Στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
«Το βασικό στοιχείο που φάνηκε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είναι ότι τα θετικά οικονομικά μεγέθη επιστρέφονται στους πολίτες χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε, σχετικά με τα μέτρα στήριξης 1 δις που ανακοίνωσε χθες ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ενώ ως προς τις επικριτικές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «η αμηχανία τους και η αδυναμία κοστολογημένων και εναλλακτικών προτάσεων είναι εμφανής».
«Η οικονομική πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός, δημιουργεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, επενδύσεις και επίσης η κυβέρνηση εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν αποτελέσματα στους πολίτες.
Το πλεόνασμα ρεκόρ που ανακοινώθηκε χθες από την ΕΛΣΤΑΤ και από την Eurostat είναι αποτέλεσμα τριών βασικών παραγόντων. Πρώτον, έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους και ταυτόχρονα έχουμε μία σημαντική αύξηση της απασχόλησης. Οι 500.000 θέσεις εργασίας, δημιουργούν εισοδήματα και αυξάνουν τα εισοδήματα. Αυτά δημιουργούν τη βάση προκειμένου και τα δημόσια έσοδα να πηγαίνουν καλά. Δηλαδή, τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης συγκεκριμένων πολιτικών. Για παράδειγμα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, είδατε πόσες αδήλωτες υπερωρίες πλέον εμφανίστηκαν στο σύστημα. Και επίσης η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή, υπήρχε μία γκρίνια ότι δεν πρόκειται να διασυνδεθούν ποτέ τα POS με τις ταμειακές, με το σύστημα Taxis κλπ. Όλα αυτά έγιναν, έχει διασυνδεθεί το σύστημα και πλέον ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής αντιμετωπίζεται με τον σωστό τρόπο ώστε να υπάρχει και κοινωνική δικαιοσύνη και να επιστρέφει στους πολίτες» συμπλήρωσε ο κ. Αμυράς.
Ως προς το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι το υπερπλεόνασμα οφείλεται και στην υπερφορολόγηση των πολιτών, ο κ. Αμυράς αντέτεινε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που έχει μειώσει πάνω από 72 έμμεσους και άμεσους φόρους, εισφορές.
«Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης, της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή και επιπλέον και μιας καλύτερης εποπτείας των δημοσίων δαπανών» υπογράμμισε.
Όσο αφορά στα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, έχουν διττό χαρακτήρα, σημείωσε ο κ. Αμυράς. Αφενός έχουν κοινωνικό πρόσημο, καθώς οι ενοικιαστές παίρνουν πίσω έως 800 ευρώ, επομένως για μια οικογένεια η οποία σπουδάζει παιδιά σε μια πόλη της περιφέρειας, μπορεί να έχει μια επιστροφή 1.600 και 1.700 ευρώ, ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα της, που αποτελεί μια ουσιαστική ενίσχυση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αμυράς.
Το ίδιο ισχύει, προσέθεσε, για τους χαμηλοσυνταξιούχους με μόνιμο πλέον τρόπο, κάθε Νοέμβριο. Και ταυτόχρονα, επισήμανε, εκτός από το κοινωνικό πρόσημο, τα μέτρα έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς τα 500 εκατομμύρια αύξηση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων φέρνουν θέσεις εργασίας, κατασκευάζονται έργα υποδομής, επιταχύνονται άλλα έργα, ουσιαστικά που συνοδεύοντας την επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης.
Σχετικά με τη μεσαία τάξη και το κατά πόσο την αφορούν τα συγκεκριμένα μέτρα, ο κ. Αμυράς σημείωσε πως το θέμα του ενοικίου καλύπτει περίπου το 82% των ενοικιαστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το οικονομικό επιτελείο, «πάνω από οκτώ στους δέκα ενοικιαστές λαμβάνονται υπόψη και η περίμετρος των μέτρων είναι ουσιαστικά αυτή που έχει ανακοινωθεί και για το στεγαστικό πρόγραμμα Σπίτι μου 2, είναι μια διευρυμένη περίμετρος».
Επιπλέον, ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε και σε μέτρα που έχουν ληφθεί για τους συνεπείς φορολογούμενους, όπως η ταχεία υποβολή της φορολογικής δήλωσης που δίνει έκπτωση 4%, ταυτόχρονα οι μειώσεις των φόρων που έχουν γίνει και αφορούν τη μεσαία τάξη.
«Και βεβαίως, επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εδώ για να πανηγυρίζουμε ούτε για να θριαμβολογούμε. Η οικονομική πολιτική έχει συνέχεια και το βασικό σκεπτικό του πρωθυπουργού είναι να δημιουργείται πρώτα ο δημοσιονομικός χώρος και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος να μετατρέπεται σε ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο, το οποίο θα διανέμεται και θα κατανέμεται με σωστό τρόπο ώστε να έχει ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν οι πρωθυπουργικές περιοδείες στην περιφέρεια, οι επισκέψεις στα υπουργεία και η ανακοίνωση των μέτρων Τρίτη του Πάσχα έχουν άρωμα εκλογών, ο κ. Αμυράς σημειώνοντας ότι οι περιοδείες ποτέ δεν σταμάτησαν και ότι ο πρωθυπουργός πάντα επιδιώκει να συνομιλεί με την κοινωνία, να αναπτύσσει τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, να εξηγεί και να ακούει, διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στα μέσα του 2027, στο τέλος της θητείας, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.
«Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά πόσα σενάρια είχαν αναπτυχθεί και στην πρώτη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη τετραετία. Όχι, δεν μυρίζουν εκλογές. Εγώ θα έλεγα ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι να συνεχίζεται η καλή πορεία της οικονομίας και να επιστρέφονται τα θετικά μεγέθη, τα δημοσιονομικά μεγέθη στην κοινωνία. Είναι ένας σταθμός οι χθεσινές ανακοινώσεις, αλλά δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Αντιθέτως, αυτή η πορεία έχει και επόμενους σταθμούς, όπως εξήγησε και χθες ο πρωθυπουργός. Η οικονομική πολιτική για το 2026 θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» επισήμανε ο κ. Αμυράς.
Απαντώντας στο κατά πόσο εκεί αναμένονται μέτρα στοχευμένα για τη μεσαία τάξη, υπογράμμισε ότι πάντα στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης είναι η μεσαία τάξη σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην παιδεία, στη βελτίωση της υγείας, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. «Δεν πανηγυρίζουμε. Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα, αλλά όμως πάντα είναι στο επίκεντρο η μεσαία τάξη, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε και αυτούς που έχουν ανάγκη. Η δημόσια συζήτηση ήταν και δικαίως, στο ζήτημα της στέγης, στο ζήτημα των ενοικίων. Έπρεπε να προταχθεί το ζήτημα της ενίσχυσης των ενοικιαστών, ιδίως οικογενειών που στέλνουν ένα παιδί σε μια πόλη στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα ή αντιστρόφως. Έχουν διευρυμένα έξοδα, πρέπει να ενισχύσουμε και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και μία «εστία» φοροδιαφυγής, είδαμε ότι το μέσο ενοίκιο είναι 255 ευρώ το δηλωθέν, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα δεδομένα της αγοράς είναι διαφορετικά» είπε καταλήγοντας ο κ. Αμυράς.