Το κόμμα που επί τέσσερα χρόνια κυβερνούσε αυτόν τον τόπο με 145 βουλευτές. Το κόμμα που υπέγραψε και έφερε στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επέβαλε ως νόμο του κράτους με οκτώ «δανεικές» ψήφους ανεξάρτητων βουλευτών – για να μην αναφέρουμε όλα όσα ακούγονταν εκείνη και τη μετέπειτα περίοδο, ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο. Το κόμμα που με τις τόσο... πολλές δημοκρατικές ευαισθησίες γύρισε την πλάτη σε όλους όσοι μιλούσαν για δημοψήφισμα προτού υπογράψει την κάκιστη αυτήν Συμφωνία με την οποία πούλησε στους Σκοπιανούς ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, κάνει λόγο για δημοκρατία στην Ελλάδα.
Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης
Οι ευαίσθητοι σε θέματα δημοκρατίας και αδιάβλητων διαδικασιών δεν υπολόγισαν καν το γεγονός πως ολοκληρωνόταν η τετραετία της διακυβέρνησής τους και όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει κατά κράτος από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μήπως, λοιπόν, δεν είχαν το δικαίωμα στο παραπέντε της λήξης της θητείας τους να φέρουν μια τόσο δεσμευτική συμφωνία για τη χώρα μας;
Το ίδιο κόμμα σήμερα απαιτεί από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που ανανέωσε πανηγυρικά τη θητεία του πρόσφατα με το εκκωφαντικό αποτέλεσμα 41-17, να παραιτηθεί «ήρεμα», όπως ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Το θράσος τους δεν έχει όριο», τόνισε στο «Μανιφέστο» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας πως δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να βρίσκονται «οι αρχιτέκτονες της πιο μαύρης περιόδου της σύγχρονης δημοκρατίας μας».
Παράλληλα, με νόημα περιγράφει τις αντιφάσεις στις οποίες πέφτουν συνεχώς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Κασσελάκης π.χ. κατηγορεί του ‘‘συντρόφους’’ του πως τον αμφισβητούν ενώ έχει εκλεγεί από τη βάση του κόμματος μόλις πρόσφατα. Την ίδια στιγμή, ζητεί εκλογές και παραίτηση Μητσοτάκη ενώ είχαμε εθνικές εκλογές τον περασμένο Ιούνιο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές η διαφορά από τον δεύτερο –όποιος κι αν είναι αυτός– θα είναι ανάλογη του 41-17, αν και ο δεύτερος δεν θα φτάσει ποτέ το 17», καταλήγει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Εκτός τόπου και χρόνου
Είναι απορίας άξιον πώς γίνεται δύο κοινοβουλευτικά κόμματα να διαβάζουν ένα ρεπορτάζ, ουσιαστικά να μην το κατανοούν ή να μη θέλουν να το κατανοήσουν, να θεωρούν πως ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη σκευωρία του αιώνα και να μην έχουν καν την ευαισθησία να το ψάξουν λίγο παραπάνω. Αν το είχαν κάνει, δεν θα βρίσκονταν μπροστά σε εκπλήξεις. Αλλωστε το ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, υπενθυμίζοντας πως το ρεπορτάζ που επικαλούνται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι ρεπορτάζ της ΕΡΤ από τις 2 Μαρτίου 2023!
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα το όλο θέμα είναι πως αν απλώς διάβαζαν τη δικογραφία ή αν συνομιλούσαν με δικηγόρους που ασχολούνται με την υπόθεση θα είχαν πάρει τις απαντήσεις που δίνουν στους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της έρευνας. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης βιάστηκαν, έδειξαν ποια είναι η πρεμούρα τους και υπέπεσαν σε ένα ακόμη λάθος στρατηγικής, ουσίας και επικοινωνιακής τακτικής.
Καταϊδρωμένοι στο κυνήγι της δεύτερης θέσης
Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ και το κατάφερε. Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα κατατεθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη και θα στηριχθεί και από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα» και να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές παρουσία ξένων παρατηρητών! «Είναι κατάντια για τη μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου να καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους μόνο και μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει λίγος για ένα τέτοιο κόμμα. Εχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καταφέρει να συμμαζέψει τη Χαριλάου Τρικούπη και το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι που για δύο-τρεις μήνες οι δημοσκοπήσεις έδιναν δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε», τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφείς και, κατόπιν τούτου, όλοι προετοιμάζονται για την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τον Καναδά εντός της ημέρας, αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και την Πέμπτη θα έχουμε την ψηφοφορία στη Βουλή.