Στη Βόρεια Μακεδονία, η νέα πολιτική ηγεσία πατά στις μαύρες τρύπες τηςΣυμφωνίας των Πρεσπών -που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και υπέγραψε με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεσμεύοντας τη χώρα- και τα μέλη της επικαλούνται το «δικαίωμά» τους να αποκαλούν τη χώρα τους όπως θέλουν. Και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη σιγοντάρει ρίχνοντας νερό στον μύλο της στάσης που τηρεί η γείτονα.
Αρκεί να σημειωθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αφού συνεχάρη τη νέα πρόεδρο και τη στάση της, εμφανίσθηκε να υποστηρίζει πως είναι δικαίωμά του να αποκαλεί τη χώρα του όπως επιθυμεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι συνταγματικό του δικαίωμα. Και δεν σταμάτησε εκεί. Υποστήριξε ακόμη, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, ότι «αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί».
Και συνέχισε: «Θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία και καλώ τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρείες να επενδύουν στην Ελλάδα».
Για να καταλήξει: «Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ, στη Μακεδονία, και μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε τη μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση».
Τι λέει δηλαδή ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας; Ό,τι και ο ΣΥΡΙΖΑ που για κάποιο λόγο πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει στην ελληνική Βουλή τα τρία μνημόνια. Να απολέσει δηλαδή και τα τελευταία χαρτιά που διαθέτει για να πιέσει στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας στην ΕΕ. Διότι μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν πως το κόμμα του κυρίου Μίτσκοσκι κινείται στο πλαίσιο του ΕΛΚ ως παρατηρητής εν τούτοις δείχνει να έχει κοινή γραμμή με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Επικαλείται μάλιστα τα τρία μνημόνια για να υποστηρίξει πως η ελληνική πλευρά δεν τηρεί τη συμφωνία την ώρα που επίσημα καταστρατηγούν το σύνταγμά τους, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι μιλούσαν για μαύρες τρύπες στη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και το γεγονός πως εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι είναι ετεροβαρής. Το τραγικό είναι όμως ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη ρητορική της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας με τρόπο που εγείρει ερωτήματα.
Όπως εγείρει ερωτήματα και η στάση του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη…