Ιστορική στιγμή για το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε στην ομιλία της στο σημερινό συνέδριο της παράταξης η υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος κ. Άννα Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι όλοι είναι πολιτικοί απόγονοι μιας μεγάλης παράταξης που ξεκίνησε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ότι είναι μεγάλη η ευθύνη τα στελέχη της παράταξης να συγκεντρώσουν, να προσελκύσουν αλλά και να πείσουν την ελληνική κοινωνία. Επισήμανε δε ότι δεν απευθύνεται μόνο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά σε όλους τους πολίτες και ότι η νέα γενιά έχει κυρίαρχο ζητούμενο την αξιοκρατία.

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε επίσης στην ομιλία της τα εξής: «Σήμερα θέλω να μιλήσουμε για το μέλλον. Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει και που η Ελλάδα έχει πέσει σε τέλμα» και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε την υστέρηση ως κανονικότητα. Πρέπει να πούμε όχι σε αυτή τη μίζερη κατάσταση» ανέφερε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία μέσα από ένα πρωθυπουργικό μοντέλο.

Παλιά στο "δεν πάει άλλο" υπήρχε μια προοπτική, τώρα δεν υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό, συγκροτημένο κόμμα που κινείται με μικρά βήματα. Είμαστε εδώ γιατί πρέπει να αλλάξουμε. Οι προτάσεις υπάρχουν, αλλά δεν φθάνουν στα αυτιά των πολιτών», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου η οποία υπογράμμισε την ανάγκη να μιλήσουμε για το αύριο, για ένα δημοκρατικό και πατριωτικό κίνημα με τα χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα.

«Το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ θα απαντά στα νέα ζητήματα, για να είναι διέξοδος για μια δικαιότερη κοινωνία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό που κάναμε, χρειάζεται ένα big bang», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται μια πολιτική και στρατηγική αυτονομία. Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, δυναμώνουμε την Ελλάδα, ισχυροποιούμε την κοινωνία». 
Μίλησε για «στρατηγική και πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, εκλογικές συμπράξεις κορυφής αποπροσανατολίζουν. Στη Βουλή συνεργαζόμαστε με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για το εθνικό συμφέρον. Ποιος είναι ικανότερος για πρωθυπουργός, αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο μεταξύ άλλων καλούνται να απαντήσουν όσοι προσέλθουν στις εκλογές», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στο διακύβευμα της εσωκομματικής κάλπης.

Προγραμματικές προτεραιότητες

Έθεσε στην πρώτη γραμμή το δημογραφικό, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για τη νέα γενιά και την αντιμετώπιση του brain drain. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι πολιτικά ακηδεμόνευτη, δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περιφερειακή αποκέντρωση.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει από την αρχή την εθνική ατζέντα γιατί βλέπουμε την ένταση με την οποία προχωρά η γείτονα Τουρκία», δήλωσε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας αυστηρή κριτική στη Γερμανία για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. Παράλληλα, παρουσίασε τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μεταξύ αυτών επενδύσεις στην Αφρική ώστε οι πολίτες να παραμένουν στις χώρες τους, αυστηρή φύλαξη ευρωπαϊκών συνόρων και ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αναφερόμενη στο ουκρανικό ζήτημα, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά η Ευρώπη με πρωτοβουλία της Ελλάδας πρέπει να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία. Να φέρουμε την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων, τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου.