Σε «προεκλογικό ρυθμό» κινείται ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αυτοθαυμάζεται για την πολιτική του διαδρομή, δείχνοντας πως είναι έτοιμος να πέσει στην εσωκομματική βάση.

Ειδικότερα, στο νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στη Ελλάδα και την Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, εισηγούμενος εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου κι εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 13 Οκτωβρίου. Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την άνοδο της ακροδεξιάς σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ένωσης, με το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων να υποχωρεί σημαντικά, ενώ στη χώρα μας οι μέρες της παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας έχουν οριστικά και αμετάκλητα τελειώσει. Συγχρόνως, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε σημαντικά, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα, αποδεικνύοντας ότι «όποιος ψάχνει με απολίτικους και επικοινωνιακούς όρους ποιος μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη, το πιθανότερο είναι να υποστεί μια ακόμη ήττα». Ως προς το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε. Όχι, βέβαια, όσο θα θέλαμε και στοχεύαμε. Το ήθελα πάρα πολύ, το θέλαμε πάρα πολύ όλοι μας. Όμως, δεν πρέπει να καταστροφολογούμε», σημειώνοντας ότι ενώ Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει παντού, το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα σε όλη την ελληνική περιφέρεια. «Για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια το πράσινο είναι στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία ήταν πάνω από 30 μονάδες. Τώρα έχει μειωθεί στο μισό. Η απόσταση μας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 24 μονάδες. Τώρα είναι μόλις δύο. Θα ήθελα λοιπόν να κοιτάξετε στα μάτια τον κόσμο της παράταξης, που έδωσε γενναίο αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας και να του πείτε ότι αυτά που πέτυχε, δεν είναι ένα ακόμα βήμα, αλλά είναι καταστροφή. Αυτό δεν είναι δίκαιο», επέμεινε και συνέχισε: «Πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται, ενώ η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά από το 2016 υπέστη στρατηγική ήττα με εσωστρέφεια, εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με μια παραλυσία, βάζοντας το προσωπικό καλό πάνω από το συλλογικό καλό», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αν δεν εγκλωβιστούμε σε μία δίνη εσωστρέφειας, πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Κατόπιν, υπενθύμισε ότι εξελέγη πρόεδρος το 2021 με εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία, σε μία περίοδο που όλοι προδίκαζαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνθλιβόταν στις μυλόπετρες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, μεγάλωσε. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου της χώρας και είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε αυτόν τον στόχο που κάποτε φαινόταν όνειρο θερινής νυκτός. Μπορεί ξανά το ΠΑΣΟΚ να γίνει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», υποστήριξε, υπογραμμίζοντας πως πορεύθηκε με πλουραλιστική σύνθεση όλων των οργάνων, με ανοιχτά και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια, κι όχι σημαδεμένες εκλογικές περιφέρειες και στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς και με εκλεγμένα κι όχι διορισμένα όργανα μετά από χρόνια. «Βεβαίως, δεν πετύχαμε όλους μας τους στόχους. Και να είμαστε δίκαιοι, είχαμε βάλει πολύ μεγαλύτερους στόχους. Εχθρός, όμως, του καλού, είναι το καλύτερο. Μπορούσαμε να έχουμε πετύχει περισσότερα, θα έπρεπε να έχουμε πετύχει περισσότερα. Και προσωπικά θα ήθελα πολύ να έχουμε πετύχει περισσότερα. Γι’ αυτό πρέπει ενωμένοι να αγωνιστούμε, γιατί είμαι σίγουρος ότι αν μείνουμε ενωμένοι, πάντα με πολιτικό λόγο, με ανανέωση και πολιτικό ήθος τα πολύ περισσότερα θα έρθουν και δεν είναι μια απλή δέσμευση, είναι η μεγάλη μου πίστη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι δεν έχω κάνει και λάθη. Έκανα λάθη και έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη. Και αναλαμβάνω την ευθύνη. Αναγνωρίζω ότι σε κάποια κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα και εμφανιστήκαμε με διγλωσσία», παραδέχθηκε, σημειώνοντας πως αν κάτι τον στενοχωρεί, πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, «είναι η εμμονή που βλέπω τις τελευταίες ημέρες να μετατραπεί η αναγκαία διαδικασία του εσωκομματικού διαλόγου σε μία πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως όταν στο παρελθόν η παράταξη συγκρουόταν με οικονομικά συμφέροντα και μίντια, ο ίδιος ήταν πάντα στην πλευρά της παράταξης, των εκλεγμένων προέδρων. Κι έθεσε το ερώτημα: «Θεωρείτε σωστό και έντιμο απέναντι στην παράταξη ένα μέσο, που έριξε μαύρο στο ΠΑΣΟΚ για τέσσερις ολόκληρους μήνες λόγω των θεσμικών μας πρωτοβουλιών για διαφάνεια στην υπόθεση των Τεμπών, -για να πέσει άπλετο φως σε αυτήν τη νοσηρή υπόθεση που έχασαν 57 άνθρωποι τη ζωή τους αλλά κάποιοι εκείνο το βράδυ είχαν προτεραιότητα την επικοινωνιακή διαχείριση και τη χάλκευση των συνομιλιών του σταθμάρχη-, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που θίγει αυτό το Μέσο, αντί να μας βρει όλους ενωμένους, να γίνεται σήμερα βασικό όχημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης; Αυτό δεν είναι δίκαιο αλλά ούτε και ηθικό». Έκανε λόγο για συμπεριφορές που δεν προσβάλλουν μόνο τον ίδιο, αλλά και χιλιάδες στελέχη σε όλη την Ελλάδα, καθώς και τους πολίτες που μας στήριξαν και μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, γιατί θέλουν μία άλλη πολιτική με αυτονομία, με γνήσιο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Δεν ξεκίνησε με δική μου ευθύνη

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να σύρεται σε έναν διαλυτικό διχασμό, σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια που πληγώνει τον κόσμο μας. Δεν ξεκίνησε με δική μου ευθύνη, αλλά ως πρόεδρος έχω το χρέος να την κλείσω όσο το δυνατόν νωρίτερα. Έχω ξεκαθαρίσει ότι Πρόεδρος υπό ομηρία δεν πρόκειται να γίνω από κανέναν. Είτε εντός, είτε εκτός ΠΑΣΟΚ. Η αυτονομία της πολιτικής από τα συμφέροντα είναι η πυξίδα της πολιτικής μου διαδρομής. Το έχω πληρώσει, αλλά αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι μόνες σωστές λύσεις, είναι οι καθαρές λύσεις». Εν συνεχεία, εισηγήθηκε τη διεξαγωγή εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου και δεύτερος γύρος εφόσον χρειαστεί στις 13 Οκτωβρίου, με την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο. Πρότεινε, επίσης, ένα ελεύθερο debate μεταξύ των υποψηφίων. «Είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές θα ζητήσω την ανανέωση της εντολής από τον δημοκρατικό κόσμο της παράταξης, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ», είπε και συμπλήρωσε: «Θα ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου της Παράταξης για να εργαστώ με ακόμη μεγαλύτερη ένταση για την ολική ανατροπή. Κάποιοι τη βλέπουν πολύ μακριά. Εγώ την βλέπω πολύ κοντά αρκεί να συνεχίσουμε τον αγώνα με αρχές, αξίες και την πολιτική στο προσκήνιο. Ώστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ να στοιχηθούν όλες εκείνες οι υγιείς δυνάμεις της πατρίδας μας, που θέλουν να μπει ένα τέλος στη σημερινή αλαζονική και πελατειακή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Τόνισε πως ένα ΠΑΣΟΚ που όπως το οραματιστήκαμε, δεν έχει αυτοσκοπό την εξουσία για την εξουσία, αλλά αγωνίζεται να φέρει πραγματική ελπίδα στους πολίτες, δικαιοσύνη, διαφάνεια και ηθική στην πολιτική. «Γιατί η πραγματική προοπτική για έναν χώρο, θα έρθει μόνο όταν πατάς γερά στα πόδια σου μόνος και δεν χρειάζεσαι κανένα δεκανίκι συμφερόντων. Αυτό το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει εξαρτήσεις και δεσμεύσεις θα είναι το νικηφόρο ΠΑΣΟΚ των επόμενων εθνικών εκλογών. Η πολιτική δεν είναι μια το λάδι και μια το ξύδι. Η πολιτική είναι ο αγώνας, είναι τα γεγονότα, είναι η αλλαγή», κατέληξε.