Δεν είναι τυχαίο ότι οι κομματικοί της Νέας Δημοκρατίας πίνουν νερό στο όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στις ευρωεκλογές του 2019, έλαβε 496.600 σταυρούς προτίμησης. Ο αριθμός είναι μεγάλος, αντίστοιχος της προσφοράς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην πατρίδα και στην παράταξη. Θεωρείται ο πλέον επιτυχημένος γραμματέας στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπουργοποιήθηκε αμέσως όταν η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στην εξουσία το 2004. Αφησε όμως ως γραμματέας την πόρτα του γραφείου του στη Ρηγίλλης ανοικτή στα στελέχη, παρεμβαίνοντας υπέρ τους καθημερινά και όπου αυτό απαιτείτο. Είχε εκλεγεί το 2001 και είχε πραγματικά ανασυγκροτήσει τον κομματικό μηχανισμό και του ανήκει μεγάλο μερίδιο από τη νίκη του 2004. Γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της παράταξης όσο κανείς άλλος, αποτελώντας παράλληλα τον διαχρονικό κομματικό της «εγκέφαλο». Και συνεργάστηκε αρμονικά με όλες τις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας.

Ευγενής και απίστευτα ψύχραιμος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν και παραμένει ένας εξαιρετικός ακροατής. Δεν χάνει τον συνομιλητή του και τον ακούει όση ώρα εκείνος μιλά. Σκύβει προς το μέρος του και εστιάζει. Οσοι τον έχουν παρακολουθήσει σε προεκλογικές εκστρατείες –τις οποίες έχει φάει με το κουτάλι– έχουν να λένε για την ικανότητά του στην επικοινωνία με τον κόσμο. Εξ ου και η υψηλή του επίδοση επί μακρόν στη Β’ Αθηνών. Ποτέ δεν φοβήθηκε μάχες οι οποίες φάνταζαν χαμένες από χέρι. Ηταν και παραμένει πάντα εκεί, κοντά στα στελέχη, εμψυχώνοντάς τα. Σηκώνει τα μανίκια, ξενυχτά σε γραφεία επί χάρτου, καθοδηγεί, συντονίζει, ηρεμεί, παρεμβαίνει πυροσβεστικά, χρησιμοποιώντας το κύρος του και το πολιτικό του εκτόπισμα. Ανθρωπος με χιούμορ, έχει τον τρόπο του να εκτονώνει την κατάσταση, όταν αυτό απαιτείται.

Σταθερές απόψεις

Ανέλαβε τα ηνία σε δύσκολες στιγμές, οδηγώντας συντεταγμένα την παράταξη στις εκλογές του φθινοπώρου του 2015. Διότι ήταν και παραμένει εκεί για τα δύσκολα. Ποτέ δεν τα φοβήθηκε. Φύσει ενωτικός, δεν άφησε το 2015 τις μισαλλόδοξες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να τον παρασύρουν σε οξείες αντιπαραθέσεις. Στις θέσεις και στις απόψεις του είναι σταθερός. Δεν σταμάτησε ποτέ να ζητά εθνική συνεννόηση. Τονίζει, δε, ότι «η Νέα Δημοκρατία, με τις αρχές και αξίες της, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας απέναντι στο λαϊκισμό και τις ακρότητες».

Οι τοποθετήσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τραβούν την προσοχή. Αμέσως μετά την πρόσφατη υιοθέτηση από την ολομέλεια της Εκθεσης για την Αποκατάσταση της Φύσης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ορισμένα ζητήματα της εν λόγω έκθεσης πρέπει να επανεξεταστούν και να ισχύσουν μόνο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι και όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να έχουν τη δυνατότητα και να παράγουν και να ζουν αξιοπρεπώς… Οι υπάρχουσες συνθήκες μάς επιβάλλουν ορισμένα κεφάλαια να τα τρέξουμε πιο γρήγορα και κάποια άλλα, λόγω των πρωτοφανών και ειδικών συγκυριών. να τα αναστείλουμε, ώστε οι καταναλωτές, Ευρωπαίοι πολίτες, να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο. Στο κέντρο της πολιτικής μου ήταν πάντοτε ο άνθρωπος, ο Ευρωπαίος πολίτης, ο οποίος πρέπει να έχει αυτάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα, σε καλή ποιότητα και σε καλή τιμή».

Ξανά στη μάχη

Ο Ευάγγελος - Βασίλειος Μεϊμαράκης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρόεδρος της Βουλής (2012-2015), πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας (2006-2009), πρώην υφυπουργός Αθλητισμού (1992-1993) και πρώην γραμματέας της ΚΕ της παράταξης (2001-2006), πρώην βουλευτής (1989-2015) και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1985-1987), είναι σήμερα επικεφαλής της ομάδας των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών και θα επιδιώξει εκ νέου την επανεκλογή του. Μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, τοποθετήθηκε διά των κοινωνικών μέσων: «Συναντήθηκα σήμερα με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει των ευρωεκλογών και του Συνεδρίου του ΕΛΚ. Συζητήσαμε τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα και επιβεβαιώσαμε την ενεργό συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και στην πρώτη γραμμή της μάχης των ευρωεκλογών». Λόγω της μεγάλης εμπειρίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Αμυνας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η παρουσία του εκεί αποτελεί εγγύηση για τα εθνικά μας συμφέροντα.