Στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έχει προχωρήσει η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς είναι σε εξέλιξη πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, καθώς και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη.

H συγκένρτωση της ΑΔΕΔΥ ήταν προγραμματισμένη για τις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια ώρα κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος. 

Λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και σε συνδυασμό με την συμμετοχή των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις απεργιακές κινητοποιήσεις, υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση τους δρόμους της Αττικής.

Σημειώνεται ότι ακινητοποιημένοι θα είναι σήμερα οι συρμοί του Μετρό και του Ηλεκτρικού. Το Μετρό και συγκεκριμένα οι γραμμές 2 και 3, ενώ αρχικά ήταν να λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας, έως τις 13:30, σε νεώτερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ έγινε γνωστό ότι δεν θα λειτούργησουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο Ηλεκτρικός, δηλαδή η γραμμή 1 του Μετρό, δεν θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά, ωστόσο όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετάσχει στην απεργία του ΕΚΑ, η οποία είναι νόμιμη.

Το Τραμ θα λειτουργήσει επίσης από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 13:30.

Όσον αφορά στα τρόλεϊ, η υπόθεση εκδικάζεται το πρωί της Πέμπτης και ως εκ τούτου, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, δεν θα κυκλοφορούν.

Στον Προαστιακό θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Στη δικαιοσύνη κατά 2 Σωματείων εργαζομένων της εταιρείας προσφεύγει η ΣΤΑ.ΣΥ, καταθέτοντας απεργιακή αγωγή, μετά την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης αργά το βράδυ της Τετάρτης 20/09.

Στη Δικαιοσύνη η ΣΤΑΣΥ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ «το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, εξήγγειλαν μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 24ωρη απεργία για την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Κατά πάγια πρακτική τους, προκηρύσσουν για μια ακόμη φορά κυριολεκτικά την "τελευταία" στιγμή απεργιακές κινητοποιήσεις, που προκαλούν τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους επιβάτες και δεν μπορούν, λόγω των χρονικών περιορισμών, να κριθούν από τα δικαστήρια».

Η ΣΤΑ.ΣΥ, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσέφυγε στη δικαιοσύνη νωρίτερα σήμερα, αναμένοντας τις αποφάσεις σωματείων εργαζομένων της εταιρείας, που συνεδρίαζαν προγραμματισμένα, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και κάθε νομική δυνατότητα που της δίνεται. Η προσφυγή έγινε κατά της απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, που αντιτίθεται στα όσα προβλέπει ρητώς η διαιτητική απόφαση (1/2023) του ΟΜΕΔ, που ορίζει τις προϋποθέσεις κήρυξης νόμιμης απεργίας και το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, ειδικά για τη ΣΤΑ.ΣΥ.

Τέλος η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζητά συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που θα υποστεί στις μετακινήσεις του.