Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την εκλογή «της» ή «του» προέδρου μέσα σε κλίμα μιας χωρίς ίσως προηγούμενο πόλωσης. Πρόκειται για την 60 η προεδρική αναμέτρηση και την πλέον κρίσιμη όχι μόνο για την Αμερική και τη Δημοκρατία όπως την ανακάλυψε ο Αλεξίς ντε Τοκβίλ, αλλά για την παγκόσμια οικονομία, για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ασίας και για την επικράτηση ενός κόσμου βασισμένου σε κανόνες είτε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ είτε κερδίσει η Κάμαλα Χάρις.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία που οφείλεται σε μια ανατροπή που αφαίρεσε το μεγάλο πλεονέκτημα που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Προέδρου Τζο Μπάιντεν πριν αποσυρθεί κατόπιν πιέσεων λόγω γήρατος και αντικατασταθεί από την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Ωστόσο, το μομέντουμ της υποψήφιας των Δημοκρατικών φαίνεται προς το τέλος να έχει χάσει την αρχική δυναμική, με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Σ’ αυτό έχει συμβάλει η στήριξη που παρέχουν στο Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, ιδιαίτερα ο Ίλον Μασκ. Ο ιδιοκτήτης του κοινωνικού δικτύου «Χ» δημιούργησε μια Επιτροπή Πολιτικής Δράσης υπέρ του Τραμπ στην οποία έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το αδύνατο σημείο της εκστρατείας της Χάρις ήταν η αδυναμία της να αποστασιοποιηθεί από την προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Ο σημερινός πρόεδρος έχει μείνει στην ιστορία για τους περισσότερους Αμερικανούς –και όχι μόνο για τα μέσα ενημέρωσης– ότι κέρδισε τον Τραμπ και μέχρι πριν εμφανιστούν τα προβλήματα υγείας ως ο μόνος ικανός να τον ξανακερδίσει.

Ωστόσο ολοκληρώνοντας τη θητεία του οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα μακροοικονομικά επιτεύγματα. Αυτή την πραγματικότητα, της οποίας τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στη βαθιά κρίση που προκαλεί ο πληθωρισμός και σε μια σειρά από συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημία, φαίνεται να οδηγεί ένα κύμα πολιτικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Αμερική.

Συνεπώς, η πόλωση θα είναι το καθοριστικό στοιχείο σε αυτές τις εκλογές. Δεδομένου κανείς εκ των δύο δεν έχει σαφές προβάδισμα έναντι του άλλου, είναι πολύ πιθανό αύριο Τετάρτη 6 Νοεμβρίου να μην είναι καθαρό ποιος θα έχει τους 270 αντιπροσώπους που απαιτούνται για να ανακηρυχθεί πρόεδρος από το εκλεκτορικό σώμα.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι, από τότε που ο Τραμπ αμφισβήτησε το αποτέλεσμα το 2020 και έσπασε μια παράδοση αναγνώρισης της νίκης του αντιπάλου, τα θεσμικά όργανα υποβλήθηκαν σε μια πολύ σοβαρή δοκιμασία η οποία δεν έχει τελειώσει. Και όπως όλα δείχνουν, οι πιθανότητες να συνεχιστεί και μετά την έκδοση του αποτελέσματος είναι αυξημένες.