eurovision (η) 1. η έκπληξη από τη συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος γύρω μας δεν έχει σχέση με αυτό που νομίζαμε, «η ψήφος του κοινού στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού ήταν άλλη μια eurovision για τους συντρόφους», 2. η διάψευση των προσδοκιών, «η Μαρίνα μπήκε στο πάρτι περιμένοντας να τραβήξει πάνω της όλα τα βλέμματα, αλλά η eurovision της ήταν σκληρή».

Κάνουν απλά περισσότερη φασαρία...

H έκπληξη από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της Εurovision είναι αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους εκείνους που ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους μυρίζοντας τα αέριά τους. Ζητώ συγγνώμη για το δυσάρεστο της φράσης, αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περιγράψει κανείς τους συμπολίτες που ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τόση σχέση με τις αντιλήψεις της κοινωνίας όση σχέση έχουν οι αντιλήψεις των οργανωμένων οπαδών των ομάδων με τις αντιλήψεις του συνόλου των ανθρώπων που παρακολουθούν (οι περισσότεροι από τις τηλεοράσεις τους) ποδόσφαιρο. Δυστυχώς για τους συμπολίτες αυτούς (και ευτυχώς για την κοινωνία) ο θόρυβος σπανίως είναι αντιπροσωπευτικός του μεγέθους. Ας πούμε, συμπεράσματα από τα γιουχαΐσματα που ακούστηκαν την ώρα που στη σκηνή ήταν η τραγουδίστρια του Ισραήλ μπορούν να βγάλουν μόνο οι επιπόλαιοι, που όσες διαψεύσεις κι αν υποστούν δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτοί που δεν γιουχάραν μπορεί να ήταν οι περισσότεροι. Η ψήφος του κοινού σε Ισραήλ και Ουκρανία απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο χαζό είναι να δίνεις σημασία στον 1 που ουρλιάζει και να αγνοείς τους 9 που μένουν σιωπηλοί.

Τυχαιότητες

Σε κάθε περίπτωση, να συγχαρώ την ΕΡΤ που έστειλε ένα μήνυμα συμπεριληπτικότητας, δείχνοντας ότι ο καθένας μπορεί να έχει μια ευκαιρία να σχολιάσει ως απεσταλμένος της κρατικής τηλεόρασης ένα μεγάλο τηλεοπτικό γεγονός χωρίς η ικανότητα, η προετοιμασία ή οι γνώσεις του να σταθούν εμπόδιο.

Ολη η χώρα ένα απέραντο χασμουρητό

Μπορεί να ήταν αγενής και αντάξια ενός κακομαθημένου 5χρονου παιδιού η συμπεριφορά της τραγουδίστριας Σάττι στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, αλλά δεν καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες σε σχέση με το πόσο καλά αυτή η στάση εκπροσωπεί τη χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου, αν μη τι άλλο, επρόκειτο για συμπεριφορά αρκετά αντιπροσωπευτική ενός μεγάλου κομματιού της Ελλάδας.

Συνεφάκια

Η αποχώρηση του Στέφανου με τα κολλητά ρούχα από τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία οι ερωτήσεις έγιναν κάπως δυσάρεστες είναι μια απόφαση που δείχνει ότι είναι απολύτως συνεπής με τις διακηρύξεις του: Στην αδιαμεσολάβητή του επικοινωνία με το λαό δεν επιτρέπει να μεσολαβεί κανένας και τίποτα. Ούτε καν η πραγματικότητα.