Στο θέμα της κυβέρνησης “ηττημένων” και στο κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος σημειώνοντας ότι αν βγαίνουν οι ψήφοι ουδείς δύναται να το αποκλείσει ως ενδεχόμενο. Παράλληλα τόνισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μπορεί να επιμείνει στη θέση του σχετικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασία αν το πρώτο κόμμα έχει υψηλό ποσοστό και πολλές έδρες.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αλιβιζάτος υπογράμμισε σχετικά με την κυβέρνηση ηττημένων ότι «αυτά τα “ποτέ” που λέγονται, είναι πολιτικά συνθήματα» για να προσθέσει πως « Έχω την εντύπωση πώς αν οι υπόλοιποι έχουν περισσότερες ψήφους από τη ΝΔ και συμφωνήσουν, θα βρουν ένα τρόπο και ως εκ τούτου έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι μπορεί να επιχειρηθεί τέτοια κυβέρνηση».

 

Ψήφος ανοχής…

Για το θέμα της ψήφου  ανοχής  που ο Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε τι σημαίνει λέγοντας πως  «Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει στο παρελθόν και έτσι δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα ένα παράδειγμα. Το ισχύον Σύνταγμα πάντως προβλέπει ότι ψήφο εμπιστοσύνης παίρνεις, για να το πω πολύ απλά, με 151, άμα έχεις εσύ ο ίδιος την πλειοψηφία αλλά και άμα έχεις την πλειοψηφία των παρόντων, δηλαδή όσοι είναι μέσα στη Βουλή εκείνη την ώρα, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 (…) Αν για παράδειγμα, ένα κόμμα Χ έχει 20 βουλευτές κι αποφασίσει να δώσει ψήφο ανοχής, τότε στην κρίσιμη ψηφοφορία δεν πρέπει να πάει στη Βουλή. Ποιοι θα είναι οι παρόντες; 280. Δηλαδή η πλειοψηφία των 200 στους 280 είναι 141. Με 141 παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να είναι κάτω από 120».

Κατέληξε δέ ότι «Δεν είμαι βέβαιος για το ΠΑΣΟΚ αλλά για τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, με ένα ωραίο δόλωμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι η απλούστερη δυνατή αναλογική, δεν θα το απέκλεια καθόλου, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ» ως προς το ενδεχόμενο να συναινέσει κάποια πολιτική δύναμη.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι «υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων όταν δεν υπάρχουν κραυγαλέες πλειοψηφίες. Αν ένα κόμμα πάρει πολύ κάτω από 40%, δεν δικαιούται να κυβερνήσει αυτοδυνάμως» διευκρινίζοντας πως «αν η ΝΔ πάρει γύρω στο 30% δεν θα έχει το ηθικό έρεισμα ο Μητσοτάκης να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία, με πάνω από 35% κανείς δεν θα μπορεί να του αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα».

Για τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη και το ούτε ούτε ως προς το ποιός θα είναι πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος νομίζει πως ]σκέφτεται το εξής: θα πάω με το πρώτο κόμμα και θα διαπραγματευτώ ανάλογα με την ισχύ μου» όμως εξήγησε ότι «δεν μπορεί να επιμείνει για τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, αν αυτό έχει 149 βουλευτές. Όπως το 2015, πώς θα έλεγε ο Καμμένος στον Τσίπρα “δεν θα είσαι εσύ πρωθυπουργός”; Θα ήταν γελοίο».

 

Για το κόμμα Κασιδιάρη

«Παρακολουθώ στενά τι κάνει το κόμμα “Έλληνες” και το κόμμα “ΕΑΝ» τόνισε ο Νίκος Αλιβιζάτος  σημειώνοντας ότι: «Σε κάποια φάση ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του κόμματος “ΕΑΝ” το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος και ότι εξελέγη πρόεδρος του κόμματος “Έλληνες”, Τώρα φαίνεται ότι υπαναχωρεί. Και η προσωπική μου γνώμη (…) είναι εν πάσει περιπτώσει ότι θα κατέβουν και οι δύο, δηλαδή ότι θα κατέβει και το κόμμα Κασιδιάρη με προοπτική, παίρνοντας το ρίσκο να αποκλειστεί από τον Άρειο Πάγο αλλά λέει δεν θα τολμήσουν να κόψουν και ένα δεύτερο κόμμα, το οποίο θα είναι το κόμμα ενδεχομένως Κανελλόπουλου, αρά το γεγονός ότι μετά τη δήλωση Κασιδιάρη – ότι δεν θα κατέβει αλλά φαίνεται ότι τελικά θα κατέβει – θα κατέβει ίδιος με το δικό του».

Χαρακτήρισε πάντως δύσκολο να κοπεί από τον Άρειο Πάγο το κόμμα ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου αφού πρέπει να πειστούν τα μέλη του ότι «πρέπει να πειστεί ότι πίσω από τον κ. Κανελλόπουλο είναι τελικά ο κ. Κασιδιάρης, παρότι κατέβηκε εκείνος με το δικό του κόμμα».