Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την αγωνία του για το αποτέλεσμα στις δεύτερες κάλπες. Από τη μια δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και ότι οι κάλπες θα είναι άδειες στις 25 Ιουνίου και από την άλλη πως στόχος του είναι η αλλαγή συσχετισμών. Για πρωτιά δεν μίλησε, απλώς ανέδειξε τον φόβο του για το αν θα καταφέρει να περάσει τον πήχη…

Ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε πως ήταν σε σοκ (όπως κατά την άποψή του και η κοινωνία) μετά τις εκλογές για ώρες και ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τον απασχολούσε το θέμα της παραίτησης. Κίνηση στην οποία δεν προέβη σκεπτόμενος τον… κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Τους ψηφοφόρους, τα στελέχη και φυσικά τον… λαό που δεν θέλησε να τον αφήσει στα… χέρια της Δεξιάς.

Εμφανίστηκε όμως να αδυνατεί να δώσει ψήγματα ελπίδας στους ψηφοφόρους του. «Μπροστά μας δεν έχουμε έναν επαναληπτικό αγώνα, το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν θα βρεθεί στις επόμενες κάλπες» είπε, προσθέτοντας ότι «θα ήθελα να το παρομοιάσω, αν μου επιτρέπετε, με αθλητικούς όρους. Δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, αλλά είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη, πέρασε από κάτω και τώρα πρέπει να συμμαζέψει την ψυχολογία του, να δει τα λάθη του, να δει την περπατησιά του για να έχει στη δεύτερη προσπάθεια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να περάσει τον πήχη».

Και συνέχισε: «Αυτό κάνουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε και κυρίως με το βλέμμα και την καρδιά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη το στήριγμα του ΣΥΡΙΖΑ ως μια δύναμη που ήρθε όχι ως πυροτέχνημα το 2012, αλλά για να στηρίξει τους αδύναμους, τα λαϊκά στρώματα, τη μεσαία τάξη, να επιβάλλει όρους δικαιοσύνης. Και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο αυτό. Είναι κρίσιμο διότι αν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί στην κρίσιμη τελική κάλπη, γιατί αυτή είναι η κρίσιμη κάλπη που θα δώσει κυβέρνηση, θα έχουμε μια αναντιστοιχία σε ό,τι αφορά και τη δημοκρατική λειτουργία, αλλά κυρίως μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, που θα επιβάλει μια ατζέντα που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται».

Η ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα χαρακτηριστική: «Όταν μιλάτε για νίκη –όχι μόνο εσείς, και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ– πώς το προσδιορίζετε αυτό; Τι είναι νίκη για σας στην κάλπη της 25ης Ιουνίου;» με την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα να δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κατ’ αρχάς μιλήσαμε για ανατροπή των συσχετισμών. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν πετάμε στα σύννεφα, κυρία Ζαχαρέα» είπε για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δηλαδή; Όταν λέτε ανατροπή των συσχετισμών;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπα ότι είναι το δεύτερο άλμα του άλτη που πρέπει να περάσει αυτήν τη φορά τον πήχη, αλλά δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι πολύ δυσμενές για εμάς το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης του Μάη. Ως εκ τούτου, λοιπόν, εμείς, επαναλαμβάνω, δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, δεν είμαστε κόμμα συμπλήρωμα, κυβερνητικό συμπλήρωμα της Δεξιάς. Άρα δεν έχουμε κανέναν άλλον στόχο, παρά μονάχα να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανάσας και στήριγμα για την κοινωνία. Να μη σβήσει η ελπίδα για δικαιοσύνη σε αυτήν τη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Φαντάζομαι κι εσείς όμως δεν θα περιμένετε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις εβδομάδες να καλύψει 20 μονάδες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ίδιος λέει ότι οι κάλπες θα είναι άδειες την Κυριακή των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε πιθανότητα, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, για να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό. Από κει και πέρα, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, χωρίς ωστόσο να θέλω να σας πω ότι δεν αντιλαμβάνομαι, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι είναι ένας πολύ δύσκολος συσχετισμός για μας...

Από τα παραπάνω και από όσα προηγήθηκαν τις ημέρες μετά τις εκλογές δείχνουν πως ο φόβος και η αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ηγετική ομάδα του είναι αυτά που οδηγούν στον δρόμο προς την 25η Ιουνίου και καθορίζουν τους χειρισμούς και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Σε κάθε περίπτωση, το παράδειγμα με τον αθλητή και το δεύτερο άλμα που παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να μην ταιριάζει τόσο όσο αυτό με τον φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι.