Η φράση του Ηράκλειτου «Υες βορβόρω ήδονται μάλλον ή καθαρώ ύδατι» προφανώς δεν αφορά την πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση δεν τους χαρακτηρίζει. Ωστόσο, η έννοια της λέξης «βούρκος» που χρησιμοποίησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, για να περιγράψει την τρέχουσα εικόνα του κόμματος, δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας: είναι η λάσπη με ακαθαρσίες που αναδίδουν δυσάρεστη οσμή.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, τώρα της Εφης Αχτσιόγλου, αποσαφηνίζοντας τι ακριβώς εννοούσε μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε, είπε πως «…βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα». Απολύτως κατανοητή η αναδίπλωση γιατί εάν εννοούσε αυτό που όλοι καταλάβαμε, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «βούρκος», ο ίδιος θα αποτελούσε εξαίρεση έναντι των άλλων; Και πώς θα απαντούσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που έγραψε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το κόμμα του κ. Ηλιόπουλου; Μέσα από αυτό το κόμμα δεν αναδείχθηκε; Δεν ήταν κοντά στον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα; Είναι δυνατόν ελάχιστους μήνες μετά να έγινε “βούρκος”;».

Λόγια του βάλτου, θα πείτε, που όμως αποκαλύπτουν τα «Μυστικά του βάλτου», τα οποία βγαίνουν στη φόρα λόγω της κατηφόρας που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι κοινό μυστικό ότι οι οσμές αναδίδονται όταν καταδύεται η συντροφική άμιλλα που τις φιλτράριζε.