Το ετήσιο μουσικό πανηγυράκι πέρασε, τη φετινή Eurovision κατέκτησε (για πρώτη φορά μετά το 1988) η Ελβετία χάρη στην εξαιρετική παρουσία του Nemo (ο οποίος δηλώνει non binary, άφυλος δηλαδή – και το προέταξε φυσικά μιλώντας για νίκη της κοινότητάς του), ενώ η Ελλάδα απογοήτευσε. Και ειδικά και γενικά.

Ενώ η εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι ήταν καλή, την 11η θέση δεν τη λες, δα, και επιτυχία. Συν ότι η καλλιτέχνιδα δημιούργησε πρόβλημα στη χώρα, φωνάζοντας «Free Palestine» μπροστά στην Εντεν Γκολάν του Ισραήλ, λαμβάνοντας μέρος στο χορό των αποδοκιμασιών της κατάμεστης αίθουσας – την ώρα που η σουηδική μετάδοση τις κάλυψε με τεχνητά χειροκροτήματα. Και η αλήθεια είναι πως η Σάττι πήρε πολιτική θέση δίχως καμία πρότερη συνεννόηση με την ΕΡΤ, η αντίδραση της οποίας ήταν από χλιαρή έως ανύπαρκτη – συν τα προκλητικά χασμουρητά της μια μέρα πριν στη συνέντευξη Τύπου ενώ μιλούσε η Γκολάν.

Εξ ου και η Σάττι πρωταγωνίστησε στη γνωστή υπόγα της Κουμουνδούρου, με τα συριζοτρολς του Διαδικτύου να την… αποθεώνουν για την ανεξήγητη στάση της, όπως και άλλες διαδικτυακές περσόνες τύπου Ελενα Ακρίτα – βέβαια η Σάττι εξήγησε μετά ότι ήταν απλά… κουρασμένη και ότι δεν έκανε τις γκριμάτσες (που όλοι είδαμε). Προφανώς αμέλησε ότι εκπροσωπεί τη χώρα και όχι απλά τον εαυτό της.

Η ΕΡΤ εκτέθηκε εκ νέου και με τις δηλώσεις δύο από τους χορευτές της Σάττι, που σε συνέντευξη που έδωσαν σε κανάλι του Αζερμπαϊτζάν μίλησαν τουρκικά και δήλωσαν «Ελληνες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», προκαλώντας νέο κύκλο συζητήσεων και κριτικής. Και ως αργά χθες από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη θέση ή αντίδραση…

Νίκος Μποζιονέλος