Σαφή θέση κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών πήρε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος είπε ότι «όποιος κάνει ομόφυλο γάμο, βγαίνει εκτός Εκκλησίας».

Σε συνέντευξη του στο OPEN, o μητροπολίτης Μεσσηνίας ρωτήθηκε για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και όσα αναφέρει για «αξεσουάρ» και κατοικίδια. Απάντησε επιτιθέμενος στον Στέφανο Κασσελάκη. «Δεν κάναμε εμείς το παιδί αξεσουάρ ούτε το ταυτίσαμε με το κατοικίδιο. Οι κύριοι που βγήκαν φωτογραφία με το σκυλί και λένε βγήκαμε βόλτα με την οικογένειά μας το έκαναν. Αν το αναγνωρίζουν ως παιδί τους» είπε και πρόσθεσε: Οποιοσδήποτε σεβασμός στα ζώα, σε οτιδήποτε μπορεί να εκφράζει την αγάπη του ο άνθρωπος, δεν μπορεί να εξομοιώνεται με την έννοια του παιδιού. Αυτοί είπαν είμαστε η οικογένεια και το παιδί μας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Δεν σημαίνει αυτό ότι αποτελεί τον κανόνα στη διδασκαλία της Εκκλησίας. Ούτε μπορεί αυτός που κάνει ό,τι θέλει να υπαγορεύσει τι θα κάνει η Εκκλησία. Η Εκκλησία έχει ορισμένες αρχές που αντλεί από την παράδοσή της και τις γραφές».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων, εάν θα παραμείνει στην Εκκλησία ένας ορθόδοξος χριστιανός που τελέσει ομόφυλο γάμο, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας απάντησε πως «όποιος κάνει ομόφυλο γάμο, βγαίνει εκτός Εκκλησίας. Η εκκλησία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανέναν γάμο ομόφυλο, όπως και δεν αναγνώρισε καμία μορφή συμβίωσης έξω από τον γάμο. Εγώ δεν κρίνω, εγώ λέω ό,τι λέει η Εκκλησία». 

Ο κ. Χρυσόστομος συνέχισε λέγοντας ότι «ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών προσβάλλει το μυστήριο του γάμου, που είναι μυστήριο για την εκκλησία. Ούτε ένας ετερόφυλος που έχει κάνει πολιτικό γάμο είναι ευπρόσδεκτος στην Εκκλησία». 

Ο μητροπολίτης ρωτήθηκε εάν η Εκκλησία έχει ομοφυλόφιλους στις τάξεις της: «Η Εκκλησία δεν έχει ομόφυλους στις τάξεις της, εάν έχει να τους δείξετε. Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι. Και εγώ μπορώ να σας ρωτήσω εάν υπάρχουν ομόφυλοι δημοσιογράφοι» .

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να επιβληθεί στην Εκκλησία ο πολιτικός γάμος; Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να νομοθετήσει ό,τι θέλει και να εξυπηρετήσει οποία σκοπιμότητα θέλει. Αυτό δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει η Εκκλησία, ξεκαθαρίζει τη θέση της.

Η Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος όταν αποφαίνονται για τόσο σημαντικά πράγματα δεν μπορεί να κάνουν οποιαδήποτε μορφή εκπτώσεων. Και σε ό,τι αφορά στην έκφραση αξεσουάρ, δεν το κάναμε εμείς αξεσουάρ, αυτοί το κάνανε, εμείς καυτηριάσαμε αυτή την άποψη. Δεν δικαιούμαστε να καυτηριάσουμε μια παρατυπία;». 

Σε ερώτημα γιατί η Σύνοδος εξέδωσε την εγκύκλιο και σε τι ήθελε να απαντήσει, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως «εμείς απαντήσαμε απέναντι στα φαινόμενα που υπάρχουν και στην κίνηση που ωθεί την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει και να νομοθετήσει αυτής της μορφής γάμο».

Ερωτηθείς εάν είναι καλύτερο ένα παιδί να μένει στο ίδρυμα αντί να μπορεί να υιοθετηθεί από ένα ομόφυλο ζευγάρι, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε πως «ακούγεται πολύ ωραίο και φιλάνθρωπο και λαϊκιστικό, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες ανάπτυξης του παιδιού σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, τι πρότυπα θα έχει».