Δύο βασικά στοιχεία φαίνεται να ενισχύουν τη θέση της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράν.
Το πρώτο είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το δεύτερο αφορά τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία επιτρέπουν τη συνέχιση της μείωσης του δημόσιου χρέους.
Αυτή την εικόνα αποτυπώνουν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δημοσιεύτηκαν μέσα στην εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομία της Ε.Ε. και της ευρωζώνης λόγω του ενεργειακού σοκ από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις σε κρίσιμους δείκτες.
Υψηλότερη ανάπτυξη από την ευρωζώνη
Σύμφωνα με τις εν λόγω νέες εκτιμήσεις, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να «τρέχει» με ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη τόσο το 2026 όσο και το 2027.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2026 και στο 1,6% το 2027. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ε.Ε. εκτιμάται στο 1,1% για το 2026 και στο 1,4% για το 2027.
Ακόμη χαμηλότερα κινούνται οι προβλέψεις για την ευρωζώνη. Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει μόλις στο 0,9% το 2026, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,2%, ενώ για το 2027 το ποσοστό υπολογίζεται στο 1,2%.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες δέχονται ισχυρές πιέσεις από την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει πιο ανθεκτική εικόνα.
Θετική εικόνα και στα δημόσια οικονομικά
Καλύτερη είναι η εικόνα της χώρας και στο δημοσιονομικό μέτωπο. Η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά πλεονασμάτων, την ώρα που οι περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλά ελλείμματα.
Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει πλεονασματικό το 2026, στο 0,8% του ΑΕΠ, από 1,7% το 2025. Για το 2027, το πλεόνασμα υπολογίζεται στο 0,6% του ΑΕΠ.
Στον αντίποδα στην Ε.Ε. το έλλειμμα προβλέπεται να ανέβει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2026 από 3,1% το 2025, ενώ το 2027 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,6%.
Στην ευρωζώνη, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3,3% το 2026 από 2,9% το 2025 και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 3,5% του ΑΕΠ το 2027.
Συνεχίζεται η πτώση του χρέους
Διαφορετική πορεία ακολουθεί και το δημόσιο χρέος. Ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες τα ποσοστά αυξάνονται, στην Ελλάδα η αποκλιμάκωση συνεχίζεται.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί από 146,1% του ΑΕΠ το 2025 σε 140,7% το 2026, ενώ το 2027 θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, στο 134,4% του ΑΕΠ.
Αντίθετα, στην Ε.Ε. το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από 82,8% του ΑΕΠ το 2025 σε 84,2% το 2026 και στο 85,3% το 2027.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην ευρωζώνη, όπου ο μέσος όρος χρέους εκτιμάται ότι θα ανέβει από 88,7% του ΑΕΠ το 2025 σε 90,2% το 2026 και σε 91,2% το 2027.
Στόχος της Ελλάδας παραμένει η μείωση του χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2029. Παράλληλα, φέτος αναμένεται να σημειωθεί μια ακόμη σημαντική αλλαγή: η Ελλάδα προβλέπεται να πάψει να είναι η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, θέση που εκτιμάται ότι θα περάσει στην Ιταλία.