Με μηνύματα-καλλιτεχνικά, κοινωνικά και πολιτικά, αλλά και ευτράπελα, ολοκληρώθηκε ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας. Νικήτρια χώρα η Ελβετία, με το Νέμο, το πρώτο non-binary άτομο που κερδίζει τον διαγωνισμό και το τραγούδι του The Code, που μιλά για την προσωπική αναζήτηση της ταυτότητας του κάθε ανθρώπου, μείγμα όπερας και hip-hop μουσικής. Η Μαρίνα Σάττι και το «Zari» κατέλαβαν την 11η θέση, παρά τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού του κόσμου. Η εμφάνιση της Σάττι, ωστόσο, «σημαδεύτηκε» και από την....παραφωνία των δύο χορευτών της ελληνικής αποστολής. Σε ένα προκλητικό...χορευτικό δήλωσαν Έλληνες- Τούρκοι και το επανέλαβαν δις, όταν κλήθηκαν σε διευκρινίσεις. Η ελληνική αποστολή και οι διοργανωτές πάντως...κωφεύουν
Αντιδράσεις στις δηλώσεις χορευτών της Μαρίνας Σάττι – «Είμαστε Έλληνες Τούρκοι» δήλωσαν
Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν δύο από τους χορευτές της Μαρίνας Σάττι. Όπως φαίνεται βίντεο που ανέβηκε στο YouTube, δύο από τους χορευτές δίνουν συνέντευξη σε κανάλι του Αζερμπαϊτζάν και μιλώντας τούρκικα περιγράφουν την εμπειρία τους δίπλα στη Μαρίνα Σάττι και τη σκηνή της Eurovision.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την καταγωγή τους οι δύο χορευτές, Hüso Çetintaş και Yasin Ahmetoğlu, αναφέρουν ότι είναι «Έλληνες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης».
Τα μηνύματα ειρήνης και η συμμετοχή του Ισραήλ
Το Ελβετικό The Code ήταν στην κορυφή της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής, κερδίζοντας 591 πόντους στην βαθμολογία, αφήνοντας πίσω την Κροατία, η οποία ηγήθηκε της ψηφοφορίας του κοινού και κατέκτησε την δεύτερη θέση.
Η νικήτρια του περσινού διαγωνισμού Loreen απένειμε το τρόπαιο στο Νέμο, το οποίο ευχαρίστησε τον κόσμο, ενώ δεν έλειψαν και τα πολιτικά μηνύματα. Ελπίζω ότι αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του και να συνεχίσει να υποστηρίζει την ειρήνη και την αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο σε αυτόν τον κόσμο», είπε ο νικητής.
Δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, καθώς το Νέμο κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στη σκηνή, έσπασε το κρυστάλλινο τρόπαιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Το γεγονός συνδέθηκε από τον νικητή με την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού, σχολιάζοντας την απόφαση των διοργανωτών να μην επιτρέψουν non binary σημαίες στον διαγωνισμό.
«Έσπασα τον κώδικα και έσπασα το τρόπαιο. Το τρόπαιο μπορεί να διορθωθεί, ίσως και η Eurovision χρειάζεται λίγη διόρθωση κάθε τόσο», είπε.
Ένα τραγούδι που ξεχώρισε ακόμη ήταν αυτό της Γαλλίας, το οποίο κατέκτησε την 4η θέση. Μια εκπληκτική μπαλάντα από τον Slimane που καθήλωσε με τη φωνή του, ενώ στο τέλος της εμφάνισής του έστειλε αντιπολεμικό μήνυμα.
Η 5άδα συμπληρώθηκε με την Ουκρανία να βρίσκεται στην 3η θέση και το Ισραήλ στην 5η. Μάλιστα το Ισραήλ συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από το κοινό, 323 ψήφους, σκαρφαλώνοντας από την 12η στην 5η θέση.
Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ο μεγάλος τελικός του 68ου διαγωνισμού της Eurovision, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για τον πόλεμο στην Γάζα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Μάλμε Αρένα κατά της συμμετοχής του Ισραήλ. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσει το πλήθος.
Οι χορευτές της #Μαρίνας_Σάττι δηλώνουν σε άπταιστα τουρκικά ότι είναι Έλληνες-ΤΟΥΡΚΟΙ της Δυτικής Θράκης.
Και η Μαρίνα αντί να κοιμηθεί για αντίδραση στα Κατεχόμενα της Κύπρου, τους πήρε να χορέψουνε και έστελνε καρδούλες στην Τουρκία.#Eurovision2024 #eurovisiongr pic.twitter.com/mFALbeKyes