Προκλητικός ναρκισσισμός, ακραίος οπορτουνισμός και αλόγιστος κυνισμός είναι το τρίπτυχο που συνθέτει το «ρεσιτάλ» της επικίνδυνης πολιτικής ανικανότητας της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, αξιωματικής και μη, η οποία ξεδιπλώθηκε το Σαββατοκύριακο με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή ένα θέμα τόσο βαθιά ανθρώπινο, όπως είναι η εθνική τραγωδία των Τεμπών, για την οποία αναμένεται η κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Η λαϊκίστικη μπετονιέρα του πολιτικού καιροσκοπισμού του Νίκου Ανδρουλάκη και του Στέφανου Κασσελάκη πήρε μπρος και έριξε το μίγμα της στο πεζοδρόμιο: Πρόταση δυσπιστίας. Από κοντά και άλλοι επικεφαλής αντιπολιτευόμενων κομμάτων, που βρήκαν την ευκαιρία είτε να ανακυκλώσουν τα δόγματά τους είτε τον πολιτικό λαϊκισμό τους είτε την ακροδεξιά υπονομευτική τακτική τους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σήμερα ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, πρόθεση που εκδήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια απόπειρα να διασκεδάσει την ολοένα και περισσότερο φθίνουσα πολιτική του ταυτότητα. Τη σκυτάλη πήρε βέβαια ο... στρατευμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την ανεκδιήγητη πρότασή του περί «ήρεμης παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκλογές με διεθνείς παρατηρητές».

Ακολούθησε βέβαια και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος δεσμεύτηκε με τη βαθιά πολιτική δήλωση ότι θα κάνει τα... πάντα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ στο «παιχνίδι» μπήκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας που είπε ότι θα συμφωνήσει με την πρόταση δυσπιστίας, αλλά με τους όρους του ΚΚΕ. Σκηνικό πολιτικής επιθεώρησης, με άλλα λόγια...

Σκληρή απάντηση Μαρινάκη

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του (σ.σ.: 24/03/2024), πέρασε σε άλλη “πίστα” και έγινε συνειδητός υπονομευτής του πολιτεύματος», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα τη λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους», καταλήγει ο κ. Μαρινάκης.

Οι μάσκες έπεσαν...

«Θα συμβούλευα να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα, δεν είναι ωφέλιμη η πρόσκαιρη αποκόμιση κομματικού οφέλους για όλους όσοι το επιδιώκουν. Κανείς δεν είναι a priori ένοχος και κανείς a priori αθώος», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο στις Βρυξέλλες.

«Σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να συμπληρώσει, λίγο αργότερα: «Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Ανδρουλάκης έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος, όμως, προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των Σπαρτιατών».

«Σαθρό αφήγημα»

«Κάποιοι επιμένουν να σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο», ανήρτησε στο Διαδίκτυο ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος. «Και συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν. Το μυαλό και η καρδιά μας παραμένουν σταθερά στις οικογένειες των θυμάτων και στην ανάγκη και ηθική υποχρέωση που όλοι νιώθουμε για πλήρη διαλεύκανση, δικαίωση και απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ακόμα.

Και συνεχίζει ο υπουργός Επικρατείας: «Το δε σαθρό αφήγημα της δήθεν “συγκάλυψης” αποδομείται από την ίδια την εφημερίδα και τον συντάκτη της, αν ο αναγνώστης διαβάσει το κείμενο του ρεπορτάζ. Εκεί ομολογεί ότι όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα έχουν δοθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στη Δικαιοσύνη και αποτελούν μέρος του προανακριτικού υλικού στη βάση του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το μυαλό και η καρδιά μας παραμένουν σταθερά στις οικογένειες των θυμάτων και στην ανάγκη και ηθική υποχρέωση που όλοι νιώθουμε για πλήρη διαλεύκανση, δικαίωση και απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη».

«Συμφέροντα δεν θέλουν την πολιτική ισχύ Μητσοτάκη»

Αρθρο για την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών και τη γνώση που μας προσφέρει η Ιστορία συνέταξε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, στο οποίο παρουσιάζει ως ιστορικό ανάλογο τη δίκη που ακολούθησε στην Αρχαία Αθήνα τον θρίαμβο των Αθηναίων στη ναυμαχία των Αργινουσσών. «Σήμερα πλέον είναι προφανές ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Kυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε. Ως αποτέλεσμα αυτού ο ελληνικός λαός έχει πιστέψει στη συντριπτική του πλειοψηφία στο “Εγκλημα των Τεμπών” και στη “συγκάλυψη του εγκλήματος”... Ούτε έγκλημα υπάρχει στα Τέμπη ούτε συγκάλυψη. Ενα τραγικό δυστύχημα ήταν οφειλόμενο σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Μας πονάει; Ναι! Μας εξοργίζει; Ναι! Αλλά δεν πρέπει να καταστρέψουμε τη χώρα και τη δημοκρατία μας επιτρέποντας σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για ίδιους πολιτικούς σκοπούς!», τονίζει μεταξύ άλλων.

Αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη στη Δικαιοσύνη

Η Δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της αυτούσιο το υλικό για τα Τέμπη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το επίμαχο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο αφορά τις ηχητικές καταγραφές του ΟΣΕ το βράδυ του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. «Η απόδειξη», τονίζουν οι ίδιες πηγές, «ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής “μονταζιέρας” είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ έναν χρόνο πριν, στις 4/3/2023, στα οποία αναφερόταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο». Σχετικά με τη διάσταση του «ανθρώπινου λάθους», επισημαίνουν ότι «κανείς δεν την αμφισβητεί, καθώς ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Συνεπώς ο ίδιος έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη “ανθρώπινου λάθους”. Από κει και πέρα, η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υπόλοιπες πτυχές του τραγικού δυστυχήματος».