Στην τελική ευθεία για τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 8 Οκτωβρίου μπαίνει η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον υποψήφιο «γαλάζιο» περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κόρινθο για την υποστήριξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού.

Ο πρωθυπουργός μεθαύριο θα επισκεφτεί τη Δυτική Μακεδονία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του υποψηφίου περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν και οι περιοδείες στελεχών, βουλευτών και υπουργών ανά την επικράτεια που «τρέχουν» επίσης για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει όλες τις περιφέρειες, είτε από τον πρώτο γύρο είτε τη δεύτερη Κυριακή, και να χρωματιστεί και ο εκλογικός χάρτης των περιφερειακών εκλογών με μπλε χρώμα, όπως εκείνος των εθνικών εκλογών τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν άλλωστε πως όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως το πολιτικό κλίμα δεν έχει αλλάξει και πως υπάρχει η δυναμική που είχε αναπτυχθεί στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στους πρώτους μήνες της δεύτερης τετραετίας.

«Είναι λογικό να υπάρχουν και γκρίνια και παράπονα λόγω των καταστροφών από τις κακοκαιρίες, ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν μεταβληθεί αυτά που γνωρίζαμε σε επίπεδο αποδοχής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει πόσο ακραία και πρωτόγνωρα ήταν τα φυσικά φαινόμενα με τα οποία ήρθαμε αντιμέτωποι», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, σημειώνουν πως ούτε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται να τραβάει και να δίνει κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση και τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, σημειώνουν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει τόσες πολλές αρνητικές γνώμες, γεγονός που δεν έχει καταγραφεί ξανά με πρόσωπο που εισέρχεται ως αρχηγός στην πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πως αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και η τήρηση του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δευτερολογία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος την περασμένη Πέμπτη ότι «την πολιτική κυριαρχία μας θα την εδραιώσουμε με τη δουλειά μας και μόνο» αποκαλύπτει και τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να διατηρήσει το προβάδισμα και τη μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Κυριακάτικη ανασκόπηση

«Προσπαθούμε και εργαζόμαστε σκληρά για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. Ο πρωθυπουργός με ένα εκτενές κείμενο παρουσίασε το σύνολο των κυβερνητικών δράσεων, ξεκινώντας από τη στήριξη των πληγέντων από την κακοκαιρία. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο σύστημα αξιοκρατικής επιλογής διοικήσεων δημοσίων φορέων, στις 17 νέες Eιδικές Mονάδες Aντιμετώπισης Eγκεφαλικών, στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», στο διπλασιασμό του εκπαιδευτικού προσωπικού παράλληλης στήριξης στα σχολεία, στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις νέες ταυτότητες, στην υποχρεωτική ανακοίνωση όλων των ανατιμήσεων προϊόντων που κάνουν τα σούπερ μάρκετ, στην έναρξη του εμβολιασμού για τη γρίπη, στη μελέτη στατικότητας του ΟΑΚΑ και στην παράδοση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου στη Ρόδο. Ειδικά για τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στον Βόλο και στη Βόρεια Εύβοια μόλις τρεις εβδομάδες από την επέλαση του «Daniel», διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα δώσει τη μάχη με όλα τα μέσα. «Θα τους βοηθήσουμε να ξαναφτιάξουν –όσο γίνεται πιο γρήγορα και καλύτερα– αυτά τα οποία έχασαν. Θα ξαναφτιάξουμε και τις υποδομές μας, αλλά πιο ανθεκτικές, γιατί η κλιματική κρίση μας δείχνει, με ανησυχητική συχνότητα και αύξουσα ένταση πια, το άγριο πρόσωπό της», υπογράμμισε. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι 686 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, ενώ περισσότερα από 2,25 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους θα διατεθούν για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για πόλεμο κατά της ακρίβειας και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στην Ελλάδα -έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο.