Πενήντα μέρες μετά την τοποθέτηση της βόμβας που δεν εξερράγη στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Γουδή, μία δεύτερη βόμβα –που εξερράγη και μάλιστα εκκωφαντικά στο κέντρο της Αθήνας– ήρθε να ενισχύσει, αν όχι να επιβεβαιώσει, τα σενάρια περί αναβίωσης της ελληνικής τρομοκρατίας, βεβαίως υπό τις σημερινές συνθήκες, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Αν, πράγματι, η βόμβα που εξερράγη στη 01:29 τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην οδό Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, σημαίνει την οργανωμένη και όχι αποσπασματική αναβίωση της ελληνικής τρομοκρατίας, θα πρόκειται για πρόσμιξη της τέταρτης γενιάς με τη νεοδημιουργούμενη πέμπτη, αν βεβαίως συμφωνήσει κανείς ότι ο «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» και η «17 Νοέμβρη» ήταν η πρώτη γενιά.

Το υστερόγραφο της προκήρυξης που είχε στείλει η οργάνωση μετά την επίθεση στο Mega Channel τον Μάρτιο του 1995, έκλεινε με μία χαρακτηριστική παρότρυνση «μια, δυο, τρεις, πολλές 17 Νοέμβρη». Αυτό είχε ερμηνευθεί, λανθασμένα τότε ότι η οργάνωση είχε από τότε ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή εκπαίδευση νέων μελών ή εχέμυθων συμπαθούντων σε διάφορες τεχνικές αντάρτικου πόλης. Οταν, περίπου δέκα χρόνια μετά, ήρθε η ώρα της αποκαθήλωσής της από το βάθρο της αριστερής τρομοκρατίας στην Ελλάδα, όλοι ήταν βέβαιοι ότι ο επίλογος εκείνης της προκήρυξης ήταν ευχολόγιο της οργάνωσης με σκοπό να ικανοποιήσει τη μεταφυσική ανάγκη για συνέχεια της «επαναστατικής δράσης».

Μεγάλες ομοιότητες

Η νέα αυτή βομβιστική επίθεση από την «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», όπως συστήθηκαν σε ένα από τα δύο τηλεφωνήματα που έκαναν για να προειδοποιήσουν, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που οδηγούν τους αναλυτές να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα ότι πρόκειται «για ανθρώπους που το έχουν ξανακάνει». Εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι η ομάδα που οργάνωσε την επίθεση έχει πολλά κοινά σημεία –αν δεν είναι ίδια- με αυτήν που σχεδίασε και την τοποθέτηση της βόμβας στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η «Ενοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Επίσης, η έκρηξη στην οδό Σταδίου είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδόν όμοια με εκείνη που είχε εκραγεί τον Οκτώβριο του 2016, με στόχο, και πάλι, το υπουργείο Εργασίας. Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», μια ομάδα που διαλύθηκε το 2018 χωρίς οι Αρχές να έχουν εντοπίσει κάποιο χειροπιαστό στοιχείο γι’ αυτήν. Η θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» που είχε εφευρεθεί από τις αστυνομικές αρχές στα χρόνια της «17Ν» για να δώσει μια εύπεπτη εξήγηση στην αλληλοτροφοδότηση μελών από τη μία οργάνωση στην άλλη, κάτι που δεν ίσχυε τότε, στην περίπτωση αυτών των ομάδων φαίνεται να ισχύει και με το παραπάνω.

Οι δράστες της προχθεσινής επίθεσης τηλεφώνησαν δύο φορές στην ίδια εφημερίδα («Εφ.Συν.»). Την πρώτη ενημέρωσαν για την βόμβα στο υπουργείο Εργασίας και προειδοποίησαν για την έκρηξη. Τη δεύτερη είπαν ότι η βόμβα ήταν τοποθετημένη απέναντι από το υπουργείο σε τραπεζικό κατάστημα το οποίο δεν λειτουργεί διότι γίνονται εργασίες ανακαίνισης. Το χρονικό περιθώριο που έδωσαν μέχρι την έκρηξη δεν ξεπερνούσε τα 40 λεπτά της ώρας και αυτό δημιουργεί έναν σχετικό προβληματισμό στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Πολύ λίγα τα 40 λεπτά

«Είτε το έκαναν σκόπιμα για να μη δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για την εξουδετέρωση του μηχανισμού από τους πυροτεχνουργούς είτε το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να γίνει στοιχειώδης εκκένωση της περιοχής και διακοπή της κυκλοφορίας», λένε στελέχη των υπηρεσιών και τονίζουν ότι τα 40 λεπτά είναι πολύ λίγα για να γίνουν έρευνες για ανθρώπινη παρουσία στα συγκεκριμένα σημεία, λέγοντας με έμφαση ότι «αν κάποιος άστεγος κοιμόταν όχι σε κοινή θέα κάπου εκεί, δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να είχε γίνει».

Η ονοματοδοσία με συχνές παραλλαγές είναι κάτι εξαιρετικά σύνηθες. Στην περίπτωση της τελευταίας ομάδας φαίνεται κάποια ομοιότητα με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε δράσει πριν από 7-8 χρόνια και από το 2019 έχει εξαρθρωθεί, με μέλη της να έχουν συλληφθεί και να έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις με Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες. Τότε, είχε κυριαρχήσει η άποψη ότι επρόκειτο για μια πολυπληθή ομάδα που λειτουργούσε ως προθάλαμος από το χώρο των λεγόμενων αντιεξουασιαστών των Εξαρχείων στο «αντάρτικο πόλης», ενώ μέλη της είχαν και μία ιδιαίτερη κλίση στις ληστείες τραπεζών.

Ερευνα οπτικού υλικού

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής του το πρωί του περασμένου Σαββάτου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση της τρομοκρατίας να αναβιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε». Το υλικό από κάμερες τραπεζών και άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που συνέλεξαν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ερευνάται, αλλά το μόνο αξιοποιήσιμο στοιχείο μέχρι χθες το μεσημέρι ήταν ο θόρυβος της έκρηξης και ένα πλάνο που φαίνεται να γίνεται η έκρηξη χωρίς άλλες λεπτομέρειες.