Το χαβά τους συνεχίζουν ακάθεκτοί στο ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική καθώς το μέγεθος της ήττας φαίνεται ότι έχει προκαλέσει «αλαλούμ» στην επιχειρηματολογία στελέχων για το θέμα. Τι και αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει διακηρύξει μετά την συντριπτική ήττα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις εκλογές του Μαΐου ότι «αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική», ο ξάδελφος, Γιώργος Τσίπρας, είχε άλλη γνώμη.

«Θα την επαναφέρουμε», τόνισε για την απλή αναλογική ο Γιώργος Τσίπρας «Το πότε θα την επαναφέρουμε δεν θα σας το πω, είναι το πιο δημοκρατικό σύστημα εκλογής και λόγω ισοτιμίας της ψήφου και σπρώχνει τα κόμματα σε μια κουλτούρα συνεργασίας».

Και όχι μόνο αυτό «είναι καλύτερο να υπάρχουν περισσότερα από δύο κόμματα σε μια κυβέρνηση γιατί αποτρέπει πολλά άσχημα πράγματα να γίνουν». Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «καθυστέρηση ορισμένων κομμάτων να μην ενισχύσουν την προοπτική αυτή» συμπληρώνοντας ότι «την "έκαψαν" τα κόμματα της αριστεράς με πρώτο το ΚΚΕ. Εμείς φέραμε την απλή αναλογική γιατί ήταν πάγιος πόθος και αίτημα της δημοκρατικής παράταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.