Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Πυρ ομαδόν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στέφανου Κασσεολάκη και των επιλογών του, ενώ σε μία επιχείρηση κατευνασμού των επιθετικών τόνων οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στο πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην κάλπη για τον νέο πρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς, ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι πρέπει να επιλεγεί ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδος «που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα». «Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες», τόνισε.

Δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα να συζητηθεί το Καταστατικό ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές». «Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση».

Νίκος Παππάς: «Oι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις»

Ο Νίκος Παππάς, με ύφος και λόγο...καθοδηγητή ξεδίπλωσε τον οδικό χάρτη του κόμματος μέχρι την εσωκομματική κάλπη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Όταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό». Υπογράμμισε ότι «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις» και πως «όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές».

Ο Νίκος Παππάς, μάλιστα κατέδειξε τις επιβλαβείς για τον ΣΥΡΙΖΑ συζητήσεις και τους χαρακτηρισμούς (σ.σ του περιβάλλοντος Κασσελάκη) «περί πραξικοπήματος» και «περί χούντας»,για να τονίσει πως «το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές». «Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκριμα στο πολιτικό συνέδριο δίνει ο Γιάννης Ραγκούσης

Στην ανάγκη να γίνει πολιτικό συνέδριο πριν την εκλογή προέδρου αναφέρθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του, προειδοποιώντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί».

Επαναλαμβανόμενα πυρά Θεοχαρόπουλου κατά Κασσελάκη

Μετωπική ήταν η επίθεση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον απόντα από τη συνεδρίαση της ΚΕ, Στέφανο Κασσελάκη. Όπως τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος «υπερψηφισθηκε η πρότασή μομφής και συνεπώς είναι συλλογική μας απόφαση ότι ο Στέφανος Κασσελακης εξέπεσε για όλα όσα έχει πει για τα "μαύρα ταμεία", για τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής. Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας.», ανέφερε και πρόσθεσε:«Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο. Κουκουλοφόροι, εκτροπή, πραξικοπηματίες, στοχοποίηση στελεχών και νέες δολοφονίες χαρακτήρων».

Πολιτικό συνέδριο «ψηφίζει» και η Τζάκρη

Πρόταση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου πολιτικών θέσεων και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 9 Νοεμβρίου, κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε αντιπαραβολή με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.