Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία δημιουργεί νέα δεδομένα και στο μεταναστευτικό, κάτι που αφορά και την Ελλάδα. Σύροι ζητούσαν πολιτικό άσυλο σε τρίτες χώρες και η Ευρώπη ήταν ένα είδος σωτηρίας. Υπήκοοι άλλων χωρών δήλωναν Σύροι για να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης, επικαλούμενοι τις διώξεις του καθεστώτος. Οι εξαφανίσεις, οι φυλακίσεις και οι δολοφονίες οδήγησαν τις χώρες της Ευρώπης να παρέχουν άσυλο, ακόμη και αυτούς που παρίσταναν ότι είναι Σύροι.
Ουδείς γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη ημέρα στην περιοχή, εντούτοις τα στοιχεία των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες δείχνουν να μεταβάλλονται. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις σχετικές διαδικασίες, ενώ γίνεται συζήτηση για επανέλεγχο όσων βρίσκονται ήδη στη χώρα. Στην Αυστρία επίσης δόθηκε εντολή να ανασταλούν όλες οι τρέχουσες αιτήσεις ασύλου και να επανεξεταστούν περιπτώσεις που χορηγήθηκε ήδη. Από κοντά και το Βέλγιο.
Μια αντίστροφη… μετανάστευση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εργατικών χεριών. Οι μετανάστες από τη Συρία έχουν ενταχθεί στον οικονομικό κύκλο των χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, ουδείς δύναται να αποκλείσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα – αν και ουσιαστικά υπάρχει προσδοκία πως θα τεθεί θέμα ασφαλούς επιστροφής πολλών Σύρων. Ηδη άλλωστε καταγράφεται διαδικασία επιστροφής από την Τουρκία, όπου φιλοξενούνταν τρία εκατομμύρια μετανάστες.