Αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, οπότε και οι αγρότες αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους, εκτιμώντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και ανακοινώθηκαν σειρά μέτρων στήριξής τους. Σε αυτά, όπως διαμηνύεται από την κυβέρνηση, εξαντλούνται και τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια.

Χαρακτηριστικά χθες, στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες «να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο», σημειώνοντας ωστόσο πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα» και πως «κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον». Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν σειρά μέτρων, με επίκεντρο το φθηνότερο ρεύμα για όλους για τα επόμενα 2+8 χρόνια και την προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Στο τοπίο αυτό, σήμερα, στις 17.00 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, όπου και θα υπάρξει συζήτηση και ενημέρωση από τα μέλη της επιτροπής που βρέθηκαν στην Αθήνα για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των παροχών προς την πλευρά των αγροτών. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, «από εδώ και πέρα πλέον οι αγρότες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, να εκτιμήσουν αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους».

Οι αγρότες που συμμετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη ξέρουν πως ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε, είπε από την πλευρά της σοτν ΣΚΑΪ η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών.  ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους». Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους. Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε στον ΣΚΑΪ πως η λύση για το ρεύμα «ήταν μια δίκαιη λύση». Σχετικά με τις επόμενες  κινήσεις των αγροτών κι αν η κυβέρνηση θα επιτρέψει νέα μπλόκα, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό τις αποφάσεις των αγροτών. «Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε πει όμως ότι η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον. Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε.

«Ήμασταν πάντοτε σε συνεχή διάλογο με όλους τους παραγωγούς, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτές πόρτες, πρέπει να έχουμε διάλογο, να έχουμε ανοικτά αυτιά και να συνομιλούμε για να βρίσκουμε ρεαλιστικές λύσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα» επισήμανε, τέλος, στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης.