Ο Αλέξης Τσίπρας έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια εκλογική διαδικασία διπλών εκλογών με κόστος και για την οικονομία (για 400 εκατ. Ευρώ έμμεσο κόστος μίλησε ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης), εξηγεί πως το αφήγημά του απέτυχε παταγωδώς αλλά δηλώνει ότι δεν μετανιώνει και χαρακτηρίζει ανώριμους και τους πολίτες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απλή αναλογική δηλώνοντας ότι «δεν μετανιώνουμε. Είναι διαχρονικό αίτημα της αριστεράς η ισοτιμία της ψήφου. Και το όραμά μας ήταν να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα (σ.σ και μιλά για τον… ΣΥΡΙΖΑ) να έχουμε ένα κυβερνητικό σχήμα με συνεργασίας. Αποδείχθηκε πως ούτε το πολιτικό σύστημα ήταν έτοιμο, αλλά απ΄ ότι φαίνεται την ανωριμότητα αυτή του πολιτικού συστήματος να αποδειχθεί την απλή αναλογική ακολούθησε σε μεγάλο ποσοστό και η πλειοψηφία των πολιτών που φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας»

Με απλά λόγια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες ακολούθησαν το ανώριμο πολιτικό σύστημα και όχι τη δική του απόφαση να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες και να επιλέγει ακόμη και σήμερα να επιρρίπτει ευθύνες στους άλλους και ειδικά στους ψηφοφόρους. Αυτούς για τους οποίους δήλωσε πως υπέστησαν σόκ από την ψήφο τους.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει απειλή για τη Δημοκρατία την επανάληψη αποτελεσμάτων όπως αυτό της 21ης Μαίου. Πάντως η αναφορά του στην απλή αναλογική στην ανωριμότητα του πολιτικού κόσμου και στην αποδοχή της ανωριμότητας αυτής και από τους πολίτες που θέλουν ισχυρές και σταθερή κυβέρνηση αναδεικνύει πλήρως το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για τις δεύτερες κάλπες.

Αναδεικνύει και τα βαθύτερα αίτια της στάσης του και των εκκλήσεων προς τους ψηφοφόρους να μη δώσουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αδιαφορώντας αν έτσι μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες κάλπες.