Στην πολιτική υπάρχουν κάποια ζητήματα, κυρίως μετά από μια εκλογική διαδικασία, που άπτονται της σοβαρότητας. Το παραπάνω σίγουρα αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι βγήκε ενισχυμένος από τις ευρωεκλογές, ενώ έχει απολέσει περίπου 330.000 ψήφους σε σχέση με τις εθνικές κάλπες του 2023. Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι όταν επιστρέψει ο νεόκοπος πρόεδρος από τις διακοπές του στις Σπέτσες, θα επιχειρηθεί να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος που είναι στον «πάγο» εδώ και πολλούς μήνες.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Ο Κασσελάκης λέει με κάθε ευκαιρία το «ήρθα για να μείνω», πρωτίστως για να το πιστέψει ο ίδιος. Ηδη όμως υπάρχουν έντονες διεργασίες από ιστορικά και μη στελέχη, κυρίως για να δουν τι πήγε λάθος και δεν έγινε όχι απλά η ανατροπή που οδηγούσε στην… πρωτιά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφτασε ούτε καν στο ποσοστό των περσινών βουλευτικών εκλογών.
Ο πρόεδρος, σε όσους μιλάει από τις Σπέτσες, εμφανίζεται σταθερός στη γραμμή του, ανεξάρτητα από το εάν το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα για την Κεντροαριστερά και επιμένει πως το κόμμα έμεινε όρθιο.
Με ανάρτηση του αφού γνωστοποιεί, όπως ο ίδιος αναφέρει, πως έχει λάβει πάρα πολλά μηνύματα που λένε «μην τα παρατήσεις», «μη μας προδώσεις» και «πιστέψαμε ξανά», έδειξε τον δρόμο για την επόμενη περίοδο, σημειώνοντας: «Σας το είπα και το εννοούσα. Ηρθα για να μείνω, για να κάνουμε μαζί την προοδευτική παράταξη και πάλι πλειοψηφία στον τόπο. Τώρα χτίζουμε την προοδευτική αριστεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα – αλλά πλέον και η Ευρώπη».
Μάλλον σε αυτό το πλαίσιο ανήκει και η απόφασή του να δημιουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ίδρυμα με την ονομασία Center for European Progress και το οποίο ως βασική επιδίωξη θα έχει την ενεργοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων κατά της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδρυμα θα έχει γραφεία στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να κινητοποιηθούν και οι Ελληνες απόδημοι που ζουν και εργάζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και για να έχει τη συχνή ευκαιρία να... εκδράμει στην αμερικανική μητρόπολη, με τη δικαιολογία του εκ σύνεγγυς συντονισμού της εκεί δράσης.
«Θερμό» φθινόπωρο
Το «ήρθα για να μείνω» του Κασσελάκη φαίνεται ότι επεξεργάζεται ο Αλέξης Τσίπρας και ετοιμάζει την επάνοδο στο πολιτικό σκηνικό. Αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται τίποτα, οι πληροφορίες μιλούν για την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να προχωρήσει σε πολιτική κίνηση που θα ενώσει την κατακερματισμένη Αριστερά.
Σε πρώτη φάση δεν θα αμφισβητηθεί ο Κασσελάκης –ο οποίος ήδη τελεί υπό επιτροπεία–, αφού η κίνηση Τσίπρα θα είναι πάνω από τα υπάρχοντα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, είναι άγνωστο για την ώρα ποιο πλαίσιο θα ακολουθηθεί, ώστε να συμμετάσχουν σε αυτήν την ιδιότυπη πολιτική συμμαχία όλο και περισσότεροι σχηματισμοί, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Αριστεράς.
Η συζήτηση πάντως, ανεξάρτητα από το εάν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη στόχευση και έχει θέσει στο επίκεντρο τις αλλαγές που θα φέρει το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου, έχει ξεκινήσει και θα υπάρξουν κινήσεις λίαν συντόμως.
Εξάλλου, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι ο Κασσέλακης, σε τρεις προεκλογικές του ομιλίες, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς, παρότι αυτό δεν ήταν ποτέ ορατό στον πολιτικό ορίζοντα. Μέσω αυτού θέλει να στείλει μήνυμα προς την πλευρά Τσίπρα ότι γνωρίζει τις διεργασίες που γίνονται.
Την ίδια ώρα από τη Νέα Αριστερά σημειώνουν ότι «ούτε συζήτηση υπάρχει ούτε υπάρχουν πολιτικές διεργασίες» για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Οπως αναφέρουν, «το σημερινό πρωτοσέλιδο εφημερίδας και άλλα αντίστοιχα άρθρα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Νέα Αριστερά ούτε με την Εφη Αχτσιόγλου. Οσοι επιχειρούν να εμπλέξουν τη Νέα Αριστερά και τα στελέχη της στους δικούς τους τακτικισμούς και σε σενάρια σύγχυσης της κοινής γνώμης, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους και τις επιδιώξεις της Νέας Αριστεράς, θα αποτύχουν».
Την ίδια ώρα, όμως, τόσο ο επικεφαλής της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, όσο και τα περισσότερα στελέχη έχουν δηλώσει, ήδη προεκλογικά, το δικό τους παρών στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, χωρίς να κρύβουν το ενδιαφέρον τους για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, η λογική τους δεν είναι οι όποιες κινήσεις να εξελιχθούν παρασκηνιακά, «ούτε με παιχνίδια ούτε με διαρροές», αλλά με συντεταγμένο, ανοιχτό διάλογο και στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων.
Μαλώνουν για τις έδρες
Πάντως, το τι μέλλει να πράξουν οι βουλευτές του κόμματος έχει τεθεί και στο επίκεντρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το βράδυ των ευρωεκλογών, καθώς η Κουμουνδούρου έχει επαναφέρει δημόσια και μέσω της εκπροσώπου Τύπου Βούλας Κεχαγιά, το αίτημα επιστροφής των 11 εδρών, με σειρά βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατακεραυνώνουν τους πρώην συντρόφους τους μπροστά στο ενδεχόμενο ευρύτερων εξελίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα και ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης θα ζητήσει, μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης, την επιστροφή των εδρών στον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας στη Νέα Αριστερά δριμεία κριτική.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφιαλτική, ιδικά αν σκεφτεί κάποιος την πρόσφατη ιστορία του – κυβέρνησε τον τόπο για περίπου πέντε χρόνια–, αφού σε 20 νομούς ήρθε τρίτο κόμμα, σε δέκα νομούς έπεσε στην τέταρτη θέση και σε δύο νομούς κατέλαβε την πέμπτη θέση, ενώ η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι δύο μονάδες και μόλις 80.000 ψήφοι!