Το καθεστώς Πούτιν ήταν κοινό μυστικό ότι εκμαύλιζε συστηματικά μέσω των ΜΜΕ την κοινή γνώμη του δυτικού κόσμου προπαγανδίζοντας τις θέσεις του Κρεμλίνου. Η αποκάλυψη ότι πλήρωνε πολιτικούς και κόμματα προκειμένου να επηρεάζουν τη λήψη των αποφάσεων στις Βρυξέλλες καταδεικνύει τη διάβρωση που έχει υποστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Μια σειρά γεγονότων στο παρελθόν, όπως π.χ. η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή ακόμα και η μόχλευση των αγροτικών κινητοποιήσεων πρόσφατα, φωτίζουν το άγνωστο παρασκήνιο που εν μέρει εξηγεί την άνοδο της Ακροδεξιάς και την εμφάνιση ΜΜΕ που είτε ευθέως στηρίζουν τον Πούτιν είτε εμμέσως θέτουν σε αμφισβήτηση τη στήριξη στην Ουκρανία με το επιχείρημα πως «υπάρχουν λεφτά» για τους Ουκρανούς, αλλά δεν υπάρχουν για τους αγρότες!

Αυτή τη ρητορική αντιγράφουν ευρωβουλευτές καθώς και οργανώσεις, που με άλλοθι το «κράτος δικαίου» στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων που αντιτάσσονται στην επιθετικότητα του Πούτιν. Η εμπλοκή πολιτικών από Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ουγγαρία δεν αφήνει καμία χώρα και κανέναν πολιτικό χώρο υπεράνω υποψίας. Δεν είναι μόνο πολλά τα λεφτά είναι και ο σκοπός που αγιάζει τα... Μέσα.