Μια από τις φράσεις που έγραψαν ιστορία ήταν εκείνη που εκστόμισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφοντας από μια καθοριστική για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: «Εξω πάμε καλά» είχε πει, αντιπαραβάλλοντας την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σε σχέση με αυτήν που τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρουσίαζαν στο εσωτερικό.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά την ιστορική εκείνη φράση, η χώρα ξαναζεί το déjà vu της διαθλαστικότητας της θετικής εικόνας «έξω» σε αρνητική «μέσα» από την αντιπολίτευση που παρουσιάζει την Ελλάδα ως «μπανανία».

Κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατεί σχεδόν σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τον στενό πυρήνα λήψης των αποφάσεων στην ΕΕ, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και παρεμβαίνει στην αναδιαμόρφωση των στρατηγικών σχεδίων της Ευρώπης, οι επενδυτές επιστρέφουν δηλώνοντας την εμπιστοσύνη τους στο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις επιταχύνουν τον ρυθμό εκσυγχρονισμού του κράτους, ενώ το σταθερό πολιτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στα εισοδήματα των πολιτών – αυτήν τη θετική εικόνα της Ελλάδας «έξω», η αντιπολίτευση συστηματικά υπονομεύει «μέσα», από μέσα και με κάθε... μέσο. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ευτυχώς για τη χώρα, ουχ εύδει ποιμήν.