Εστιατόριο στην Αλβανία σερβίρει δείπνο με κρέας αρκούδας, στο πλαίσιο ενός παράνομου εμπορίου άγριων ζώων που είναι «εκτός ελέγχου» στη χώρα, ισχυρίζονται ερευνητές. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που μαγειρεύεται κρέας αρκούδας στην Ευρώπη και προειδοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε εστίες ζωονόσων όπως ο κορωνοϊός.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Independent, εστιατόριο στην πόλη Drilon βρέθηκε να διαφημίζει κρέας αρκούδας στο μενού του στο Facebook. Στη λίστα για το “mish ariu” – αλβανικά για κρέας αρκούδας προστίθεται το “ne sezone”, που σημαίνει “ανάλογα με την εποχή”, γεγονός ανησυχητικό, καθώς σημαίνει ότι υπάρχει κηνυγετική περίοδος για το εν λόγω ζώο. Το συγκεκριμμένο πιάτο μάλιστα προσφέρεται στην υψηλή τιμή των 500 ευρώ!

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Four Paws ανακάλυψε ότι δύο από τους κορυφαίους διαδικτυακούς ιστότοπους της Αλβανίας μετέφεραν δεκάδες αγγελίες που πωλούν καφέ αρκούδες και άλλα είδη που προστατεύονται βάσει νόμου. Μετά τις σχετικές καταγγελίες του ιδρύματος, μερικές από τις παράνομες διαφημίσεις διαγράφηκαν αλλά επανεμφανίστηκαν νέες. «Η μεγάλη πλειοψηφία των φωτογραφιών παρουσίαζε σοβαρή σκληρότητα των ζώων, όπως αλεπούδες με σφραγισμένα ρύγχους σε πλαστικά κουτιά, αρκούδες σε αλυσίδες και πουλιά με τα πόδια δεμένα», δήλωσε η Barbara van Genne, εκ μέρους της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Οι αρκούδες, οι πίθηκοι, οι λύκοι και τα αρπακτικά πουλιά συγκαταλέγονται μεταξύ των ζωντανών ζώων που πωλούνται σε δημοφιλείς αλβανικές διαδικτυακές αγορές, σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνοντας τους φόβους για την επιβίωση ορισμένων ειδών στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση, με αγοραστές κυρίως ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχείων που διατηρούν τα ζώα για να προσελκύσουν τουρίστες ή άτομα που θέλουν τα ζώα ως κατοικίδια ζώα και σύμβολα δήθεν κύρους.

Πιάτα με αρκούδα έχουν υπάρξει στο παρελθόν σε ασιατικές χώρες. Το κρέας μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, με συμπτώματα όπως διάρροια, κράμπες, πυρετό και ψευδαισθήσεις. Ο καθηγητής James Wood, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής και ειδικός σε μολύνσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η νόσος Covid-19 και άλλοι ζωονοσογόνοι ιοί μπορούν να μεταφερθούν από μολυσμένο κρέας από οποιοδήποτε είδος.

Το κηνύγι, η αιχμαλωσία και η πώληση προστατευόμενων ειδών απαγορεύεται μεν στην Αλβανία, μετά από μια τεράστια πτώση της φυσικής άγριας πανίδας στη χώρα, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι το εμπόριο άγριων ζώων είναι εκτός ελέγχου. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι εάν η κυβέρνηση δεν επέμβει σύντομα, «τα λίγα γηγενή άγρια ​​ζώα που απομένουν θα είναι ιστορία». Είναι  χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αετών, εθνικό σύμβολο της Αλβανίας, έχει σήμερα μειωθεί στο μισό.