O σαφής, ψύχραιμος και γνώστης των θεμάτων πρωθυπουργός, ο εκνευρισμός Τσίπρα για το ακοστολόγητο πρόγραμμα, το καρφί Ανδρουλάκη για τον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ διοικητή νοσοκομείου, η γκλίτσα του Κουτσούμπα, ο Βαρουφάκης που θα κάνει «πολλά τηλέφωνα εάν καταλάβουν μια βραχονησίδα οι Τούρκοι» και «το ανήκουμε στη Δύση αφορά μια άλλη εποχή» του Βελόπουλου ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν στο χθεσινό τρίωρο debate των πολιτικών αρχηγών
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΙΓΚΑ
Εξι θεματικές ενότητες και έξι πολιτικοί αρχηγοί απέναντι σε έξι δημοσιογράφους: Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης απέναντι σε Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Ράνια Τζίμα (Mega), Μάρα Ζαχαρέα (Star), Γιώργο Παπαδάκη (ΑΝΤ1), Αντώνη Σρόιτερ (Alpha) και Παναγιώτη Στάθη (Open), για Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση - Εξωτερική πολιτική και Aμυνα - Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια - Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος - Περιβάλλον και Ενέργεια και Νέα Γενιά.
Στην τελική εισήγηση του ο πρωθυπουργός είπε πως «σε δέκα μέρες οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση: αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Υστερα από μια δύσκολη τετραετία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω ότι ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις μου. Και ότι κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων».
Στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως οι πολίτες «ψηφίζουν με το βλέμμα στο μέλλον» τονίζοντας πως «έχω ξεκάθαρο σχέδιο για την επόμενη τετραετία». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θέλει «μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει τον μέσο και τον κατώτατο μισθό, που θα μειώσει την ανεργία» προσθέτοντας πως έχει «ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον με πολλές θέσεις εργασίας που θα ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 900 ευρώ».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε. Η κατάσταση στην Υγεία δεν είναι αυτή που θέλουμε, αλλά έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε. Ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πράσινη ενέργεια. Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Θέλω μια Ελλάδα ισχυρή που θα είναι πρωταγωνίστρια, που θα διαμορφώνει εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά μπροστά».
Απέφυγαν το μεγάλο λάθος
Το συμπέρασμα από την τρίωρη τηλεμαχία είναι πως το ασφυκτικό πλαίσιο που έθεσε η διακομματική επιτροπή δεν βοήθησε να βγουν ειδήσεις και σε πολλά θέματα δεν γίναμε σοφότεροι. Οι πολιτικοί αρχηγοί σε γενικές γραμμές απέφυγαν το μεγάλο λάθος.
Ο πρωθυπουργός με σοβαρότητα, συνέπεια και τεκμηριωμένες θέσεις κατέθεσε στον ελληνικό λαό την πρότασή του για το αύριο και το μέλλον της χώρας. Χωρίς ακρότητες και με λόγο μετριοπαθή, ζήτησε από τους πολίτες να εμπιστευθούν το κόμμα του για να συνεχίσει η χώρα να κινείται σε μονοπάτια σταθερότητας, συνέχειας και ανάπτυξης. Με καλύτερους μισθούς, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία, στην Παιδεία και νέες επενδύσεις που μπορούν να έρθουν στη χώρα μας.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρότασή του θα γίνει δεκτή, εφόσον υπάρξει δεύτερη κάλπη. Στην ερώτηση για τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και την πανδημία και την κριτική της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξαγγέλλει ανέφερε: «Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι πλέον. Αρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δισ. ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει πού θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».
Σε επόμενη ερώτηση για τον σιδηρόδρομο με αφορμή τα Τέμπη ανέφερε: «Εγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε τη γραμμή 4 στο μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2 και παραδίδουμε το μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς τη μορφή της πόλης».
«Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Νέα Γενιά» απάντησε: «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία. Θα αξιολογήσουν και αυτήν την κυβέρνηση. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω λάθη και να ζητήσω συγγνώμη. Ενα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. Ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Ελληνες και θα είναι το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτή η ζυγαριά θα τεθεί στην κρίση όλων των Ελλήνων πολιτών. Από τους νέους μας θα ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον».
Σε επόμενη ερώτηση τι θα έλεγε, ως 18χρονος, στον πολιτικό που θα του έδινε 150 ευρώ είπε: «Εγινε πολλή κουβέντα για μέτρο συμπληρωματικό. Να κάνω μια πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Ολοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας, είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, τρεις μέρες το πολύ χρειάζεται για να αξιολογηθούν, για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα. Εκατόν πενήντα (150) ευρώ δώσαμε και στο freedom pass. Οι νέοι ενδιαφέρονται για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και γι’ αυτό θα μας κρίνουν την επόμενη ημέρα, όχι για τα 150 ευρώ».
«Ενοχλητική ερώτηση»
Απο κει και πέρα, ξεχώρισε η τοξικότητα του Αλέξη Τσίπρα και η μη απάντησή του για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως σημείωσε ο Αντώνης Σρόιτερ είναι ίδιο με του 2015. Μάλιστα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την «ενοχλητική ερώτηση».
Αξιοσημείωτη ήταν και η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και στο εάν τελικώς συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο (τουρκικής απόβασης) θα έκανε πολλά τηλέφωνα (!), θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός και θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και προσπάθησε να δείξει στους πολίτες που παρακολουθούσαν το debate ότι κρατάει ίσες αποστάσεις από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος αυτό που φάνηκε ήταν ότι είναι κοντά ή θέλει να είναι κοντά με το κόμμα του κ. Τσίπρα.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος, πιστός στη γραμμή «λαϊκισμός και ξερό ψωμί», μάλλον δεν κέρδισε κάτι. Αυτό που έμεινε να αιωρείται ήταν ότι αφού κατά τον ίδιο το δόγμα ανήκουμε στη Δύση είναι παρωχημένο ποιο δόγμα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα: μήπως το «ανήκουμε εις στη Μόσχα;»
Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά ότι η «προοδευτική κυβέρνηση» που θέλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μούφα» κι ότι δεν πρόκειται το ΚΚΕ να δώσει ψήφο ανοχής. «Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια», είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Οι προκλήσεις της Οικονομίας
Με την ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» ξεκίνησε χθες το βράδυ το debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, με συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΙ) για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ανέφερε: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Εκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και, το σημαντικότερο, μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».
Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β΄ εξάμηνο του έτους. Οπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».
«Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες»
Ο πρωθυπουργός στην ενότητα του debate «Εξωτερική Πολιτική - Αμυνα» και σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (Star) για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος ανέφερε: «Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γείρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».
Σε επόμενη ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία που διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».
«Ανέλαβα τις ευθύνες μου»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα «Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια» και σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (Mega) αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές, ανέφερε τα εξής: «Οχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις: να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».