Στις 12:00 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων αγροτών από όλη την Ελλάδα, ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου και με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με το ενδεχόμενο καθόδου στην Αθήνα να παραμένει στο τραπέζι, αν και υπάρχει και η πιο ήπια τάση που θέλει την αποκλιμάκωση.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση οι αγρότες του μπλόκου της Καστοριάς απέκλεισαν αργά χθες το βράδυ τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου Καστοριάς, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην κεντρική είσοδο και τον αύλειο χώρο του κτιρίου. Παράλληλα, την ίδια χρονική στιγμή συνάδελφοί τους προχώρησαν στον καθολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας στην Κοζάνη αποκλείοντας τις εισόδους πρόσβασης στο κτίριο για όλους τους υπαλλήλους. Ο Στάθης Πασχαλίδης από το μπλόκο της Κοζάνης εξήγησε ότι σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή μπλόκων στην Νίκαια, προκειμένου οι αγρότες να επανακαθορίσουν την στάση τους για την συνέχεια του αγώνα τους.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και αποκλεισμός για τα φορτηγά αυτοκίνητα στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία από το μπλόκο των αγροτών που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο Τελωνείο της Νίκης στην Φλώρινα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματός τους, που, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει φθηνότερο ρεύμα για όλους για 2+8 χρόνια, προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των παροχών προς την πλευρά των αγροτών. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, «από εδώ και πέρα πλέον οι αγρότες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, να εκτιμήσουν αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους».

Οι αγρότες που συμμετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη ξέρουν πως ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε, είπε από την πλευρά της στον ΣΚΑΪ η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ενώ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ήταν κατηγορηματικός στον ΣΚΑΪ: «Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους». Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους. Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.