Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

134

Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλεται αλλά γίνεται, έλεγαν οι παλαιότεροι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως ανέτρεψε ακόμα και αυτή την πολιτική σταθερά. Αρχικά μέσω του Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος έδωσε και σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στην κυβέρνηση αλλά και την έκταση των αλλαγών. Στην συνέχεια όμως το παιχνίδι το πήρε πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν θα γίνει ανασχηματισμός αλλά διορθωτικές κινήσεις όπως ξεκαθάρισε από το Ισραήλ.

Σε κάθε όμως περίπτωση οι «διορθωτικές κινήσεις» έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο κυβερνητικό επιτελείο με κάποιους να θεωρούν πως είναι τελειωμένοι και άλλους να αναζητούν πληροφόρηση για το πού θα βρεθούν την επόμενη μέρα καθώς θεωρούν πως στο κυβερνητικό σχήμα θα παραμείνουν.

Η αγωνία τους πάντως δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ. Η προαναγγελία από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να σημαίνει μόνο άμεση δράση. Εν ολίγοις ο ανασχηματισμός έρχεται ολοένα και πιο κοντά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει λάβει τις αποφάσεις του ενώ το νέο σχήμα δεν αποκλείεται να αναλάβει πριν το τέλος του μήνα.

Με την πανδημία να έχει σταδιακά περάσει στο περιθώριο, το βάρος πια πέφτει στην οικονομία και την ανάπτυξη. Τα σενάρια που παρουσίασε χθες (16/6) η Ernst & Young προβλέπουν υποχώρηση και στα δύο μέτωπα με το πιθανότερο από αυτά να στοιχηματίζει για σχεδόν διψήφια ύφεση.

Αλλά και οι δημοσκοπήσεις που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως υπάρχει έντονος προβληματισμός στους τομείς της οικονομίας και της εργασίας, τους οποίους και ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενισχύσει είτε με την αλλαγή προσώπων είτε και με την προσθήκη νέων.

Άλλος ένας τομέας είναι αυτός του ευρωπαϊκού χρήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει πολλά στις κοινοτικές ενισχύσεις, όχι μόνο τις έκτακτες του –μελλοντικού- Ταμείου Ανάπτυξης αλλά και των τακτικών. Δεν αποκλείεται λοιπόν η δημιουργία νέου χαρτοφυλακίου με μόνη αρμοδιότητα την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ενός είδους υπερυπουργείου το οποίο και θα ελέγχει όλες τις σχετικές δράσεις.

Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι εκείνοι που με κάθε τρόπο στέλνουν μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου «πουλώντας» τον εαυτό τους με στόχο την υπουργοποίησή τους σε τομείς που θεωρούν πως θα γίνουν αλλαγές.

Εκείνοι όμως που γνωρίζουν καλύτερα σχολιάζουν με νόημα πως οι αλλαγές που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός είναι κυρίως τεχνοκρατικού χαρακτήρα οπότε και τα νέα πρόσωπα θα προέρχονται από την αγορά και όχι από τον κομματικό σχηματισμό. «Άλλο κυβέρνηση άλλο κόμμα» σχολιάζουν με νόημα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr