Με τη φράση «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ πιο ενωμένο και πιο δυνατό», ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος και υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, άνοιξε την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕ. «Οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις κάλπες δεν επιλέγουν μόνο ποιος θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι σπουδαιότερο: επιλέγουν το ύφος, το ήθος και τον προσανατολισμό της επόμενης κυβέρνησης της πατρίδας μας. Έκλεισε ο ιστορικός κύκλος του ερωτήματος με ποιον θα πάτε, αλλά πότε θα γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και θα στείλει τη ΝΔ στο σπίτι της», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε λέγοντας: «Το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας είναι ο μεγάλος αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. Μίλησε για πρόγραμμα προοδευτικό που θα ενισχύει τη διάκριση των θεσμών αλλά και την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προανήγγειλε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή στον τρόπο επιλογής των ανώτατων δικαστικών. «Μπορεί να είναι η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου που θα απελευθερώσει τις πρωτοποριακές δυνάμεις της πατρίδας μας», επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει πρωταγωνιστικός, αυτόνομος πόλος προκειμένου να εκπροσωπήσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού για να αφήσει πίσω τη ΝΔ που κατασπατάλησε μια μοναδική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης». Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε τους 8 εθνικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ που απαντούν -όπως είπε-μεταξύ άλλων στα προβλήματα των προνομιούχων συμπολιτών μας και στη μεσαία τάξη που συρρικνώνεται.

Απολογισμός πεπραγμένων-εσωκομματικές αλλαγές

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε θα ήταν ο τίτλος που θα βάλω στην περίοδο των 2,5 ετών υπό την ηγεσία μου, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων του. Το ΠΑΣΟΚ -όπως είπε- έγινε δεύτερο κόμμα σε όλη την περιφέρεια, βάλαμε το πράσινο στον εκλογικό χάρτη, αυξήσαμε τον αριθμό βουλευτών και ευρωβουλευτών μας και την παρουσία μας στην αυτοδιοίκηση. Δημοσκοπικά είμαστε πλέον 2ο κόμμα με πολύ μεγάλη δύναμη και πολλή δουλειά που κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποτιμά, ανέφερε με νόημα ο κ. Ανδρουλάκης. Μπορεί να μην πετύχαμε όσα θα θέλαμε, δήλωσε και, παραδεχόμενος λάθη, προανήγγειλε αλλαγές στην οργάνωση του κόμματος και την επικοινωνιακή στρατηγική.

Η αντιπολίτευση σημαίνει πάνω απ' όλα προτάσεις, προαναγγέλλοντας προτάσεις για κάθε νομό ξεχωριστά. «Λειτουργία τομέων θα είναι η αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής μας δράσης. Όποιος δεν δουλεύει, αλλάζει. Έτσι ώστε να γίνουν σκιά οι τομεάρχες στην κυβέρνηση της ΝΔ». Ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε επίσης «ολιγομελές και ευέλικτο πολιτικό συμβούλιο που θα συνεδριάζει πιο τακτικά. Επίσης, ανοιχτό πολιτικό συνέδριο έτσι ώστε να ενισχύσουμε και να συζητήσουμε για το προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ».

Απάντηση σε εσωκομματικούς αντιπάλους

«Από το 8 % πήγαμε στο 13% σε συνθήκες ασφυξίας σε ένα δίπολο που είχε 40 και 32%», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. «Καταφέραμε να αυξήσουμε την επιρροή μας παρότι δέχθηκα σκληρή κριτική όταν είπα ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης. Η στρατηγική της πολιτικής μας αυτονομίας δεν επέτρεψε να γίνει δεκανίκι. Καταφέραμε πολλά χωρίς μιντιακά τρολ και επικοινωνιακή υπεροπλία με συνεχή πόλεμο απ' όλο το πολιτικό σύστημα. Η συριζοποίηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι δώρο στον κ. Μητσοτάκη», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένοντας στην πολιτική αυτονομία.

Η υπομονή και επιμονή κάποιων να απαξιώνουν ό,τι έχουμε πετύχει με στενοχωρεί, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «Ο κόσμος της παράταξης θα κρίνει αν αυτοί που έθεσαν θέμα ηγεσίας στις 7 και 10 το βράδυ των ευρωεκλογών αγωνιούσαν για την πορεία της παράταξης και στις 7 παρά 10. Κάποιοι δεν ψάχνουν πρωθυπουργίσιμο αρχηγό, διαχειρίσιμο ψάχνουν, απολογούμαι και απευθύνομαι στην πλατιά συμμαχία του προοδευτικού κόσμου που θα κρίνει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της χώρας στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Να υπογράψουμε εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του 2021», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης και κάλεσε σε ενότητα και την επομένη των εκλογών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.