Όταν ο Τσίπρας έκανε τουρισμό στην Ουγγαρία με ξεναγό τον Όρμπαν!: Η Σοφία Βούλτεψη γράφει στο tomanifesto.gr

1236

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει συζήτηση στη Βουλή ή οπουδήποτε αλλού για το μεταναστευτικό και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιτεθούν στη Νέα Δημοκρατία, αποκαλώντας συλλήβδην όλα τα στελέχη της – ακόμη και τον αρχηγό της και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – «Όρμπαν»!

«Είστε Όρμπαν!», «ο φίλος σας ο Όρμπαν!», «το αδελφό κόμμα του Όρμπαν!»

Αυτά ακούμε…

Συγγνώμη, αλλά κάποτε πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Δεν είναι ότι από τις 20 Μαρτίου του 2019, σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της αναστολής συμμετοχής του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού στο ΕΛΚ – κάτι που συνεπάγεται την μη συμμετοχή του στα όργανα και στις ψηφοφορίες…

Δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μόλις στις 2 του περασμένου Απριλίου, συνυπέγραψε επιστολή, μαζί με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και άλλους 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, με την οποία ζητούσαν την αποβολή του Όρμπαν από το ΕΛΚ, όταν εκείνος αποφάσισε την επ’ αόριστον επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ΄αόριστον», αναφερόταν στην συγκεκριμένη επιστολή.

Είναι ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2017, ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Ουγγαρία, προκειμένου να λάβει μέρος στην 67η Σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να παρουσιάσει τα φοβερά και τρομερά επιτεύγματα της κυβέρνησής του στον τομέα της υγείας – την ίδια εκείνη ημέρα ανακοινωνόταν πως η χώρα μας είχε πέσει (για την ακρίβεια… είχε γκρεμιστεί) από την 26η στην 41η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την ικανοποίηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης σχετικά με την υγεία των πολιτών.

(Αυτό το τελευταίο αφιερώνεται σε όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ – όλους δηλαδή – που διαρρηγνύουν τον τελευταίο καιρό τα ιμάτιά τους για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις επιτυχίες τους)

Με σεβασμό στις απόψεις Όρμπαν!

Εκεί, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας δεν περιορίστηκε να πάει στη Σύνοδο και να εκφωνήσει την ομιλία του, περιοριζόμενος ενδεχομένως σε κάποια τυπική χειραψία.

Υπήρξε ξεχωριστός φιλοξενούμενος του κ. Όρμπαν, ο οποίος μάλιστα ξενάγησε τον κ. Τσίπρα στα κειμήλια της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας – όπως αποδεικνύεται και από το άλμπουμ των φωτογραφιών.

Και, όπως αποδεικνύεται από ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού (12/9/2017, ώρα 18.26, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να φέρει σε δύσκολη θέση τον περιχαρή και φιλόξενο οικοδεσπότη του. Οπότε το μεταναστευτικό και άλλα ενοχλητικά ζητήματα το απέφυγε.

Ιδού, λοιπόν, τι έλεγε η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τσίπρα:

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα σεβασμού και ειλικρίνειας στις διαφορετικές απόψεις.  

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα για:

–  το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης

– τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη σημασία της ευρωπαϊκής τους προοπτικής (Σύγκλιση Συνόδου ΕΕ Δυτικών Βαλκανίων)

– τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες

– τις ευρωτουρκικές σχέσεις

– την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα

Παράλληλα συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαλόγου των βαλκανικών χωρών της ΕΕ με τις χώρες του Βίζενγκραντ».

Προσέξτε τώρα: Μίλησαν για τα πάντα εκτός από την στάση του Όρμπαν στο μεταναστευτικό.

Και όχι μόνο αυτό: Μας ενημέρωσαν επίσης ότι «η συζήτηση έγινε σε κλίμα σεβασμού και ειλικρίνειας στις διαφορετικές απόψεις»!

Δηλαδή όχι μόνο δεν έθεσε το φλέγον θέμα, αλλά ανακοίνωσε πως… σέβεται τις απόψεις του Όρμπαν!

«Το Μπελογιάννης και τα μάτια σου!»

Έχει κι’ άλλο: Κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη, ο κ. Τσίπρας, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, στην πρεσβεία της Ελλάδας στην ουγγρική αντιπολίτευση.

Όπως επίσης ανέφερε άλλο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο του χωριού «Νίκος Μπελογιάννης». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός τού είπε πως έχουν γίνει κάποια έργα στο ομώνυμο χωριό. «Το Μπελογιάννης και τα μάτια σου, του είπα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ούγγρο ομόλογό του.

Κατ’ αρχάς, άλλη σκασίλα δεν είχε ο Όρμπαν! Κατά δεύτερον, αν είναι δυνατόν, την ώρα που χαλούσε ο κόσμος με το μεταναστευτικό, ο Τσίπρας να γυρεύει από τον Όρμπαν – με τον οποίο συζήτησαν σε κλίμα σεβασμού και ειλικρίνειας στις διαφορετικές απόψεις, για να μην ξεχνιόμαστε – να ασχοληθεί με το χωριό Μπελογιάννης.

Και αντί να του πει «τους πρόσφυγες και τα μάτια σου!», του είπε «το Μπελογιάννης και τα μάτια σου»!

Εκτός κι’ αν φοβόταν μήπως ο Όρμπαν μπερδευόταν ανάμεσα στους πρόσφυγες του εμφυλίου και στους πρόσφυγες από τη Συρία!

Και όχι μόνο αυτό: Συμφώνησαν και σε… διάλογο των βαλκανικών χωρών της ΕΕ με τις χώρες του Βίζενγκραντ!

Κανόνισε δηλαδή να κουβεντιάζει με αυτούς που στο εσωτερικό μέτωπο καθύβριζε!

Δηλαδή, την ώρα που η Ουγγαρία (μαζί με Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) είχαν ήδη συστήσει την Ομάδα του Βίζεγκραντ, η οποία κλείνει σύνορα, αρνείται να δεχθεί μετεγκατάσταση προσφύγων, υψώνει φράχτες και εκείνη την περίοδο ζητούσε από την Ελλάδα να πάρει πίσω 3.000 πρόσφυγες, οργανώνοντας δημοψηφίσματα και εξωθεσμικές συνόδους κατά της υποδοχής προσφύγων, ο κ. Τσίπρας δεν είπε λέξη για όλα αυτά.

Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνομιλεί και να σέβεται τις απόψεις αυτών που εντός συνόρων αποκαλεί ακροδεξιούς – ταυτίζοντάς τους με τη Νέα Δημοκρατία που τους καταγγέλλει στο ΕΛΚ και ζητά την διαγραφή τους.

Τα είχε ξεχάσει όλα!

Θυμίζω ότι τότε, η Ουγγαρία είχε ήδη χτίσει δύο φράχτες εκ των οποίων ο ένας, στα νότια σύνορά της, «τεχνολογίας αιχμής», δηλαδή μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροσόκ στους ανεπιθύμητους για την χώρα, ενώ φέρει επίσης αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και μεγάφωνα.

«Προσοχή, προσοχή. Σας προειδοποιώ ότι βρίσκεστε στα σύνορα της Ουγγαρίας», ακουγόταν εκείνες τις μέρες από τα μεγάφωνα του φράκτη στα αγγλικά, τα αραβικά και τα φαρσί. «Αν καταστρέψετε το φράκτη, περάσετε παράνομα, ή επιχειρήσετε να περάσετε, αυτό θεωρείται έγκλημα στην Ουγγαρία. Σας προειδοποιώ να μην διαπράξετε αυτό το έγκλημα. Μπορείτε να καταθέσετε το αίτημα ασύλου σας στην ζώνη διέλευσης», ακουγόταν από τα μεγάφωνα, ακριβώς τότε που ο Τσίπρας σφύριζε αδιάφορα.

Μιλάμε για τον Όρμπαν που στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, επί Τσίπρα δηλαδή, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, είχε δηλώσει: «Πιστεύω πως αν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να περιφρουρήσουν τα σύνορα τους, τότε πρέπει να τους ζητήσουμε ευγενικά, καθώς είναι ένα ανεξάρτητο έθνος, να επιτρέψουν στα άλλα κράτη της ΕΕ να διαφυλάξουν τα σύνορά της Ελλάδας»!

Μιλάμε για τον Όρμπαν, που στις 2 Οκτωβρίου 2016 διοργάνωσε δημοψήφισμα με αντικείμενο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ – τις οποίες απέρριψε το 98,2% των Ούγγρων, αλλά το αποτέλεσμα δεν κατέστη δεσμευτικό λόγω της χαμηλής συμμετοχής.

Μόλις λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη – και ξενάγηση, βεβαίως βεβαίως – Τσίπρα στην Ουγγαρία, στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, ο Όρμπαν, απαντώντας σε επιστολή του Γιουνκέρ, είχε καταγγείλει τη «βία» του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύοντας ότι θα αρνηθεί να επιτρέψει η Ουγγαρία να μετατραπεί σε μια «χώρα μετανάστευσης».

Την προηγουμένη, 6 Σεπτεμβρίου, το Δικαστήριο της ΕΕ είχε αποφανθεί ότι οι Βρυξέλλες έχουν το δικαίωμα να αναγκάζουν κράτη μέλη να υποδέχονται αιτούντες άσυλο, τονίζοντας πως το σύστημα ποσοστώσεων αποτελεί ένα «πρόγραμμα μετανάστευσης», και απορρίπτοντας την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Την ίδια μέρα, η ουγγρική κυβέρνηση είχε αποκαλέσει «απεχθή και ανεύθυνη» την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας νέες νομικές μάχες με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Αλλά στη Βουδαπέστη, ο λαλίστατος κ. Τσίπρας, έχασε τη μιλιά του. Προτίμησε να μιλήσει περί ανέμων και υδάτων!

Είναι να μην ενοχλούνται όταν τους το θυμίζουμε;

Εδώ ταιριάζει η παροιμία «είδε ο ποντικός τη σκιά του στον τοίχο και θάρρεψε πως είναι λιοντάρι…»

Υ.Γ. Α, να μην το ξεχάσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στη γενική υποκρισία του, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι τάχα η κυβέρνηση θα πουλήσει το νερό! Ως γνωστόν, χθες το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την μεταβίβαση του 50,003% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο, με τον νόμο 4389/2016. Και αν δεν κάνω λάθος, το 2016 στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ!


*H Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr