Και... με τη βούλα λαϊκιστής έδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη στάση που επέβαλε στο ΠΑΣΟΚ για το Μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος του Κινήματος είπε «ναι» στην ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας και αμέσως μετά υπαγόρευσε στο κόμμα του τη γραμμή του «παρών» στην ψηφοφορία για την έγκρισή της. Βγάζει αυτό νόημα; Όχι, βέβαια. 

Απλά, ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού βάλθηκε να τους τρελάνει όλους και με τη στάση του εξέθεσε την αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε με την επιβολή αυτής της γραμμής ότι είναι και με τον «αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα» φέρνοντας πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα όριά τους, με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσει νέες εσωκομματικές φουρτούνες στα ήδη θολωμένα νερά…

Και κυρίως, ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να μην υπολογίζει τους ίδιους τους βουλευτές του, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν συνεδρίασε ποτέ για να συναποφασίσουν το «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη για το Μεταναστευτικό. Συνεδρίασαν μόνο οι θεσμικοί παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη και όλοι οι βουλευτές σεβάστηκαν την απόφαση της ηγεσίας παρόλο που στο παρασκήνιο εκφράζονται απορίες και δυσφορία από αρκετούς. 

Τρικυμία εν κρανίω 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του μιλώντας για «ακροδεξιό παραλήρημα» του υπουργού Μετανάστευσης και υποστηρίζοντας το «όχι». Πίσω του, σιωπηλά, για να μην έρθουν σε σύγκρουση με τη Χαριλάου Τρικούπη, συντάσσονται αρκετά στελέχη.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε την ανάκληση της τροπολογίας αποδομώντας τη με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα θεωρείται σημαντικό από πολλούς στην Κεντροαριστερά που τον σέβονται και τον εμπιστεύονται.

Μετά την ηχηρή παρέμβαση Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε πρώτος θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άρα και συνταγματικότητας, και τη διαφοροποίηση Δούκα, νέα «καρφιά» στη Χαριλάου Τρικούπη έριξε ο Χάρης Καστανίδης, καυτηριάζοντας με εύστοχο τρόπο τη στάση του Κινήματος.

«Σήμερα έμαθα ότι πρώτα υποστηρίζεις την αντισυνταγματικότητα μιας τροπολογίας και μετά ψηφίζεις “παρών”. Μάθημα υψηλού κοινοβουλευτικού επιπέδου, στέρεας λογικής και ευφυούς καθοδήγησης», ήταν το φαρμακερό σχόλιο του Χάρη Καστανίδη.
Ένα ακόμη στέλεχος του κόμματος, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκφράζει δημόσια τις διαφωνίες του και ρίχνει τα βέλη του στην ηγεσία.

Συγκεκριμένα, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος εκφράζει τη διαφωνία του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή. Από τη μία υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να καταψηφίσει τη γελοία και αβάσιμη πρόταση για εσχάτη προδοσία κατά 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μια πρόταση που προσπαθεί απλά να συνεχίσει την υστερία και τα fake news της τραγωδίας των Τεμπών.

Μάλιστα, αναφέρει ότι τέτοιες προτάσεις τις έχει πληρώσει στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ και δεν νοούνται σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα απλά επειδή κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη σε ένα θέμα. Επιπλέον διαφωνεί και με τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για την τρίμηνη αναστολή χορήγησης ασύλου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να ψηφίσει «παρών», αλλά να ταχθεί ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι το κόμμα απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες του λόγω των επιλογών της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι υποστηρίζει ότι δεν μπόρεσε να εκθέσει τις απόψεις του στα αρμόδια όργανα, ενδεικτικό του ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφασίζει με μια κλειστή ομάδα στελεχών για τη γραμμή του κόμματος και αγνοεί τα στελέχη και τις κομματικές διαδικασίες.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι αντιδράσεις για τις επιλογές της ηγεσίας. Για παράδειγμα, στελέχη όπως ο Χάρης Δούκας, ο Χάρης Καστανίδης, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος –και όχι μόνο– έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με τις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη στο Μεταναστευτικό και γενικά επικρατεί ένα χάος διαφορετικών απόψεων, καθώς είναι φανερό ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να εμπνεύσει και να ορίσει μια σαφή πολιτική θέση για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Το αποτέλεσμα του «παρών» είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βάλλεται και από δεξιά και από αριστερά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ειρωνεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του λέγοντας ότι «κλαίει και διχάζεται μήπως και δεν είμαστε αρκετά ανεκτικοί στους λαθρομετανάστες», ενώ η προοδευτική αντιπολίτευση θεωρεί έμμεση στήριξη των κυβερνητικών επιλογών το «παρών». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική είναι σχετικά ήπια («μας ξενίζει»...), ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ανεβάζει περισσότερο τους τόνους, με ειρωνείες για «διγλωσσία».

Η θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι η άμεση απόρριψη των αιτήσεων ασύλου και ο επαναπατρισμός. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξηγεί πώς μια τροπολογία που τη θεωρούν αντισυνταγματική δεν την καταψηφίζουν. Η ερμηνεία, πιθανώς, βρίσκεται σε άλλη επισήμανση του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι δεν θα επιτρέψουμε επιστροφή στο 2015.

Ή, όπως λένε άσπονδοι σύντροφοί του, ρόλο έπαιξε η καταγωγή του από την Κρήτη, όπου οι περισσότεροι δεν θέλουν ούτε τους μετανάστες στα πόδια τους ούτε δημιουργία δομών φιλοξενίας, φύλαξης, κράτησης ή οτιδήποτε τέτοιο.
Και μη χειρότερα...