Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ εντολή του Στέφανου Κασσελάκη λέει «όχι» στην επιστολική ψήφο. Όχι μόνο στην τροπολογία για τις εθνικές εκλογές αλλά συνολικά. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θέτει όρους και προϋποθέσεις για να πει «ναι», αλλιώς δηλώνει πως και αυτό θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. Τα δύο κόμματα και κυρίως οι επικεφαλής τους είναι πλέον ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι, κυρίως στα μάτια των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση μετατρέπεται σε κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα τόσο για τον… νέο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη όσο και για τη «σοβαρή» αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Η στάση του στο θέμα του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές κάτι περισσότερο από αποκαλυπτική.

Η κατάθεση της τροπολογίας που προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές έδωσε το έναυσμα για ν αποκαλυφθεί η πραγματική θέση των δύο κομμάτων που ενώ στην επιτροπή της Βουλής εμφανίσθηκαν να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο πλέον δηλώνουν πως θα το καταψηφίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά, το ΠΑΣΟΚ θέτοντας όρους όπως η απόσυρση της τροπολογίας και η μη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό της χώρας για όσους πολίτες το επιθυμούν.

Ο λόγος για τον οποίο έχουν πλέον εκτεθεί είναι απλός. Ακόμη και στην περίπτωση που διαφωνούν – χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τον πραγματικό λόγο – με την τροπολογία και την επέκταση της επιστολικής ψήφου –μόνο για τους έλληνες του εξωτερικού - μπορούσαν να πουν «ναι» στο νομοσχέδιο για την ψήφο στις ευρωεκλογές, όπως έκαναν και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Θα μπορούσαν δηλαδή να καταψηφίσουν την τροπολογία έχοντας υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Κάτι τέτοιο όμως θα τους εξέθετε ακόμη περισσότερο έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού οπότε επέλεξαν την οδό της… υπεκφυγής και της προσχηματικής αντίδρασης ως προς την απόφαση της κυβέρνησης ν΄ ανοίξει το θέμα και να καταργήσει τα εμπόδια που επιτρέπουν την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνταγματικού δικαιώματος των εκτός Ελλάδας, ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα είναι ακόμη πιο σοβαρό. Ο πρόεδρος του είναι Έλληνας του εξωτερικού. Με αυτή την ιδιότητα άλλωστε εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023. Αυτή του την ιδιότητα επικαλείται διαρκώς αν και την έχει περιτυλίξει με λέξεις και προσδιορισμούς όπως «ξεριζωμένος» και άλλες.

Τραγικό είναι και το γεγονός πως τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης όπως και τα υπόλοιπα που εξαρχής δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, κατηγορούν την κυβέρνηση για μικροπολιτικά παιχνίδια υποστηρίζοντας πως προχωρεί στη σχετική νομοθέτηση για να μαζέψει… ψήφους. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζουν την απήχηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και στους Έλληνες του εξωτερικού αφενός, αφετέρου αποκαλύπτουν τον δικό τους φόβο για την επικείμενη αποτυχία στις ευρωεκλογές όχι μόνο εντός αλλά και εκτός… Ελλάδας.

Δηλαδή ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την μικροπολιτική και μικροκομματική λογική με την οποία κινούνται έναντι τομών και μεταρρυθμίσεων, αφού καταψηφίζουν ένα νομοσχέδιο με τον φόβο ότι θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες ψήφοι υπέρ της κυβερνώσας παράταξης.

Σε κάθε περίπτωση, για πολλοστή φορά, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Κυρίως ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να παίξουν επικοινωνιακά παιχνίδια ακόμη και σε βάρος της χώρας.

Σημείωση: το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές δύναται να ψηφιστεί με πλειοψηφία κάτι που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτει και με το παραπάνω. Δεν απαιτούνται δηλαδή 200 ψήφοι όπως στην περίπτωση της αλλαγής του νόμου για τις εθνικές εκλογές. Στο τέλος της ημέρας, αν και δεν αλλάξει τίποτα και πάλι, τα δύο αυτά κόμματα, οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδουρλάκης, θα κληθούν να εξηγήσουν στους Έλληνες του εξωτερικού τη στάση τους και σε αυτούς του… εσωτερικού τη λογική τους.