Εχουν τοποθετηθεί πολλοί σύντροφοι της Αριστεράς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ξεχωρίζω την παρέμβαση του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξης, Γιάννη Πανούση, σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει στο ieidiseis.gr: «Ο Αόριστος κάνει σχέδια για τον Μέλλοντα ερήμην του Ενεστώτα. Ο Ενεστώς αγιάζει τον Αόριστο σε βάρος του Μέλλοντα. Ο Μέλλοντας αρκείται σε υποσχέσεις του Ενεστώτα παρά τον Αόριστό τους. Αν ζούσε ο Κούντερα θα διόρθωνε τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του σε “Η αβάσταχτη ελαφρότητα του [να μην] είναι”. Δεν είναι όλοι για όλα, δεν κάνουν όλοι για όλα όσο κι αν σπρώχνονται από φίλα ΜΜΕ, όσο κι αν εξ-ωθούνται [για να καούν;] από τις εσωτερικές ισορροπίες, όσο κι αν έχουν καβαλήσει καλάμι. Καλά θα είναι, για την τήρηση ενός ορίου κομματικής αριστερής ηθικής, να μην αποκαθηλώνουν τόσο γρήγορα και άκομψα τον Αλέξη Τσίπρα». «Λίγοι τα πιάνουνε τα υψηλά νοήματα, Αρτέμη», που θα έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν.
Διέρρευσε ο... μύθος
Με μια τοποθέτηση απευθυνόμενη αποκλειστικά στους διαδικτυακούς της φίλους, η αδελφή του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ζανέτ Τσίπρα, τοποθετήθηκε την Παρασκευή στο θέμα της ηγεσίας του κόμματος και το τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει: «Εγώ δεν θα πάρω θέση υπέρ καμίας και κανενός (φανερά), όμως λέω... όμως… ο μύθος του Αίσωπου για το λαγό και τη χελώνα… γράφτηκε π.χ… γύρω στα 500 π.Χ. και 2023 μας κάνουν 2.523 χρόνια… εεεε λοιπόν μήπως να τον ανατρέψουμε… ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ… Ελεος πια…». Μάλιστα, απαντώντας σε σχόλιο φίλου της έγραψε: «Κι αυτό το “με τους πολλούς” τι είναι τώρα; Πού μας πάει; (…) λίγο έτσι και λίγο γιουβέτσι… δεν βοηθάμε… αυτό και μόνο….», φωτογραφίζοντας την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου. Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις διέρρευσαν από κάποιον από τους φίλους της (δεν ήταν ορατές δημόσια), αποδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καζάνι που βράζει και βάλλουν όλοι εναντίον όλων στη μάχη για τα ηνία του κόμματος.
Μιλάει η εμπειρία
«Μπορώ να συμβάλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος, με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Στέφανος Τζουμάκας κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2012, με ένα αντίστοιχο πολιτικό μανιφέστο είχε εκδηλώσει –χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία– την πρόθεσή του να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας μια «μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας των δυνάμεων που κινούνται σε μια προοδευτική λύση εξόδου από την κρίση, στην οποία μπορεί να συμβάλει το ΠΑΣΟΚ, κόντρα στο νεοφιλελεύθερο τόξο του Μνημονίου».
Δεν θέλει ειρωνείες
Παρά το γεγονός ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε «πάρτι» με την υποψηφιότητα Τζουμάκα, ο πολύπειρος πολιτικός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο. Η Ελενα Ακρίτα υποστήριξε την υποψηφιότητα Τζουμάκα γράφοντας στο facebook: «Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οποιοδήποτε μέλος έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να υπερψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα να ειρωνευόμαστε και/ή να χλευάζουμε τους υποψηφίους. Ο καθένας έχει την ιστορία και τη διαδρομή του. Κι ο πολιτικός πολιτισμός απαιτεί να τον σεβαστούμε, ασχέτως αν θα τον στηρίξουμε ή όχι. Απλά πράγματα».
Κατά φαντασίαν ξεπουλήματα
Μη έχοντας οποιαδήποτε άλλη λαβή για να κάνουν αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στα Ελληνοτουρκικά εφευρίσκοντας θεωρίες για ξεπούλημα νησιών και εδαφών, του Αιγαίου, της Ακρόπολης κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει συνειδητά στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να σπρώξει κι άλλο κόσμο στα άκρα με ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας. Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί επιλέγει αυτή την τακτική, αφού ο ίδιος δεν κερδίζει απολύτως τίποτε. Η απάντηση έχει δοθεί από τον Carlo Cippola, καθηγητή της Οικονομικής Ιστορίας στο Berkeley, πριν από τριάντα περίπου χρόνια, όταν διατύπωσε τον ορισμό του ηλίθιου: «Ηλίθιος είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί ζημίες σε ένα άλλο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων, ενώ ο ίδιος δεν κερδίζει τίποτα ή ακόμη και χάνει».
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει έναν οδικό χάρτη για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόκειται για μια πολύπλοκη νομικά και πολιτικά διαδικασία και εξαιρετικά χρονοβόρα, αλλά η εκπεφρασμένη βούληση από Αθήνα και Αγκυρα ευνοεί την εκκίνησή της. Η βασική επιδίωξη είναι η μεταβίβαση της πρωτοβουλίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και η διεύρυνση της θεματολογίας των διερευνητικών επαφών. Οι ως τώρα 64 γύροι επαφών έχουν δημιουργήσει ένα δαιδαλώδες πλαίσιο, το οποίο έχει περιπλέξει έτι περαιτέρω την κατάσταση. Απομένει να δούμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να τις κρίνουμε με ψυχραιμία.