απόδημος (ο) 1. αυτός που του στερούν τη δυνατότητα να ασκήσει ένα δικαίωμα που έχει, «οι φοιτητές έχουν δικαίωμα στις σπουδές, αλλά είναι απόδημοι εξαιτίας των καταληψιών και των προστατών τους στις πρυτανείες», 2. αυτός για τον οποίον νοιαζόμαστε στα λόγια, «λες ότι νοιάζεσαι για το καλό μου, αλλά τελικά μου φαίνεται πως δεν είμαι τίποτα περισσότερο από απόδημος», 3. αυτός που δεν πρέπει να ψηφίζει, «για κάθε πραγματικό κνίτη, όλοι όσοι δεν είναι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι απόδημοι».

Φοβούνται ότι στο τέλος θα εκτεθούν

Δεν καταλαβαίνω το ζόρι της αντιπολίτευσης με την κατάθεση της τροπολογίας για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Δεν καταλαβαίνω καν τι σημαίνει η λέξη «αιφνιδιασμός». Δεν γνωρίζουν το θέμα; Δεν έχουν άποψη επί του θέματος; Ή μήπως ο γοητευτικός Στέφανος και ο κραταιός Νικόλας νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να κοροϊδεύουν τους απόδημους επ’ άπειρον, παριστάνοντας ότι νοιάζονται για τα δικαιώματά τους, ενώ στην πραγματικότητα είναι τόσο μεγάλη η απέχθειά τους για τους Ελληνες του εξωτερικού που δεν θέλουν ούτε να ψηφίζουν; Σε κάθε περίπτωση, τώρα θα πρέπει να δείξουν αν πραγματικά θέλουν να δοθεί η δυνατότητα στους απόδημους να ασκούν ένα δικαίωμα που ούτως ή άλλως έχουν. Διαφορετικά, ας βρουν το κουράγιο να προτείνουν αυτό που η γκρίνια τους προδίδει ότι ονειρεύονται: την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου για όποιον Ελληνα δεν κατοικεί στην Ελλάδα.

Καμάρια

Παρατηρώ το καμάρι με το οποίο η κυβέρνηση μιλάει για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις εταιρείες, οι οποίες με παράνομο τρόπο ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά δεν το καταλαβαίνω. Οσο δεν γνωρίζουμε το ποσό που κέρδισαν από τις παράνομες πρακτικές οι εταιρείες, δεν ξέρουμε και αν το πρόστιμο είναι πραγματική τιμωρία ή νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Στοχοποίηση της ίδιας της Δημοκρατίας

Ο σύντροφος Πολάκης, αφού έκανε τον Νταλάρα στους δημοσιογράφους, αποφάσισε να στοχοποιήσει τον σκιτσογράφο της «Καθημερινής» Ηλία Μακρή, ποστάροντας μια φωτογραφία του επειδή τον ενόχλησε κάποιο σκίτσο (το οποίο δεν πόσταρε, πράγμα που σημαίνει πως μάλλον ήταν εύστοχο). Και πολύ καλά έκανε. Κάποιος πρέπει να υπενθυμίζει την κακή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες της.

Τι να πεις;

Εν τω μεταξύ, για να καταλάβετε (εσείς οι πέντε που δεν ξέρετε) τι σημαίνει συριζαϊκό ήθος, ο αψύς Σφακιανός, δηλαδή ο άνθρωπος που έφερε τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησε «ο μπαμπάς σου είναι περήφανος γι’ αυτό που κάνεις τώρα;» σε δημοσιογράφο που έχασε τον μπαμπά του πριν λίγο καιρό.