Άστραψε και βρόντηξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αναφορικά με τη μεθόδευση που γίνεται προκειμένου να μην καταφέρει να θέσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πραξικόπημα, παράβαση του καταστατικού, για έλλειμμα δημοκρατίας, καθώς και παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής του «εκλέγειν και εκλέγεσθε». Συγκεκριμένα, ο κύριος Αυλωνίτης κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά των ερμηνειών του καταστατικού, μεταξύ των «87» και των υπολοίπων -«κασσελίστας» και μη-, δήλωσε ότι «αυτό είναι πραξικόπημα. Όλοι ομνύουν στο όνομα του λαού. Όχι, δεν είναι έτσι. Όταν φτιάχτηκε ένα καταστατικό και ένα κόμμα, υπόγραψαν κάποιοι και το συνέδριο αποφάσισε να λειτουργήσει με αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Δεν το σεβόμαστε; Δε σεβόμαστε την αρχή της πλειοψηφίας; Δε σεβόμαστε την αρχή του εκλέγειν και εκλέγεσθε, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα;».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν μπορεί να υλοποιηθεί ένα σενάριο που προέκυψε από το ρεπορτάζ, ότι μεθοδεύεται να τεθεί «μπλόκο» στους δυνητικούς συνέδρους που προσπαθεί να εγγράψει ο Στέφανος Κασσελάκης στην πλατφόρμα του, βάζοντας όρο το συνέδριο να αφορά τα παλαιά μέλη, ο κύριος Αυλωνίτης διερωτήθηκε «δεν έρχεται στον καθένα η λέξη "ντροπή"; Τον Σεπτέμβριο του 2023 - όταν ήταν υποψήφιος ο κύριος Τσίπρας παλιότερα, για πρόεδρος, είχαν δημιουργήσει τέτοια site. Παραδείγματος χάριν, το site του Κασσελάκη ήταν "ΣΥΡΙΖΑ ανασυγκρότηση". Τώρα είναι "ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ", δε θυμάμαι ακριβώς. Τότε, ήταν καλό που έφερνε κόσμο. Τώρα είναι κακό; Ουσιαστικά δηλαδή, λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Μα, αυτά τα μέλη που γράφει, είναι μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλη. Επειδή συμπαθούν τον Στέφανο Κασσελάκη και γράφονται με αυτόν τον τρόπο, για να τον ψηφίσουν; Παλαιότερα, γιατί ήταν σωστό και τώρα δεν είναι σωστό;». Το παράδοξο είναι ότι εμφανίζεται ενοχλημένος ο κύριος Αυλωνίτης, που το κόμμα το οποίο έχει αποδείξει ότι έχει τις αρχές του Γκράουτσο Μάρξ, έχει τις… αρχές του Γκράουτσο Μάρξ! 

Στο όνομα του Φάμελλου θα πρέπει να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σφοδρή κριτική έκανε και στον Σωκράτη Φάμελλο ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ενώ τόνισε ότι την περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης, εκείνος προτίθεται να αποχωρήσει. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν σκέφτεται την αποχώρηση σε αυτό το ενδεχόμενο, ο κύριος Αυλωνίτης είπε «εγώ, ναι. Προσέξτε, όχι για τον Κασσελάκη. Οποιοσδήποτε κι αν ήταν υποψήφιος, ο τρόπος είναι απαράδεκτος. Αντιδημοκρατικός. Δεν είναι το κόμμα το δικό μου -ο ΣΥΡΙΖΑ-, που πιστεύει στη Δημοκρατία, στη συντροφικότητα, σε αυτές τις αξίες. Δηλαδή, στο όνομα του Φάμελλου, του πρώην συντρόφου -γιατί πρώην τον νιώθω-, θα πρέπει να διαλυθεί εντελώς ο ΣΥΡΙΖΑ; Για να πάρουμε τα "μαχαιροπίρουνα και τα κουταλοπίρουνα" τα ασημένια; Δηλαδή, τα δυο ακίνητα -τα οποία όλοι πληρώσαμε για αυτό-, για να τα πάρουν; Με συγχωρείτε πάρα πολύ, τα λέω τόσο χοντρά, γιατί τα ζω. Τα έζησα».

Είναι αμφίβολο το πώς θα μπορέσει να προχωρήσει προς τα εμπρός ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εκτοξεύονται τόσο βαριές κατηγορίες. Ο κύριος Αυλωνίτης κατονομάζει ως υπαίτιο της διάλυσης τον κύριο Φάμελλο, ενώ του αποδίδει την πρόθεση να οικειοποιηθεί τα ακίνητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στο απίθανο σενάριο, να κάνουν τελικά πίσω οι «87» και να επιτρέψουν στον Στέφανο Κασσελάκη να καταθέσει την υποψηφιότητά του, είναι δύσκολο να δει κανείς το πώς θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με ενότητα, από τούδε και στο εξής. Κι αυτό, ασχέτως του ποιος τελικά θα είναι ο αρχηγός του κόμματος. Όταν δημοσίως εκτοξεύονται τόσο βαριές κατηγορίες κατονομάζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα, η δικαστική οδός φαντάζει η μόνη λύση. Για ενότητα; Ούτε λόγος. Και καθώς βυθίζονται τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα και περισσότερο -στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ μετράται πέριξ του 6%-, τόσο και θα σκληραίνει ο εμφύλιος στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Η δήλωση του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Έτσι είναι τα κόμματα όμως. Πήρε μια απόφαση η κεντρική επιτροπή, πρέπει να τη σεβαστούν όλοι».

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Δεν είναι έτσι τα κόμματα, υπάρχει καταστατικό. Με συγχωρείτε πολύ, κύριε Χασαπόπουλε».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Το καταστατικό, οι περισσότεροι στην κεντρική επιτροπή δεν το ερμηνεύουν σύμφωνα με αυτά που λέτε εσείς, αλλά σύμφωνα με αυτά που λένε αυτοί».

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Για αυτό είναι πραξικόπημα. Όλοι ομνύουν στο όνομα του λαού. Όχι, δεν είναι έτσι. Όταν φτιάχτηκε ένα καταστατικό και ένα κόμμα, υπόγραψαν κάποιοι και το συνέδριο αποφάσισε να λειτουργήσει με αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Δεν το σεβόμαστε; Δε σεβόμαστε την αρχή της πλειοψηφίας; Δε σεβόμαστε την αρχή του εκλέγειν και εκλέγεσθε, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα;»

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Διαβάζω σε ένα ρεπορτάζ ότι σκέφτονται στην Κουμουνδούρου, να βάλουν μπλόκο σε αυτούς που γράφονται στην πλατφόρμα του Κασσελάκη, να μη μετέχουν στο συνέδριο. Δηλαδή, το συνέδριο γίνεται με συγκεκριμένα μέλη. Να γίνει με τα μέλη τα παλιά, να μην έχει καινούρια μέλη. Μπορεί να γίνει αυτό;»

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Με συγχωρείτε, δεν έρχεται στον καθένα η λέξη "ντροπή"; Τον Σεπτέμβριο του 2023 - όταν ήταν υποψήφιος ο κύριος Τσίπρας παλιότερα, για πρόεδρος, είχαν δημιουργήσει τέτοια site. Παραδείγματος χάριν, το site του Κασσελάκη ήταν "ΣΥΡΙΖΑ ανασυγκρότηση". Τώρα είναι "ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ", δε θυμάμαι ακριβώς. Τότε, ήταν καλό που έφερνε κόσμο. Τώρα είναι κακό; Ουσιαστικά δηλαδή, λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Μα, αυτά τα μέλη που γράφει, είναι μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλη. Επειδή συμπαθούν τον Στέφανο Κασσελάκη και γράφονται με αυτόν τον τρόπο, για να τον ψηφίσουν; Παλαιότερα, γιατί ήταν σωστό και τώρα δεν είναι σωστό;»

Ανθή Βούλγαρη: «Άρα, τι φοβούνται λοιπόν; Φοβούνται να μη χάσουν τις καρέκλες τους; Τι φοβούνται;»

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Φοβούνται τις δημοσκοπήσεις -που είναι 57%- και θεωρούν ότι δεν έχουν τύχη. Τώρα όμως, παίζουν επί ίσοις όροις. Φάμελλος, Πολάκης, Γκλέτσος, Φαραντούρης - ο οποίος είναι τιμητής ο κύριος Γκλέτσος. Όταν έλεγε να έρθουν ιερόδουλες από τις τρίτες χώρες, για να ενισχύσουμε και σε αυτόν τον τομέα τους μετανάστες. Είναι πράγματα αυτά; Ο κύριος Γκλέτσος, ήταν ενάντια στη Συνθήκη των Πρεσπών. Ο κύριος Πολάκης εξαφανίστηκε όταν ψηφίζαμε τον νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, σε ταυτοτικά θέματα - αυτοί είναι ικανοί να είναι υποψήφιοι. Ο κύριος Κασσελάκης δεν είναι υποψήφιος, γιατί -προσέξτε ιδεολογική καθαρότητα, έτσι;-, γιατί έχει εκφράσει δυο-τρεις απόψεις, τέτοιες οι οποίες θα μπορούσαν να συζητηθούν. Όχι όμως να τον διώξουν με αυτόν τον τρόπο. Και να μην του δίνουν το δικαίωμα. Με ποιο δικαίωμα;»

Ανθή Βούλγαρη: «Τελικά θα μπορέσει να είναι υποψήφιος ο κύριος Κασσελάκης;»

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Όταν σας λέω τόσα πράγματα που έχουν κάνει -αντικαταστατικά-, που δεν του δίνουν το δικαίωμα, αντιλαμβάνεστε μέχρι το τέλος είναι. Μέχρι το τέλος θα πάνε. Δε θα τον αφήσουν με τίποτα».

Ανθή Βούλγαρη: «Έτσι πιστεύετε;»

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Εγώ, το πιστεύω ακράδαντα».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Άμα δεν είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης, εσείς σκέφτεστε να αποχωρήσετε;»

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Εγώ, ναι. Προσέξτε, όχι για τον Κασσελάκη. Οποιοσδήποτε κι αν ήταν υποψήφιος, ο τρόπος είναι απαράδεκτος. Αντιδημοκρατικός. Δεν είναι το κόμμα το δικό μου -ο ΣΥΡΙΖΑ-, που πιστεύει στη Δημοκρατία, στη συντροφικότητα, σε αυτές τις αξίες. Δηλαδή, στο όνομα του Φάμελλου, του πρώην συντρόφου -γιατί πρώην τον νιώθω-, θα πρέπει να διαλυθεί εντελώς ο ΣΥΡΙΖΑ; Για να πάρουμε τα "μαχαιροπίρουνα και τα κουταλοπίρουνα" τα ασημένια; Δηλαδή, τα δυο ακίνητα -τα οποία όλοι πληρώσαμε για αυτό-, για να τα πάρουν; Με συγχωρείτε πάρα πολύ, τα λέω τόσο χοντρά, γιατί τα ζω. Τα έζησα». 

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Άρα, η κόκκινη γραμμή για εσάς, είναι το συνέδριο».

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Απόλυτα, απόλυτα, απόλυτα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω σε ένα κόμμα, που έχει απαγορεύσει σε μέλη του -και δη στον πρόεδρό του τον πρώην- να είναι υποψήφιος. Να πάει δηλαδή στη βάση που τον εξέλεξε. Αυτό είναι αδιανόητο για τα Δημοκρατικά ιδεώδη».