Ακόμα ένα, πιθανώς και το σκληρότερο που έχουμε δει μέχρι τώρα, επεισόδιο της σειράς «Επιχείρηση: Υπονόμευση της Ευρώπης» από τις στρατιές των πρακτόρων του Βλαντιμίρ Πούτιν, που εν μέρει αγγίζει και την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες μετά τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη και λειτουργία ρωσικού δικτύου δωροδοκιών Ευρωπαίων πολιτικών δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι έρευνες να επεκταθούν και στις πιθανότητες δωροδοκίας προσώπων με σκοπό να δυσφημιστεί η Ελλάδα στην Ευρώπη λόγω της θέσης που έχει λάβει από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για την ιστορία, ψύχραιμοι υπολογισμοί δυτικών υπηρεσιών ανεβάζουν τα ποσά που έχει, μέχρι τώρα, χρησιμοποιήσει το Κρεμλίνο για να πλήξει πολιτικά την Ευρώπη σε τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο πολιορκητικός κριός

Την περασμένη Τετάρτη οι μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας και της Τσεχίας αποκάλυψαν την ύπαρξη ρωσικού δικτύου, το οποίο σκοπό είχε να επηρεάσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τις επικείμενες ευρωεκλογές, μόλις δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους. Ως πολιορκητικός κριός του δικτύου φέρεται η ενημερωτική ιστοσελίδα Voice of Europe, με έδρα την Πράγα, η οποία μετέδιδε ειδήσεις υπό το ένα πολύ σημαντικό και άκρως ενδεικτικό φιλορωσικό φίλτρο: Επέκρινε τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι τσεχικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία της ιστοσελίδας και ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα ανακοίνωσε ότι ο δημιουργός της ιστοσελίδας Βίκτορ Μεντβέτσουκ, Ουκρανός ολιγάρχης προσκείμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και ο συνεργάτης του Αρτέμ Μαρτσέφσκι βρίσκονταν ήδη σε κατάλογο προσώπων υπό καθεστώς κυρώσεων από την Τσεχία.

Παράλληλα, οι μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας –μιας χώρας που έχει πληρώσει πολύ ακριβά τη ρωσική διείσδυση στην Ευρώπη– ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους στην πλατφόρμα X: «Κεφάλαια της Μόσχας αξιοποιήθηκαν για την πληρωμή ορισμένων πολιτικών προσώπων, που επαναλάμβαναν τη ρωσική προπαγάνδα. Ατομα με φιλορωσικές πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένων και Ευρωπαίων πολιτικών, εξασφάλισαν βήμα χάρη στην ιστοσελίδα».

Ροή μυστικών κεφαλαίων

Ο τσεχικός Τύπος αναφέρει ότι πολιτικά πρόσωπα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ουγγαρία δωροδοκήθηκαν με μυστικά κεφάλαια του Κρεμλίνου ώστε με διάφορους τρόπους να εκφράσουν θετικές απόψεις υπέρ της Μόσχας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μόνο μέσα στο 2023 τα «φακελάκια» που έφτασαν σε τσέπες Δυτικών πολιτικών ήταν της τάξης «πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Τα δημοσιεύματα, ιδίως αυτά του βελγικού Τύπου, αναφέρουν ότι οι έρευνες που θα ακολουθήσουν θα εξετάσουν και την πιθανότητα ρωσικά κεφάλαια να δωροδόκησαν πολιτικούς δυτικών χωρών όχι μόνο για να εκφράσουν φιλορωσικές θέσεις, αλλά και για να δυσφημήσουν τις ίδιες τους τις χώρες σε ευρωπαϊκό –και όχι μόνο– επίπεδο και με διάφορες αφορμές, δεδομένου ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας ταυτίστηκαν με τις κεντρικές ευρωπαϊκές θέσεις υπέρ της Ουκρανίας.

Ονόματα και διευθύνσεις

Υπόνοιες δωροδοκίας έχουν εκφρασθεί για τον επικεφαλής της λίστας στις ευρωεκλογές του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Μαξιμίλιαν Κραχ, ο οποίος χθες δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι παραχώρησε μόνο δύο συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα Voice of Europe, από περισσότερες από 200 που έδωσε τον τελευταίο χρόνο. Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περιμένει τα πρώτα πορίσματα των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι τσεχικές μυστικές υπηρεσίες κατονομάζουν τον Γάλλο Γκιγιόμ Πραντουρά, πρώην κοινοβουλευτικό βοηθό Ολλανδού ευρωβουλευτή του Φόρουμ. Ο Πραντουρά φέρεται να ήταν ο συντονιστής των πληρωμών της Μόσχας προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Στο Βέλγιο, ένας από τους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, ο Φιλίπ Ντεβίντερ, ο οποίος ήδη έχει ήδη κατηγορηθεί για δωροδοκία από την Κίνα, είχε δώσει συνέντευξη στη Voice of Europe, καλώντας την Ευρώπη να διακόψει τη βοήθειά της προς την Ουκρανία.

Προειδοποιήσεις Τουσκ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησε ανοικτά για κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη: «Η απειλή του πολέμου για την Ευρώπη είναι πραγματική. Και η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη», είπε. «Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πια μια ιδέα του παρελθόντος. Είναι μια πραγματικότητα που άρχισε πριν από δύο χρόνια». Στη συνέχεια των δηλώσεών του σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει ζήσει όσο καμία άλλη τη ρωσική βαρβαρότητα και τη διαρκή απειλή είπε ξεκάθαρα ότι αν η Ουκρανία ηττηθεί από τη Ρωσία, κανείς στην Ευρώπη δεν θα είναι ασφαλής. Ούτε και θα πρέπει να νιώθει έτσι...