«Η τεκνοθεσία με ενοχλεί, όχι η συμβίωση» τόνισε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής. «Η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε έναν άνθρωπο να ζήσει έτσι. Δεν θα του επιτρέψουμε όμως να μας αλλάξει τη σύνθεση της κοινωνίας. Πώς θα κάνει ένα παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο; Εκεί είναι η διαφωνία. Έχετε ανθρώπινα δικαιώματα εσείς; Το παιδάκι αυτό θα έχει; Εσείς έχετε μια μαμά; Αυτό τι θα έχει; Θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες. Την ελευθερία του ανθρώπου την δέχομαι. Το να μου αλλάξει τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω» είπε και επανέλαβε ότι η θέση της Εκκλησίας θα διατυπωθεί μετά από σύγκλιση όλη της Ιεραρχίας όταν η κυβέρνηση πάρει τις τελικές αποφάσεις της.
Υπέρ των νέων ταυτοτήτων
Για τις νέες ταυτότητες και τις αντιδράσεις από παραεκκλησιαστικές ομάδες, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι «και ο εκκλησιαστικός χώρος έχει τις δικές του ομάδες. Θα πρέπει να αποφασιστεί αυτό που λέει το σύνολο της Εκκλησίας. Αυτός που δεν θέλει να είναι στην Εκκλησία έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί. Θα πρέπει να λάβει η Εκκλησία τα μέτρα της» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δούμε τα όρια μας. Τα όριά μας είναι η συνεργασία με το κράτος, δεν είναι να υποδεικνύουμε εμείς στο κράτος τι θα κάνει οπως δεν είναι σωστό το κράτος να υποδεικνύει τι θα κάνω εγώ στην Εκκλησία».
«Εγώ είμαι υπέρ των νέων ταυτοτήτων. Έβγαλα. Αλλά δεν μπορώ να γίνει επιστρατευμένος αρχιεπίσκοπος και να πω εγω έβγαλα ταυτότητα ακολουθήστε με. Είπα ότι θα πάω στο χωριό μου, θα πάω στον αστυνόμο που με ξέρει και θα βγάλω» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος
Πρόταση για την εκκλησιαστική περιουσία
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι μεγάλο και επέκρινε την πολιτεία κάνοντας λόγο για ασυνέπεια. Όταν ρωτήθηκε για το έργο της Εκκλησίας όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχιας απάντησε «τι να την κάνουμε την περιουσία; Οικόπεδα δεν τρώει κανείς. Ένα κομμάτι έχει χαθεί. Ένα άλλο κομμάτι έχει ανέβει η αξία του. Με την πολιτεία και με άλλους που έχουν υγιείς δυνάμεις να κάνουμε ένα φορέα αξοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο όχι να φάει η εκκλησία, αλλά την αξιοποίηση για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας. Ξεκινώ από την φοιτητική στέγη. Η Μονή Πετράκη μπορεί να πει ότι φτιάχνω δίνοντας περιουσία τέσσερις πολυκατοκίες ή δεν ξέρω πόσα διαμερίσματα για δωρεάν διαμονή φοιτητών από επαρχία. Ίσως είναι η ευκαιρία να το δούμε αυτό το θέμα και να το προβάλετε ανάγκης συνεργασίας πολιτείας, εκκλησίας και το μεγάλο κεφάλαιο. Θα το προτείνω στη σύνοδο».
Ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είπε ότι «ήταν επαινετή και η προσπάθεια να επιτευχθεί αυτό το πράγμα και η κίνηση του Τούρκου προέδρου να έρθει εδώ. Αλλά δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι είναι ένα νέο ξεκίμημα δύο ανθρώπων γιατί θα είχε γίνει εδώ και καιρό. Αρχίζω να φοβάμαι μήπως υπάρχει μια σκοπιμότητα και μας επιβληθεί κάτι χωρίς να το θέλουμε. Δεν ξέω τι μπορεί να γίνει. Η δυσπιστία μου είναι έναντι στην τακτική που ακολούθησε μέχρι πρότινος ο Ερντογάν. Αν είναι πιστός ή ειλικρινής είναι επαινετή η διάθεσή του αλλά αν κρυβεί από πίσω άλλα πράγματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν κρύβονται άλλα πράγματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τι θα δείξει το ρολοι. Πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, άλλωστε η διαφορά μας είναι μια».
Μίλησε επίσης για τον πατέρα Αντώνιο και την Κιβωτό του Κόσμου και επισήμανε: «Του υπέδειξα ότι δεν είναι σωστή η πορεία που κάνεις. Του είπα μπες μέσα στην εκκλησία κάτω από τον έλεγχό της και θα έχεις όλη τη δυνατότητα να συνεργαστείς. Άκουγε, δεν άκουγε αλλά καμιά φορά και οι γύρω μας... Δεν τα έκανε μονος του ο Αντώνιος. Πέστε ότι τα έχει κάνει, δεν παύει να είναι παιδί μου. Δεν είμαι ούτε δικαστικός, ούτε αστυνόμος, ούτε εισαγγελέας είμαι πατέρας. Αν έρθει σε μένα και μου πει έκανα αυτά, είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδιικάσω. Μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να περιμένουμε».