απαλλάξει τον Ελληνοκυπριακό λαό από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις».